Ματιές στον κόσμο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χαρά των Αυστραλών μπροστά στις ξενιτεμένες Βερσαλλίες

ΚΑΜΠΕΡΑ

Ευτυχισμένες οι κυρίες της φωτογραφίας στη μακρινή για εμάς Καμπέρα. Στάθηκαν για μια αναμνηστική πόζα, για να απαθανατίσουν την έλευση στην Αυστραλία εξαίρετων και μοναδικών εκθεμάτων από τις μακρινές, για εκείνες, Βερσαλλίες. Είναι ένας αεροδιάδρομος μνήμης και επικοινωνίας, αλλά τώρα στην Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας, όπου φιλοξενείται η έκθεση για λίγες ακόμη ημέρες, θρυμματίζεται η αγωνία της μεγάλης απόστασης. Γεμίζει το κενό των ηπείρων και των ωκεανών και ένα από τα σύμβολα του ευρωπαϊκού πολιτισμού έρχεται στην Αυστραλία για να υπηρετήσει ένα χρέος σε αυτήν την τόσο απομακρυσμένη από την Ευρώπη δυτική χώρα. Και η χειρονομία αυτή είναι ένα δάνειο 130 αντικειμένων που συγκροτούν έκθεση που τιτλοφορείται «Βερσαλλίες: Θησαυροί από τα ανάκτορα». Για πολλούς Αυστραλούς, οι εκθέσεις έργων τέχνης από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι ένας τρόπος να νιώσουν «γείτονες», όχι φυσικά γεωγραφικά, αλλά σίγουρα συναισθηματικά και πολιτισμικά.

ΝΤΕΛΑΓΟΥΕΡ

Η τέχνη να εντοπίζεις τα πλαστά

Αν τις δει κανείς τη μία δίπλα στην άλλη, δύσκολα θα έλεγε ότι η μία από τις δύο λάμπες Τίφανι είναι αντίγραφο. Η φωτογραφία προέρχεται από την έκθεση «Η τέχνη και η επιστήμη του εντοπισμού πλαστών», στο Winterthur Museum στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. H λάμπα στα αριστερά είναι από τα Tiffany Studios γύρω στο 1900. Η λάμπα στα δεξιά είναι προϊόν της μεταπολεμικής εποχής.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Μνήμη James Rosenquist

Αυτό το μεγάλο έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη James Rosenquist είχε εκτεθεί στην Art Basel το 2006. Είναι το υψηλού συμβολισμού έργο «Τιμώντας την πεντηκοστή επέτειο από την υπογραφή της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Ελινορ Ρούσβελτ». Ο James Rosenquist πέθανε στις 31 Μαρτίου, σε ηλικία 83 ετών, και θεωρείται από τους βασικές εκφραστές της ποπ αρτ.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Ενας κέρινος «Πόλεμος των άστρων»

Η φωτογραφία δείχνει τα κέρινα ομοιώματα του Κάπτεν Κερκ και της Ουχούρα, των αξέχαστων χαρακτήρων από τoν τηλεοπτικό «Πόλεμο των άστρων». Το φιλί που έδωσαν οι δύο αυτοί ήρωες ήταν το πρώτο «τηλεοπτικό» ανάμεσα σε άτομα διαφορετικής φυλής. Πρόσφατα, το Hollywood Science Fiction Museum αγόρασε τα κέρινα ομοιώματα και των επτά μελών του πληρώματος του Star Trek.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Το αρχείο του Φρανκ Γκέρι

Ο διάσημος Καναδός αρχιτέκτων (φωτογραφημένος εδώ το 2003) είχε ζήσει μια μεγάλη στιγμή τότε στα εγκαίνια του Walt Disney Concert Hall στο Λος Αντζελες. Είναι στενές οι σχέσεις του με την Καλιφόρνια. Προ ολίγων ημερών, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Γκέτι (Getty Research Institute) ανήγγειλε ότι απέκτησε εκατοντάδες χιλιάδες σχέδια, προπλάσματα, μακέτες, φωτογραφίες, διαφάνειες και χειρόγραφα που αφορούν διάφορα πρότζεκτ του Γκέρι από το 1954 έως το 1988. Είναι ένας θησαυρός από την εποχή της παλαιότερης τεχνολογίας, που διασώζεται και παραδίδεται στους ερευνητές.

ΠΟΜΠΗΙΑ

Αναστηλωμένες οικίες

Ο υπεύθυνος του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας, Μάσιμο Οσάνα, φωτογραφίζεται μπροστά σε μια τοιχογραφία στο Domus Sirico. Δύο από τα ανακατασκευασμένα σπίτια της Πομπηίας, το Domus Sirico και το Domus Ferito, άνοιξαν και πάλι τις πύλες τους για το κοινό. Είχαν κλείσει προκειμένου να γίνουν αναστηλωτικές εργασίες. Eίναι τυπικές ρωμαϊκές οικίες ευπόρων οικογενειών, με ψηφιδωτά και πολλά δωμάτια που ανοίγουν στην περίκλειστη αυλή και στο κλασικό ρωμαϊκό αίθριο, γύρω από το οποίο οργανώνεται η καθημερινότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή