Σύσταση νέου φορέα για την εκπροσώπηση της ελληνικής βιομηχανίας

Σύσταση νέου φορέα για την εκπροσώπηση της ελληνικής βιομηχανίας

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική της αμιγώς φωνή και εκπροσώπηση αναζητεί η βιομηχανία μέσα από την ίδρυση ενός νέου φορέα, που πλαισιώνεται από ηχηρά ονόματα του κλάδου και περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους της χώρας και ο οποίος θα λειτουργεί συμπληρωματικά του ΣΕΒ. Η ιδέα του νέου βιομηχανικού φορέα κυοφορείτο στο εσωτερικό του κλάδου εδώ και αρκετούς μήνες και μόλις την περασμένη εβδομάδα πήρε σάρκα και οστά με τη σύσταση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη». Στα ιδρυτικά μέλη της «Ελληνικής Παραγωγής» περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς βιομηχανίες της χώρας, αλλά και παραδοσιακά ονόματα της μεταποίησης. Ο όμιλος Βιοχάλκο συμμετέχει με δύο βιομηχανίες του, την ΕΛΒΑΛ και τη ΧΑΛΚΟΡ. Ιδρυτικά μέλη είναι επίσης η ΑΓΕΤ Ηρακλής, οι Ελληνικοί Λευκόλιθοι, η ΕΛΜΙΝ Βωξίτες, η Κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος, η χαρτοποιία ΠΑΚΟ – Αναστάσιος Κολιόπουλος καθώς και 4 περιφερειακοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος.

Κυρίαρχος στόχος της εταιρείας «Ελληνική Παραγωγή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρώτη επίσημη ανακοίνωσή της, είναι η ανάδειξη και η ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής βιομηχανίας, που θα διασφαλίζει ισχυρή και βιώσιμη οικονομία, ισόρροπη ανάπτυξη, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, προώθηση της τεχνολογικής προόδου και της καινοτομίας, εξωστρέφεια και προστασία του περιβάλλοντος. «Ο στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός ακόμη Συνδέσμου. Πρόκειται για μια σύμπραξη ομάδας μεταποιητικών βιομηχανιών και περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων για την ενίσχυση της θέσης της βιομηχανίας στην οικονομία και στην κοινωνία» τονίζει στην «Κ» η υπεύθυνη επικοινωνίας του νεοσύστατου βιομηχανικού φορέα κ. Μαρία Λαζαρίδου. Στο ερώτημα γιατί αυτή η ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανίας πρέπει να περάσει μέσα από έναν νέο φορέα και όχι από τον ΣΕΒ, η κ. Λαζαρίδου απαντάει ότι θα λειτουργεί συμπληρωματικά του ΣΕΒ και εξηγεί ότι είναι αναγκαίο η μεταποίηση να αποκτήσει και αυτόνομη προβολή, όπως και μία σειρά άλλοι κλάδοι που εκπροσωπούνται από τον ΣΕΒ, (τουρισμός, φάρμακα, τρόφιμα κ.ά.). «Στην πραγματικότητα εδώ και μία δεκαετία ο ΣΕΒ έχει διευρυνθεί και αποκτήσει έναν πολυσυλλεκτικό ρόλο, με αποτέλεσμα να έχει απομακρυνθεί από τη σύστασή του, τη βιομηχανία. Η φωνή τής βιομηχανίας διυλίζεται μέσα στους πολλούς φορείς που εκπροσωπεί ο ΣΕΒ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια δραματική υποβάθμιση του ρόλου της» αναφέρει η κ. Λαζαρίδου.

Η άποψη αυτή εκφράζεται και από εκπροσώπους ιδρυτικών μελών του νέου φορέα.

«Η βιομηχανία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση αλλά έχει μπει στην άκρη. Πρέπει να αναδείξουμε την κρισιμότητα και τη σημασία της βιομηχανίας, να αλλάξουμε την νοοτροπία του Ελληνα που έχει στραφεί στο “αντι-βιομηχανία”, να παράγουμε. Δεν μπορεί οι εισφορές στη βιομηχανία να είναι υψηλότερες στην Ελλάδα απ’ όλο τον κόσμο και στις υπηρεσίες χαμηλότερες. Η βιομηχανία μπορεί να αποτρέψει τις εισαγωγές και να ενισχύσει τις εξαγωγές. Είμαστε όμως η μόνη χώρα που δίνει ακριβή ενέργεια στη βιομηχανία» τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία» κ. Ευριπίδης Δοντάς.

Η πλευρά της μεταποίησης επισημαίνει επίσης το έλλειμμα στρατηγικής της χώρας για τους στόχους στήριξης της βιομηχανίας, που από το 2014 έχει θέσει η Ε.Ε. για συμμετοχή της μεταποίησης στο 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Αν και ο νέος φορέας αποφεύγει να συνδέσει την παρουσία του με τάσεις απόσχισης της βιομηχανίας από τον ΣΕΒ, δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Συνδέσμου ο τομέας στον οποίο στήριξε τη σύστασή του αποκτάει και μια αυτόνομη εκπροσώπηση. Η αλήθεια είναι ότι από εποχής Δημήτρη Δασκαλόπουλου ακόμη, που ήταν και η περίοδος που ο ΣΕΒ άνοιξε τις πύλες του σε ευρύτερους κλάδους (υπηρεσίες, τράπεζες, ασφάλειες) και από Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών μετονομάστηκε σε Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η ισχύς του κλάδου της βιομηχανίας υποχώρησε στο εσωτερικό του Συνδέσμου και αυτό εκφραζόταν και στα διοικητικά του συμβούλια. Με την είσοδο στο Δ.Σ. του ΣΕΒ επί προεδρίας Θεόδωρου Φέσσα εκπροσώπων ισχυρών ομίλων της βαριάς βιομηχανίας (Τιτάν, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος) η ισχύς της φάνηκε να επανακάμπτει και αυτό φάνηκε και από σειρά παρεμβάσεων του ΣΕΒ, όπως για παράδειγμα η διοργάνωση για πρώτη φορά πέρυσι Βιομηχανικού Συνεδρίου αλλά και η προβολή της βιομηχανίας μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου του Συνδέσμου για την ελληνική οικονομία. Για τη σύσταση του νέου βιομηχανικού φορέα, πάντως, η πλευρά του ΣΕΒ απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή