Ενα σουρεαλιστικό «κολάζ» από λέξεις του Τζόις και νότες

Ενα σουρεαλιστικό «κολάζ» από λέξεις του Τζόις και νότες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστοι θα χαρακτήριζαν την «Αγρύπνια των Φίνεγκαν» ψυχαγωγικό ανάγνωσμα, όμως οι μουσικοί που έχουν μέχρι στιγμής λάβει μέρος στο πρότζεκτ «Waywords and Meansigns» επιμένουν ότι η διαδικασία μελοποίησης αυτού του τόσο «ιδιαίτερου» έργου ήταν απρόσμενα διασκεδαστική. Στην πραγματικότητα, ο όρος «μελοποίηση» δεν είναι ακριβής, αφού οι περισσότεροι συμμετέχοντες απλώς διαβάζουν κομμάτια από το πειραματικό μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόις συνοδεία πρωτότυπων συνθέσεών τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα σουρεαλιστικό όσο και καθηλωτικό «κολάζ» από νότες και λέξεις σε 60 διαφορετικές γλώσσες (όσες δηλαδή περιλαμβάνει το βιβλίο), που καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, από την κλασική ώς την πανκ.

Το πρότζεκτ αποτίει φόρο τιμής στον Ιρλανδό συγγραφέα, ο οποίος λάτρευε να τραγουδάει και να παίζει πιάνο και κιθάρα, ενώ το 1904 είχε εμφανιστεί στη σκηνή μαζί με τον σπουδαίο λυρικό τραγουδιστή John McCormack. «Είναι πολύ απλό. Αν κάποιος δεν κατανοεί ένα απόσπασμα, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να το διαβάσει δυνατά», είχε δηλώσει ο ίδιος ο Τζόις, αναφερόμενος στην «Αγρύπνια των Φίνεγκαν». Είχε, μάλιστα, προφητεύσει ότι θα πρέπει να περάσει ένας αιώνας για να κριθεί αν το έργο ήταν «παρανοϊκό» ή όχι.

Πεπεισμένοι πως η μουσική θα καταστήσει το (628 σελίδων) εμβληματικό βιβλίο ευκολότερα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, οι εμπνευστές του «Waywords and Meansigns» πρότειναν σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες συνθέτες να αναλάβουν από ένα κεφάλαιο ο καθένας, θέτοντάς τους ως μοναδική προϋπόθεση να μην παρέμβουν στο πρωτότυπο κείμενο. Σύντομα άρχισαν να «βομβαρδίζονται» από προτάσεις υποψήφιων συνεργατών, μεταξύ των οποίων γνωστά ονόματα, όπως ο μπασίστας Mike Watt, οι Jason Sebastian Russo και Paul Dillon, τέως μέλη των Mercury Rev, και ο παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής Schneider TM. Το πρώτο συλλογικό άλμπουμ κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο στις 4 Μαΐου του 2015, ακριβώς 76 χρόνια μετά την έκδοση της «Αγρύπνιας», και έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε το δεύτερο. Για τις ανάγκες του φετινού άλμπουμ, που αναμένεται στις 4 Μαΐου, το μυθιστόρημα δεν χωρίστηκε σε κεφάλαια αλλά σε μικρότερα αποσπάσματα.

Τα άλμπουμ είναι ελεύθερα προσβάσιμα για αναπαραγωγή ή αποθήκευση στην ιστοσελίδα www.waywordsandmeansigns.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή