Το «λουκέτο» στον ΕΣΥΔ απειλεί τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων

Το «λουκέτο» στον ΕΣΥΔ απειλεί τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς το υπουργείο Οικονομίας να δώσει άμεση λύση προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης – ΕΣΥΔ, που θα οδηγήσει στον αποκλεισμό των ελληνικών προϊόντων από τις διεθνείς αγορές, λόγω μη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, απηύθυναν από κοινού χθες οι φορείς της αγοράς και ο ΣΕΒ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης – Πιστοποίησης HellasCert Γιάννης Καραγιάννης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Εργαστηρίων HellasLad Περικλής Αγάθωνος και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Ακης Σκέρτσος αναφέρθηκαν στον κίνδυνο να βρεθεί πλέον η ελληνική οικονομία χωρίς αναγνωρισμένο φορέα διαπίστευσης, μέχρι τα τέλη του μήνα.

Οπως επισήμαναν, στις 28 Φεβρουαρίου εξέπνευσε η διετής προθεσμία που είχε δώσει η European Cooperation for Accreditation – Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Διαπίστευση (EA), προκειμένου το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τη συμμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης – ΕΣΥΔ με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα πρότυπα της ΕΑ. Ως αποτέλεσμα, η ΕΑ συνέταξε εισήγηση προς την επικείμενη συνεδρίαση της MLA Committee (Επιτροπή Αμοιβαίας Αναγνώρισης), στις 27 Απριλίου 2017, για την αναστολή της αναγνώρισης όλων των διαπιστεύσεων που παρέχει το ΕΣΥΔ. Επισημαίνεται ότι το ΕΣΥΔ αποτελεί τον εθνικό οργανισμό διαπίστευσης και οι συνέπειες από την πιθανή αποτυχία συμμόρφωσής του στις υποδείξεις της ΕΑ θα αναστείλουν την αναγνώρισή του και τη συμμετοχή του σε πολυμερείς παγκόσμιες συμφωνίες, με καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Ακης Σκέρτσος περιέγραψε την κατάσταση σαν «μια μικρή ωρολογιακή βόμβα καθώς εάν ανασταλεί αυτή η πιστοποίηση τινάζει στον αέρα την ελληνική παραγωγή». Η απώλεια της αναγνώρισης του ΕΣΥΔ επηρεάζει, όπως τόνισε, άμεσα ή έμμεσα περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν το 26% της συνολικής απασχόλησης και αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να μην μπορούν να εκπληρώσουν σχετικές υποχρεώσεις τους, να τεθούν προσωρινά εκτός αγοράς και να χάσουν διεθνείς συμφωνίες και παραγγελίες. Επιπλέον, θα  υποστούν εκ νέου το σχετικό κόστος επαναπιστοποίησης, αναζητώντας πιστοποίηση από κάποιον άλλο διαπιστευμένο φορέα του εξωτερικού αυτή τη φορά. Τέλος, σημειώνεται ότι το ίδιο το ΕΣΥΔ θα απολέσει έσοδα άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία σήμερα καταβάλλονται ως τέλη για τις υπηρεσίες διαπίστευσης, που παρέχει στους φορείς πιστοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή