To success story της Ελβάλ

7' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελβάλ. Eλληνική βιομηχανία αλουμινίου. Ιδρύθηκε το 1973. Τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε η λειτουργία της μονάδας της στα Οινόφυτα. Η ετήσια παραγωγή εκείνη την εποχή δεν ξεπερνούσε τους 20.000 τόνους. Πλέον τα μεγέθη έχουν αλλάξει. Σε κάθε επίπεδο και από κάθε άποψη. Σήμερα οι εγκαταστάσεις της Ελβάλ καλύπτουν έκταση 512.000 τ.μ. (με κτίρια 178.000 τ.μ.), ο κύκλος εργασιών αγγίζει τα 860 εκατ. ευρώ και η παραγωγική δυναμικότητα φτάνει τους 270.000 τόνους τον χρόνο. Το 90% εξάγεται σε περισσότερες από 80 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Ο Ομιλος Ελβάλ αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και μάρκεντινγκ αλουμινίου της Viohalco.

Με αυτές τις επιδόσεις, η Ελβάλ δεν είναι απλώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλουμινίου στην Ελλάδα, αλλά –το σημαντικότερο– ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες στον κλάδο διεθνώς. Συναγωνίζεται «στα ίσια» εταιρείες-μεγαθήρια. Πώς το κατάφερε; Με σκληρή δουλειά και όραμα. Παράγοντας πρωτοποριακά προϊόντα με προστιθέμενη αξία, μπαίνοντας σε καινούργιες αγορές και επενδύοντας στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια έχει «ανοιχτεί» στον κλάδο της ενέργειας και των δικτύων, καθώς και των μεταφορών: προϊόντα της χρησιμοποιούνται για να παραχθούν από ανεμογεννήτριες και αγωγοί μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι ντεπόζιτα βενζίνης/πετρελαίου, εμπορευματικά βαγόνια, ταχύπλοα πλοία και σκάφη αναψυχής. Κι όλα αυτά με κινητήρια δύναμη το συνεχώς εξελισσόμενο ανθρώπινο δυναμικό της. «Οι άνθρωποί μας αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημά μας και συμβάλλουν στην επιτυχία της Ελβάλ», λέει ο γενικός διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. Λάμπρος Βαρούχας. 

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Πριν περάσω την πύλη της… πολιτείας της Ελβάλ στα Οινόφυτα (πιστέψτε με, καθόλου υπερβολική δεν είναι η παρομοίωση), είχα φροντίσει να μάθω τα βασικά, δηλαδή τον ορισμό της έλασης και της διέλασης αλουμινίου. Εχουμε, λοιπόν, και λέμε: Ελαση είναι η διαδικασία με την οποία παράγονται πλάκες ή ρολά αλουμινίου. Αντιστοίχως, η διέλαση δίνει επιμήκη προϊόντα. Επίσης, είχα σαφείς οδηγίες για την περιήγησή μου στο εργοστάσιο: «Σας παρακαλούμε να βαδίζετε πάνω στους πράσινους διαδρόμους και να μην αγγίζετε τίποτα. Γιατί το αλουμίνιο, όταν θερμαίνεται, δεν “προειδοποιεί”, δεν αλλάζει χρώμα. Σε αντίθεση με τον χάλυβα που κοκκινίζει…». Πράσινοι διάδρομοι, τα χέρια μαζεμένα, κράνος στο κεφάλι, ειδικά παπούτσια, φωσφορίζον γιλέκο και η εξερεύνηση αρχίζει!

Εν αρχή ην η πλάκα αλουμινίου

Η πρώτη ύλη είτε αγοράζεται έτοιμη είτε φτιάχνεται στα χυτήρια της Ελβάλ. Με θερμή έλαση γίνεται φύλλο, το οποίο τυλίγεται σε ρολό και με ψυχρή έλαση το πάχος του φύλλου μειώνεται σ’ αυτό που επιθυμεί ο πελάτης, ανάλογα με τη μελλοντική χρήση του. Στη συνέχεια τα φύλλα είτε κόβονται είτε και βάφονται – εξαρτάται από την παραγγελία. Ο,τι περισσεύει (δηλαδή τα λεγόμενα «αποκόμματα») επιστρέφει στο χυτήριο, όπου μαζί με καινούργια πρώτη ύλη ή το σκραπ ξαναμπαίνει στην παραγωγή. Τίποτα εδώ δεν πηγαίνει χαμένο!

Η ετήσια παραγωγή της Ελβάλ είναι 270.000 τόνοι. Οι εργάσιμες ημέρες στην Ελλάδα είναι 250. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παράγονται, κατά μέσο όρο, περίπου 1.000 τόνοι ημερησίως. Ενα τριαξονικό φορτηγό, από αυτά που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές του αλουμινίου, μπορεί να σηκώσει 20 τόνους. Δηλαδή 50 φορτηγά την ημέρα βγαίνουν από την πύλη της Ελβάλ για να μεταφέρουν τα προϊόντα στους πελάτες της. Δεν είναι όμως μόνο όσα εξέρχονται, αλλά και όσα εισέρχονται, με πρώτες ύλες, απαραίτητες για τη λειτουργία του εργοστασίου. Είναι θέμα αριθμητικής λοιπόν: περισσότερα από 120 φορτηγά μπαινοβγαίνουν κάθε μέρα εδώ…

Τα προϊόντα της Ελβάλ είναι παντού!

Χρησιμοποιούνται στις κατασκευές κτιρίων (επενδύσεις τοίχων, προσόψεις, πατώματα, μεταλλικές οροφές, ψευδοροφές, υδρορροές, ρολά και παντζούρια). Στις άκαμπτες συσκευασίες (κουτιά αναψυκτικών, κονσέρβες τροφίμων, καπάκια)· στην παραγωγή κονσερβών τροφίμων, μάλιστα, η Ελβάλ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο (30%) στην Ευρώπη. Στις εύκαμπτες συσκευασίες (αλουμινόχαρτο όλων των ειδών). Στις μεταφορές (αυτοκινητοβιομηχανία, ναυπηγική, οδικά και σιδηροδρομικά μέσα μεταφοράς). Στην ενέργεια και στα δίκτυα (αγωγοί μεταφοράς ενέργειας, εναλλάκτες θερμότητας για θερμοσίφωνες, δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου). Θα τα βρούμε όμως και σε άλλες εφαρμογές: σε μαγειρικά σκεύη (μεγάλος πελάτης της είναι η Tefal), σε διαφημιστικές πινακίδες και πινακίδες αυτοκινήτων, ακόμα και σε λευκές συσκευές.

Ειδικά στην αυτοκινητοβιομηχανία…

Η Ελβάλ προμηθεύει με αλουμίνιο τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες για την παραγωγή διάφορων εξαρτημάτων: θερμομονωτικά καλύμματα, καλύπτρες φρένων, διαχωριστικά καμπίνας, ψυγεία, ντεπόζιτα βενζίνης ή πετρελαίου. «Μόνο το εξωτερικό του αυτοκινήτου δεν φτιάχνουμε ακόμα, αλλά είναι μέσα στα σχέδιά μας», με ενημερώνει ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελβάλ Δημήτρης Κυριακόπουλος.

Εξωστρέφεια και εξαγωγές

Πολλοί στην Ελλάδα το ονειρεύονται, αρκετοί το προσπαθούν, ελάχιστοι το καταφέρνουν. Και όμως, το 90% των προϊόντων της Ελβάλ εξάγεται: από τη Βραζιλία και το Περού μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σιγκαπούρη, και από την Ισλανδία και τη Γαλλία μέχρι την Αυστραλία. «Παίζουμε στο Champions League», όπως λέει χαριτολογώντας ο κ. Κυριακόπουλος. Αυτό που εντυπωσιάζει όμως είναι το ποσοστό που αφορά τη Γερμανία: 16%! «Αυτό αποδεικνύει το υψηλότατο επίπεδο της ποιότητάς μας.

Διαφορετικά, δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλήσεις βιομηχανικά προϊόντα στη γερμανική αγορά. Εργοστάσια αλουμινίου υπάρχουν πολλά – και σε “φθηνές” χώρες, όπως η Τουρκία ή η Αίγυπτος. Αλλά εμείς έχουμε επιλέξει να συναγωνιζόμαστε τους ταγούς, με υψηλής τεχνολογίας και ακραίων διαστάσεων προϊόντα που άλλοι δεν μπορούν να παραγάγουν», τονίζει ο κ. Βαρούχας. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της Ελβάλ εντάσσεται και η στρατηγική συμμαχία με την UACJ Corp., τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλουμινίου στην Ιαπωνία.

«Διαρκής στόχος μας είναι να αυξάνουμε την ποσότητα, γιατί αυτό μας εξασφαλίζει τη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα, με παράλληλη όμως αύξηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων μας. Δεν είναι εύκολο, όπως καταλαβαίνετε», επισημαίνει ο κ. Λάμπρος Βαρούχας. 

Ολοένα και περισσότερες επενδύσεις 

Οι επενδύσεις της Ελβάλ την τελευταία δεκαετία ξεπέρασαν τα 330 εκατ. ευρώ. «Αφορούν νέα μηχανήματα αλλά και βελτιώσεις των υπαρχόντων, ώστε όλα, ανεξαρτήτως ηλικίας, να διατηρούνται στην αιχμή της τεχνολογίας», εξηγεί ο τεχνικός διευθυντής Ανδρέας Μαυρουδής. Και ο πήχυς ανεβαίνει κάθε μέρα και περισσότερο. «Η καινοτομία δεν σταματά να είναι το ζητούμενο: παράγουμε περισσότερα από 100 κράματα αλουμινίου, για να καλύπτουμε τις διαφορετικές ανάγκες των πελατών μας, τα προϊόντα μας είναι “taylor made”. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε με καινοτόμες διεργασίες να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί», συνεχίζει ο κ. Μαυρουδής.

Με το βλέμμα στο μέλλον, παρά τις αντιξοότητες

Το επιχειρείν στην Ελλάδα, και ειδικά στα χρόνια της κρίσης, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ολοι το γνωρίζουν. Οι άνθρωποι της Ελβάλ πολύ περισσότερο, μια και το βάρος της εταιρείας έχει πέσει στις εξαγωγές και ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. «Εμείς δανειζόμαστε με επιτόκια 5,5% ή 6% και οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας με μικρότερα από 2%. Το ενεργειακό κόστος έχει κάπως βελτιωθεί, αλλά παραμένει αρκετά υψηλότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για την αδειοδότηση μιας νέας μονάδας μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι και μία τριετία», λέει ο κ. Βαρούχας.

Και το περιβάλλον;

Η προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της παραγωγικής διαδικασίας στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν βασικό μέλημα της Ελβάλ, η οποία αναπτύσσει αντιρρυπαντικές τεχνολογίες ώστε να περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της. Διαθέτει στα Οινόφυτα μια πρωτοποριακή μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών υδάτων, τη ZLD (Ζero Liquid Discharge), που καθημερινά επεξεργάζεται 800 κυβικά μέτρα. Επίσης, εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί στο Μαρούσι το Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου, ένα πρότυπο κέντρο που υποδέχεται, αγοράζει και συσκευάζει μεταχειρισμένα αλουμινένια κουτιά και τα προωθεί στο εργοστάσιο των Οινοφύτων, για να ανακυκλωθούν στην παραγωγική διαδικασία. Εκεί γίνεται καθημερινά και περιβαλλοντική ενημέρωση σε μαθητές για τα οφέλη της ανακύκλωσης. Γιατί είναι σημαντικό αυτό; «Γιατί με την ανακύκλωση εξοικονομεί κανείς το 95% της ενέργειας που θα χρειαζόταν για να παραγάγει πρωτόχυτο αλουμίνιο», εξηγεί ο κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος. «Κάθε κουτάκι αναψυκτικού που ενδεχομένως πετάξουμε στα σκουπίδια έχει “αποθηκευμένη” ενέργεια. Κρίμα δεν είναι να πηγαίνει χαμένη;»

Η Ελβάλ είναι οι άνθρωποί της

Στην είσοδο των γραφείων, σε ειδικό σταντ, βρήκα το πρώτο τεύχος του περιοδικού της Ελβάλ με τα νέα της (εκδόθηκε τον Φεβρουάριο). Στο εξώφυλλό του, οι 21 δρομείς της ομάδας της εταιρείας που συμμετείχαν στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Στις μέσα σελίδες, φωτογραφίες από τη χριστουγεννιάτικη γιορτή, συγχαρητήρια σε παιδιά εργαζομένων που ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πέρασαν σε ΑΕΙ, παρουσίαση των νεοπροσληφθέντων αλλά και όσων συνταξιοδοτήθηκαν. «Οι νέοι για την Ελβάλ είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Στηρίζεται σ’ αυτούς για το μέλλον, επενδύει πάνω τους. Ετσι βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό τους, τους εκπαιδεύει, τους στηρίζει και φροντίζει για τη συνεχή εξέλιξή τους. Η Ελβάλ είναι μια μεγάλη οικογένεια…» τονίζει ο κ. Βαρούχας. ■

 

Η ΕΛΒΑΛ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Ετήσια παραγωγική δυναμικότητα: 270.000 τόνοι αλουμινίου

Πωλήσεις σε ποσότητα (2015): 249.000 τόνοι αλουμινίου

Πωλήσεις σε αξία (2015): 859,3 εκατ. ευρώ

Συνολικές επενδύσεις: περισσότερα από 330 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία δεκαετία

Επενδύσεις και δαπάνες για το περιβάλλον (2015): 4,3 εκατ. ευρώ

Ποσοστό εξαγωγών: 90% (στον συνολικό τζίρο)

Αριθμός χωρών στις οποίες εξάγει: περισσότερες από 80 

Ανθρώπινο δυναμικό: 1.397 άτομα

Παραγωγικές μονάδες: 7

Θυγατρικές εταιρείες: 5

Πληροφορίες στο www.elval.gr
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή