Προσδοκίες απεμπλοκής στη Μάλτα

Προσδοκίες απεμπλοκής στη Μάλτα

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς προσδοκίες για συμφωνία, και με υψηλότερη φιλοδοξία να ξεπεραστεί η εμπλοκή των προηγούμενων ημερών στις διαπραγματεύσεις και να καταγραφεί πρόοδος, προσέρχονται σήμερα κυβέρνηση και δανειστές στο Eurogroup της Μάλτας.

Το «κλειδί» για την τύχη της διαπραγμάτευσης κρατάει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί σύντομα να επιτευχθεί συμφωνία, αν και διευκρίνισε ότι δεν είναι σίγουρος πως η λύση αυτή μπορεί να επιτευχθεί στο σημερινό Eurogroup. Ο κ. Σόιμπλε συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να προετοιμάσουν –προφανώς– το έδαφος για τη Μάλτα.

Το σκηνικό βάρυνε τις τελευταίες μέρες, καθώς το ΔΝΤ, με τη στήριξη, σύμφωνα με πληροφορίες, της Γερμανίας, φέρεται να άνοιξε θέμα λήψης μέτρων από το 2018, αντί του 2019. Κι αυτό, γιατί το Ταμείο αμφισβητεί την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και την αξιοπιστία του «κόφτη» ο οποίος θα διορθώσει ενδεχόμενη αστοχία έναντι του στόχου. Κατά το Ταμείο, το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2% του ΑΕΠ, επομένως απαιτούνται μέτρα 1,5% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, η Γερμανία θέλει να είναι όλοι οι θεσμοί σε κοινή γραμμή όσον αφορά τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, επομένως υποδεικνύει εμμέσως υιοθέτηση των θέσεων του Ταμείου.

«Σαφώς ο Β. Σόιμπλε έχει το πάνω χέρι», σημείωνε χθες οικονομικός παράγων με γνώση των διαπραγματεύσεων, ενόψει του σημερινού Eurogroup.

H κλιμάκωση αυτή των απαιτήσεων του ΔΝΤ προέκυψε σε συνέχεια της υπαναχώρησης της ελληνικής πλευράς έναντι της αρχικής συμφωνίας στις Bρυξέλλες στις 24 Μαρτίου για τη λήψη των μέτρων περικοπής των συντάξεων το 2019 και της μείωσης του αφορολογήτου το 2020. Η σχετική αντιπρόταση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατόπιν υπόδειξης του πρωθυπουργού, επιχειρώντας να μεταφέρει για αργότερα τουλάχιστον ένα μέρος της περικοπής των συντάξεων –και στην επόμενη κυβέρνηση το αντίστοιχο πολιτικό κόστος–, ενόχλησε σφόδρα τους θεσμούς και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στη συνέχεια, πάντως, η ελληνική πλευρά συμβιβάστηκε, σύμφωνα με ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές, στη λύση των μέτρων 1% του ΑΕΠ το 2019 από τις συντάξεις και 1% του ΑΕΠ το 2020 από τη μείωση του αφορολoγήτου. Την περασμένη Τρίτη στις Bρυξέλλες φαινόταν να έχει επέλθει συμβιβασμός στο σημείο αυτό. Πλην, όμως, το ΔΝΤ και η Γερμανία άνοιξαν, κατά τις πληροφορίες, νέο μέτωπο, θέτοντας θέμα 2018.

Χθες, πάντως, όλες οι πλευρές προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανό ένα πνεύμα αισιοδοξίας, χωρίς, ωστόσο, να καλλιεργούν ψευδαισθήσεις.

Εκτός από τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου χθες ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά σημαντικά θέματα παραμένουν ανοικτά». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει σύντομα η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αλλά δεν θέλησε να κάνει εικασίες, όπως είπε, για τον χρόνο ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας (SLA).

O κ. Ράις δεν απάντησε στην ερώτηση για το αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει δημοσιονομικό κενό και άρα ανάγκη μέτρων το 2018, λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο και ότι δεν θέλει να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων. Επανέλαβε ότι για να υποβληθεί στο Δ.Σ. του Ταμείου πρόταση συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα χρειάζονται αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, αλλά και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους. «Η θέση αυτή δεν έχει αλλάξει», είπε.

Ανησυχία ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Σε μια λύση, στο πλαίσιο του Eurogroup, η οποία θα μπορέσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προσβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι. Αυτή τη στιγμή, η ΕΚΤ εκτιμά ότι «υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει ο κ. Ντράγκι σε απαντητική επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, επικαλούμενος σχετική ανάλυση των θεσμών του περασμένου Ιουνίου. Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους είναι προϋπόθεση για την ΕΚΤ, προκειμένου να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας. Με τη χθεσινή απάντησή του, ο κ. Ντράγκι αναφέρεται εμμέσως στον αναμενόμενο προσδιορισμό από το Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο οποίος ελπίζεται να ανοίξει τον δρόμο και για το QE. Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιμένει, όπως είναι γνωστό, και το ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει αν θα επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο κ. Ντράγκι τονίζει, εξάλλου, την ανάγκη εφαρμογής από την Ελλάδα των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί και ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι μόνον ύστερα από αυτήν μπορεί να εξεταστεί για πόσο διάστημα είναι σκόπιμο να διατηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή