Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ – Ρωσίας για την επίθεση στη Συρία

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ – Ρωσίας για την επίθεση στη Συρία

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ «είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα» στη Συρία, προειδοποίησε η αντιπρόσωπος της Ουάσιγκτον στον ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας «πλήρως δικαιολογημένη» την πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπορικής στρατιωτικής βάσης του συριακού καθεστώτος.

Οι ΗΠΑ έκαναν ένα πολύ μετρημένο βήμα, που ήταν «πλήρως δικαιολογημένο» όταν εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον της βάσης, σε αντίδραση για την πολύνεκρη επίθεση με τοξικά αέρια στην επαρχία Ιντλίμπ, είπε η πρεσβευτής Νίκι Χέιλι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί», πρόσθεσε. «Οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν άπραγες όταν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα. Είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον μας να αποτρέψουμε τη διάδοση και τη χρήση των χημικών όπλων», υπογράμμισε.

Μεντβέντεφ: Οι ΗΠΑ έφτασαν «μία ίντσα» μακριά από σύγκρουση με τη Ρωσία

Οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις έφεραν τις Ηνωμένες Πολιτείες «μία ίντσα» μακριά από στρατιωτική σύρραξη με τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στη χώρα, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, mε κοινοποίηση του στο Facebook.

Επιπλέον, ο Μενβέντεφ σημείωσε πως «με την ενέργεια της αυτή η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέδειξε ότι εξαρτάται πλήρως από την γνώμη που έχει το κατεστημένο της Ουάσιγκτον, το οποίο ο ίδιος είχε επικρίνει με σφοδρότητα κατά την τελετή της ορκωμοσίας του», προσθέτοντας ότι νιώθει δικαιωμένος που είχε προβλέψει ότι είναι θέμα χρόνου το πότε ο νέος πρόεδρος θα συμβιβαστεί με τις επιταγές του κατεστημένου.

Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή Ρώσου πρέσβη στον ΟΗΕ, Βλαντιμίρ Σαβρόνκοφ, ο οποίος κατήγγειλε επίσης τις «παράνομες» αμερικανικές επιθέσεις στη Συρία και τόνισε ότι οι επιπτώσεις τους για την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα ενδέχεται να είναι εξαιρετικά σοβαρές. Επιπλέον, περιέγραψε τις επιθέσεις ως μία «προσπάθεια των ΗΠΑ να αποσπάσουν την προσοχή από τα πολλά θύματα ανάμεσα στους ειρηνικούς πληθυσμούς της Συρίας και του Ιράκ που έχουν προκληθεί από μονομερείς ενέργειες».

Στο μεταξύ, στη διακοπή ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ προχώρησε η Μόσχα στον απόηχο της επίθεσης στην αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Χομς της Συρίας διευκρινίζοντας ότι θα διατηρήσει ανοιχτούς τους στρατιωτικούς διαύλους επικοινωνίας.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ αεροσκαφών μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και ενημερώνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προχωρήσει σε συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας για το θέμα. Εξάλλου, το Κρεμλίνο κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι η επίθεση ήταν προς το συμφέρον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα της επίθεσης.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι 23 πύραυλοι από τους 59 συνολικά που εκτοξεύτηκαν έπληξαν τον στόχο τους ενώ είναι άγνωστο που κατέληξαν οι υπόλοιποι 36.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία.

«Η Ρωσία αναστέλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο. Επίσης απηύθυνε έκκληση για κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισε ότι «είναι προφανές πως τα χτυπήματα αυτά είχαν προετοιμαστεί πριν από την επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να συνεχισθεί ο διάλογος με την Ρωσία όσον αφορά την ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Τη δήλωση αυτή έκανε, από την πλευρά της, στο ρωσικό πρακτορείο Tass, η επίσημη εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης αντισυνταγματάρχης Μισέλ Μπαλντανζά, σχολιάζοντας την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή αεροπορικών επεισοδίων πάνω από το Συρία.

«Το υπουργείο Αμύνης επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος μέσω του διαύλου επικοινωνίας για την ασφάλεια των πτήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μισέλ Μπαλντανζά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή