H Μπάρμπαρα Χέντρικς τραγουδάει στη Θεσσαλονίκη για τους πρόσφυγες

H Μπάρμπαρα Χέντρικς τραγουδάει στη Θεσσαλονίκη για τους πρόσφυγες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ελευθερία δεν σου προσφέρεται, δεν σου χαρίζεται. Είναι στάση ζωής. Την έχεις μέσα σου. Την κατακτάς, με επαγρύπνηση. Σκεφτείτε τον Νέλσον Μαντέλα. Παρέμεινε 26 χρόνια στη φυλακή, αλλά εντός του, ήταν πάντα ελεύθερος». Η Αφροαμερικανή σοπράνο, Μπάρμπαρα Χέντρικς ενώνει τη φωνή της με τις παιδικές φωνές προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και  τραγουδούν μαζί για την Ελευθερία.

Η ακτιβιστική δράση μέσα από τη δύναμη της φωνής της  φέρνει ξανά την Επίτιμη Ισόβια Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Θεσσαλονίκη. Προσκεκλημένη αυτή τη φορά του Μεγάρου Μουσικής όπου, την Κυριακή 9 Απριλίου, θα εμφανιστεί με το φωνητικό σύνολο «Φωνές Ελευθερίας» (Freedom) 20 παιδιών προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ στο 7ο Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών. Θα  ερμηνεύσουν μαζί μια θρησκευτική καντάτα, το  έργο του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου, Γιώργου Εμμανουήλ Λαζαρίδη «Δέησις». Είναι «μια προσευχή για τη Θεσσαλονίκη», όπως τη χαρακτήρισε χθες η διάσημη σοπράνο σε συνέντευξη τύπου. Για τα ξεριζωμένα από την πατρίδα τους παιδιά τα οποία επισκέπτεται σήμερα στο κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά.

«Θέλω όμως να δω και έπειτα από ένα χρόνο που ήμουν εκεί, τις συνθήκες διαβίωσης και ένταξης τους στην κοινωνία. Γνωρίζω ότι από τα 1000 άτομα που ήταν στον χώρο έμειναν 400 και συμμετέχω ήδη σε μια πρωτοβουλία ανεύρεσης διαμερισμάτων για την παραμονή τους. Πιστεύω στα θαύματα. Κάθε μέρα πιστεύω σε θαύματα που μπορούν να γίνουν».

Καθήκον της Ευρώπης υπενθύμισε για μια ακόμη φορά η Χέντρικς είναι να υποστηρίξει τους κατατρεγμένους και τις χώρες που τους φιλοξενούν, κυρίως εκείνες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που έχουν επωμιστεί το πιο βαρύ έργο φιλοξενίας των προσφύγων άλλα και τις χώρες από όπου φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι.   

«Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να μένει ακίνητη, στάσιμη. Αφορά όλους μας. Οι Ευρωπαίοι πολίτες φοβούνται πολύ λιγότερο την εισροή προσφύγων στις χώρες τους απ’ ό,τι οι πολιτικοί. Η ΕΕ οικοδομήθηκε πάνω στις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας.

Ευθύνη των πολιτών είναι να σπρώχνουν τους πολιτικούς προς αυτήν την κατεύθυνση», έλεγε η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ελευθερία  είναι εξάλλου ο θεματικός άξονας του 7ου Φεστιβάλ Παιδικών Νεανικών Χορωδιών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο οποίο συμμετέχουν φέτος 28 φωνητικά σύνολα απ’ όλη την Ελλάδα και 500 παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα. «Αποδέχθηκα την πρόσκληση γιατί τα παιδιά μας είναι το μέλλον», διευκρίνισε η ντίβα της όπερας. « Για να μπορέσουμε να τραγουδήσουμε όλοι μαζί, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί προς τους άλλους. Πρέπει να ακούει ο ένας τον άλλον. Αυτό συνιστά ένα εξαιρετικά σημαντικό μάθημα ζωής».

Εως τις 9 Απριλίου θα παρουσιαστούν περισσότερα από 140 τραγούδια χορωδιακής μουσικής από ένα εκτενές ρεπερτόριο που εκτείνεται από  βυζαντινούς ύμνους, εκκλησιαστικούς ψαλμούς της Δύσης, μελοποιημένα ποιήματα του 19ου αιώνα, ως αφροαμερικανικα τραγούδια, τζαζ και σύγχρονες δημιουργίες Ελλήνων και Ευρωπαίων συνθετών. Αποκορύφωμα θα είναι η συναυλία με τις χορωδίες εργαστηρίου Freedom σε σύμπραξη με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη ΜOYSA την Κυριακή (9 Απριλίου), με σολίστ την Μπάρμπαρα Χέντρικς, μουσική διεύθυνση Χάρη Ηλιάδη,  διεύθυνση χορωδίας Μαρίς-Εμμα Μελιγκοπούλου και Μαρί Μπέσταμ – μαέστρος από τη Σουηδία που κλήθηκε να διδάξει στο χορωδιακό εργαστήριο (workshop) του Φεστιβάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή