Η Ινδία διαγράφει χρέη 21 εκατ. μικροαγροτών

Η Ινδία διαγράφει χρέη 21 εκατ. μικροαγροτών

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ούταρ Πραντές, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Ινδίας, με πληθυσμό άνω των 200 εκατ. κατοίκων, χάρισε σε περισσότερους από 21 εκατ. αγρότες τα δάνεια που είχαν λάβει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της περιοχής για να χρηματοδοτήσουν τις καλλιέργειές τους. Μάλιστα, οι αγρότες αυτοί απαλλάχθηκαν από δάνεια 5,6 δισ. δολαρίων. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι η ινδική περιφέρεια προέβη σε αυτόματη διαγραφή των χρεών των αγροτών. Η εν λόγω απόφαση αφορά τους αγρότες που έχουν στην κατοχή τους λιγότερα από 2 εκτάρια γης, ενώ συνιστά ανακούφιση για τουλάχιστον 700.000 αγρότες, τα δάνεια των οποίων δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν άμεσα και είχαν «κοκκινίσει».

H διαγραφή των αγροτικών δανείων αποτέλεσε το κεντρικό σημείο της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος BJP (Bharatiya Janata Party), του οποίου επικεφαλής είναι ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Η διαγραφή των χρεών των πολιτών αποσκοπεί στην οικονομική ενίσχυση των αγροτών που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα διαβίωσης. Ωστόσο, εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση ενισχύει την αφερεγγυότητα και την απειθαρχία των πελατών έναντι των τραπεζών. Τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια αποτελούν μείζον πρόβλημα στην Ινδία, με την κυβέρνηση του κ. Μόντι να προσπαθεί να βρει τρόπους διάσωσης του αγροτικού τομέα, ο οποίος αποτελεί και τον βασικό πυλώνα της ινδικής οικονομίας. Ενδεικτικά, το 2008 ο κ. Μόντι ενέκρινε τη διαγραφή χρεών ύψους 17 δισ. δολ. για 40 εκατ. αγρότες σε όλη τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή