Χωρίς θέση η ΕΕΤΤ για τον αριθμό αδειών

Χωρίς θέση η ΕΕΤΤ για τον αριθμό αδειών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς απάντηση παραμένει το βασικό ερώτημα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) σχετικά με το πόσα κανάλια χωράει το φάσμα στην Ελλάδα. Καίτοι το ΕΣΡ απευθύνθηκε στον αποκαλούμενο τεχνικό σύμβουλο της κυβέρνησης για θέματα ραδιοσυχνοτήτων, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η τελευταία, διά του προέδρου της Δ. Τσαμάκη, έδωσε μια απάντηση «ήξεις αφήξεις». «Η ΕΕΤΤ δεν έχει αρμοδιότητα για τον καθορισμό του πλήθους διαύλων για ψηφιακή ευρυεκπομπή», αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε στις 3/4 ο κ. Τσαμάκης. Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται ότι «δεδομένου ότι η υπηρεσία μας δεν έχει αρμοδιότητα σε ζητήματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου, θεωρούμε ότι περιθώρια συνεισφοράς μας κατά την παρούσα φάση σχεδιασμού της διαδικασίας (σ.σ.: αδειοδότησης παρόχων) είναι περιορισμένα».

Η επιστολή αυτή θεωρείται προσωπική απάντηση του προέδρου της ΕΕΤΤ προς το ΕΣΡ και ένα επιπλέον ρήγμα στη λειτουργία της επιτροπής. Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ και αρμόδιος για θέματα τηλεπικοινωνιών, Ν. Παπαουλάκης, φέρεται να ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της επιστολής Τσαμάκη λίγα λεπτά πριν από την αποστολή της. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της επιτροπής, όπου επικρίθηκε η πρωτοβουλία του πρόεδρου της να αποστείλει την επιστολή στο ΕΣΡ χωρίς αυτή να είναι σε γνώση των μελών της.

Ολα δείχνουν ότι ο κ. Τσαμάκης, κινούμενος με γνώμονα να μη δυσαρεστήσει την πολιτική ηγεσία, αποφεύγει να πάρει θέση στο πόσα κανάλια χωράει το φάσμα. Ο ίδιος, ως μηχανικός, δεν υιοθετεί την ακραία θέση του Ινστιτούτο Φλωρεντίας περί τεσσάρων καναλιών, αλλά παράλληλα δεν δηλώνει τη χωρητικότητα του φάσματος ως ώφειλε ο αρμόδιος διαχειριστής φάσματος στη χώρα. Προς την κατεύθυνση αυτή, αξιοποιείται ως επιχείρημα από τον ίδιο και από την κυβέρνηση η κινητικότητα που παρατηρείται λόγω της απόδοσης του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ στις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις το 2020.

Οπως όμως και να έχει, ο μαγικός αριθμός «τέσσερα», που είχε διακηρύξει η κυβέρνηση, δεν αντέχει πλέον, και όλα δείχνουν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί. Εκείνο που επιχειρείται λυσσωδώς είναι να περιοριστεί η αύξηση των καναλιών σε τέτοια επίπεδα (π.χ. 5-6), ώστε να μην εκτεθεί τα μέγιστα η προηγούμενη επιλογή της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό έχουν αφεθεί στην τύχη τους οι σχετικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τώρα μεταξύ όμορων χωρών, προκειμένου να διασφαλιστούν περισσότεροι πολυπλέκτες (καναλιών) μετά την απόδοση του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ. Η κυβέρνηση φέρεται να διασφαλίζει μέχρι τώρα πέντε πολυπλέκτες – δύο για την ΕΡΤ, έναν για τα περιφερειακά κανάλια και δύο για την Digea. Με μια τέτοια κατανομή, εξασφαλίζεται η μετάδοση 5-6 ιδιωτικών καναλιών ψηφιακής τηλεόρασης (υψηλής ευκρίνειας). Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η χώρα πρέπει να διασφαλίσει τουλάχιστον επτά πολυπλέκτες, καθώς αυτό απαιτείται σε ορισμένες περιοχές (π.χ. Αττική, Πελοπόννησος) για να καλυφθούν οι σημερινές ανάγκες, αλλά και οι μελλοντικές, με την πιθανή δημιουργία θεματικών συνδρομητικών καναλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή