Ενας τέλειος κατάσκοπος

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κατασκοπεία και η μυθιστοριογραφία ταιριάζουν τέλεια. Και οι δύο απαιτούν παρατηρητικό μάτι, που να πιάνει τις ανθρώπινες παρασπονδίες και τους πολλούς δρόμους που οδηγούν στην προδοσία. Οσοι από μας βρεθήκαμε στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών δεν τον αποχωριστήκαμε ποτέ πραγματικά», γράφει ο Τζον Λε Καρέ, ο σπουδαίος μυθιστοριογράφος κατασκοπικών ιστοριών αλλά και μέλος, για κάποια χρόνια, των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας. Η συναρπαστική του αυτοβιογραφία «Η σήραγγα των περιστεριών» (εκδ. Bell) επιβεβαιώνει αυτό που υποψιαζόταν ή και εν μέρει γνωρίζαμε, ότι η ζωή του έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον με τις ιστορίες του. 

Το βιβλίο του είναι ένα άθροισμα περιστατικών και μικρών στιγμών. Οπως ότι κάποτε γευμάτισε για περίπου 25 λεπτά με τον Ρούπερτ Μέρντοκ, ότι έπινε ένα ποτό μαζί με τον Ιωσήφ Μπρότσκι τη στιγμή που ο ποιητής ενημερώθηκε ότι κέρδισε το Νομπέλ Λογοτεχνίας, ότι κάποτε χάθηκε στη Μόσχα και αυτοί που τον βοήθησαν να γυρίσει στο ξενοδοχείο του ήταν οι δύο Ρώσοι πράκτορες που τον παρακολουθούσαν, αλλά και διάφορες ακόμα απίθανες ιστορίες, όπως αυτή με τον Τσέχο κινηματογραφικό σταρ Βλαντιμίρ Πούχολτ, που κατέληξε να γίνει παιδίατρος στον Καναδά. Κορυφαία στιγμή του βιβλίου, το κεφάλαιο που περιγράφει τη σχέση του με τον πατέρα του, με τον ευφάνταστο τίτλο «Ο γιος του πατέρα του συγγραφέα».

Ο Λε Καρέ συνεχίζει να δημοσιεύει τακτικά τα μυθιστορήματά του (τελευταίο το «Μια ευαίσθητη αλήθεια», εκδ. Bell), αλλά εσχάτως τα βιβλία του μεταφέρονται με ιδιαίτερη συχνότητα στο σινεμά ή στην τηλεόραση. Η αρχή έγινε το 2011, με το «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι», μία από τις κλασικότερες ιστορίες του Λε Καρέ που αποτελεί το πρώτο μέρος της περίφημης ψυχροπολεμικής τριλογίας (εκδ. Καστανιώτη), με ήρωα τον υπέροχο Τζορτζ Σμάιλι – η ταινία του Τόμας Αλφρεντσον υπήρξε αισθητικά ένα αριστούργημα, αλλά η δαιδαλώδης πλοκή της ασφαλώς μπερδεύει όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Ακολούθησε το «Ο Νο 1 καταζητούμενος» του Αντόν Κορμπέιν, με τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν στην τελευταία του εμφάνιση, και το περσινό «Ενας προδότης ανάμεσά μας» της Σουζάνα Γουάιτ, αμφότερες ταινίες βασισμένες σε πρόσφατα μυθιστορήματα του Λε Καρέ, σε ένα σημείο της καριέρας του που τον απασχολεί ο σύγχρονος κόσμος και όχι οι γοητευτικές ιστορίες του Ψυχρού Πολέμου που τον καταξίωσαν. 

Παράλληλα, είδαμε (από το κανάλι του Sundance της Cosmote TV) τη μίνι σειρά «The Night Manager» της Σούζανε Μπίερ, που πέρυσι κέρδισε δύο Emmy: ο Τομ Χίντλεστοουν δουλεύει νυχτερινή βάρδια σε ρεσεψιόν πολυτελών ξενοδοχείων, αλλά μια αλυσίδα γεγονότων τον βρίσκει μπλεγμένο σε μια πανίσχυρη εγκληματική οργάνωση να κατασκοπεύει για χάρη της ΜΙ5. Το ομώνυμο βιβλίο γράφτηκε το 1993 («Νυχτερινή βάρδια», εκδ. Bell), αλλά η μεταφορά του τοποθετεί την πλοκή στην Αραβική Ανοιξη και στην επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου στην Αίγυπτο το 2011.

Και υπάρχει και συνέχεια: μία ακόμα σειρά ετοιμάζεται για το 2018, και μάλιστα πρόκειται για τη διασημότερη ιστορία του Λε Καρέ, τον «Κατάσκοπο που γύρισε από το κρύο». Οι πληροφορίες θέλουν για πρωταγωνιστή τον Αϊνταν Γκίλεν, ο οποίος, μετά το ρεσιτάλ διπροσωπίας ως «Littlefinger» στο «Game of Thrones», θα ερμηνεύσει τον εμβληματικό μυθιστορηματικό κατάσκοπο Αλεκ Λίμας. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή