Ενα ντοκουμέντο εθνικής συμφιλίωσης έκανε δώρο ο Μητσοτάκης στον Κουτσούμπα (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Ενα ντοκουμέντο εθνικής συμφιλίωσης έκανε δώρο ο Μητσοτάκης στον Κουτσούμπα (ΕΓΓΡΑΦΟ)

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ξεχωριστό «δώρο» έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Βουλή. Η συνάντηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για ξεχωριστές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, είχε ως αντικείμενο τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί και τη συνεχή υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις βαρύτατες ευθύνες της Κυβέρνησης και στις παρεμβάσεις της σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη και τα Μ.Μ.Ε, αλλά και στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις της επανεκκίνησης της οικονομίας και της ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αφού υπογράμμισε ότι ασφαλώς με το Κ.Κ.Ε. υπάρχουν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές, έκανε ένα ιδιαίτερα συμβολικό «δώρο» στον κ. Κουτσούμπα. 

Του ενεχείρισε το κείμενο της Συμφωνίας της Θερίσσου (7/11/1943) μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων Ε.Ο.Κ. και Ε.Α.Μ.,από το ιστορικό αρχείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το κείμενο της Συμφωνίας της Θερίσσου γράφτηκε από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και απέβλεπε στην αποφυγή του εμφυλίου πολέμου στην Κρήτη, την μοναδική περιοχή που συνέβη κάτι τέτοιο. Τη συμφωνία διαπραγματεύθηκαν και υπέγραψαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από την πλευρά της ΕΟΚ και ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης από την πλευρά του ΕΑΜ. Η διαπραγμάτευση αυτή στάθηκε αφορμή να δημιουργηθεί μια αμοιβαία εκτίμηση ανάμεσα στους δύο άντρες παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές. Αργότερα ο Μητσοτάκης έκρυψε τον Πορφυρογένη και τον βοήθησε να διαφύγει στη Στερεά Ελλάδα.

Το κείμενο επισυνάπτεται 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή