Αλ. Τσίπρας: Κοντά το κλείσιμο της αξιολόγησης

Αλ. Τσίπρας: Κοντά το κλείσιμο της αξιολόγησης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πιο κρίσιμη καμπή κατά την πολύμηνη διαπραγματευτική διαδικασία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει εξελιχθεί η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα. Επειτα από την ακύρωση στην πράξη μιας σειράς χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί, αρχής γενομένης από τις 5 του περασμένου Δεκεμβρίου και την υπέρβαση του ενός οροσήμου μετά του άλλου, η διαπραγμάτευση έχει πλέον φθάσει σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο: το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης θα σηματοδοτήσει είτε την ομαλή και σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωση της συμφωνίας ή την έναρξη μιας περιόδου βαθύτερης εμπλοκής με πιο σύνθετα χαρακτηριστικά και αβέβαιη έκβαση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο της περιπλοκής ζητώντας προχθές από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα σε περίπτωση μη επίλυσης σήμερα, χαμήλωσε τους τόνους μόλις λίγες ώρες αργότερα, λέγοντας ότι πιθανότατα δεν θα χρειαστεί μια έκτακτη σύνοδος. Είχε μεσολαβήσει η τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και περιεχόμενο εστιασμένο στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να επιτύχει το σημερινό Eurogroup, προσπάθεια που σίγουρα δεν υποβοηθείται από τη φόρτιση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας με προαναγγελία δραστικών πρωτοβουλιών.

Χθες, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε, μιλώντας στην τελετή παράδοσης της σήραγγας των Τεμπών, αισιόδοξος, αλλά μίλησε σε υψηλούς τόνους: «Το κλείσιμο της αξιολόγησης, είτε κάποιοι θέλουν είτε όχι, είναι πάρα πολύ κοντά. Τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ. Και μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν και οι ατέρμονες συζητήσεις και καθυστερήσεις για τα αναγκαία μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους», δήλωσε. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να κουραστούμε ούτε να κάνουμε πίσω στα τελευταία μέτρα της διαδρομής», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της όσον αφορά τις υποχωρήσεις στις οποίες θα πρέπει να προβεί για να κλείσει το ανοικτό μέτωπο της αξιολόγησης.

Πάντως, και καθώς δεν πραγματοποιήθηκε τελικά ο κύκλος των διαβουλεύσεων με τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους άμεσα εμπλεκόμενους υπουργούς και τους εκπροσώπους των θεσμών, το ενδιαφέρον στρέφεται στο περιεχόμενο των όσων τεθούν σήμερα προς συζήτηση στο τραπέζι του Eurogroup και ειδικότερα στο τι θα ζητηθεί από την Αθήνα σε σχέση με την κάλυψη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, με τους οποίους εμφανίζεται να συντάσσεται πλέον και η γερμανική πλευρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίσθηκε (ΑΝΤ1) συγκρατημένος ως προς τα αναμενόμενα σήμερα, έπειτα από την εμπειρία των επαναλαμβανόμενων ακυρώσεων προσδοκιών κατά τους τελευταίους μήνες και την πολλαπλή διάψευση ιδιαίτερα θετικών σεναρίων που είχε καλλιεργήσει η ελληνική πλευρά. «Και η ελληνική πλευρά και οι εταίροι βρίσκονται σε μία πορεία συγκλίσεων. Ωστόσο, κανένας με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων εβδομάδων δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τελευταία στιγμή δεν θα υπάρξει πάλι κάποιο κώλυμα, το οποίο θα εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο κάποιου», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, επαναλαμβάνοντας εμμέσως τη σταθερή θέση της Αθήνας το τελευταίο διάστημα ότι η συμφωνία παραμένει ανοικτή προσχηματικά για πολιτικούς λόγους και όχι διότι επί της ουσίας υπάρχουν διαφορές σε τεχνικό επίπεδο. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, προσδιόριζαν ως «σχετικά καλύτερο» το κλίμα στην τελική ευθεία για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup σε σχέση με όσα έχουν μεσολαβήσει το προηγούμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή