Notebook

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα στην Ευρώπη

Είναι η εποχή των μεγάλων βραβείων και η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον χορό της διεκδίκησής τους. Ετσι, τα μυθιστορήματα «Δενδρίτες» (φωτ.) της Κάλλιας Παπαδάκη (εκδ. Πόλις 2015), «Ο Ελληνας γιατρός» της Καρολίνας Μέρμηγκα (εκδ. Μελάνι 2017) και «Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου» της Μαρίας Ξυλούρη (εκδ. Καλέντη 2015) περιλαμβάνονται στη βραχεία λίστα του Βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (European Union Prize for Literature), που θα απονεμηθεί στις 23 Μαΐου, στις Βρυξέλλες. Με τις ευχές μας!

Βραβείο Méditerranée

Την προηγούμενη εβδομάδα, απονεμήθηκε στην Ερση Σωτηροπούλου (φωτ.) το βραβείο «Μεσόγειος» για το 2017 (Prix Méditerranée 2017), για το βιβλίο της «Τι μένει από τη νύχτα», που μας μεταφέρει στο Παρίσι του 1897, με ήρωα τον Κ.Π. Καβάφη. Το βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο σε βιβλία της μεσογειακής λογοτεχνίας έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία του βιβλίου της Ερσης Σωτηροπούλου, το οποίο έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στα γαλλικά από τον οίκο Stock, με τον τίτλο «Ce qui reste de la nuit».

Η σημασία του βραβείου αποδεικνύεται και μέσω αυτών που έχουν βραβευθεί: Αμος Οζ, Αντόνιο Ταμπούκι, Ουμπέρτο Εκο, Ορχάν Παμούκ και πολλοί άλλοι.

Κι άλλα βραβεία...

Βραβείων συνέχεια… Το Pen/Faulkner 2017 απονεμήθηκε στην Ιμπολο Μπούε, για το μυθιστόρημά της «Ιδού οι ονειροπόλοι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου. Το βραβείο συνοδεύεται από 15.000 δολάρια. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers και επικεντρώνεται στην ιστορία του Γιέντε Γιόνγκα που καταφέρνει να προσληφθεί ως σοφέρ ανώτερου διευθυντικού στελέχους της Lehman Brothers. Είναι από τις λίγες φορές στην ιστορία του σημαντικού αυτού θεσμού που πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας κερδίζει το βραβείο, το οποίο έχει απονεμηθεί σε μεγέθη όπως ο Ντον Ντελίλο, ο Φίλιπ Ροθ και ο Ρίτσαρντ Φορντ.

Τα καλύτερα… δεύτερα

Σε ένα διασκεδαστικό όσο και ενημερωτικό άρθρο του, ο Τζέιμς Ρέιθ του Guardian κάνει μία ωραία αναδρομή στα σπουδαιότερα… δεύτερα μυθιστορήματα. Εκείνα, δηλαδή, που οι συγγραφείς τους εξέδωσαν μετά την πρώτη τους εμφάνιση και τα οποία τους στιγμάτισαν, καθώς και τους αναγνώστες. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνει την «Υπερηφάνεια και προκατάληψη» της Τζέιν Οστεν (μτφρ. Δημήτρης Γ. Κίκιζας, εκδ. Σμίλη), τον «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις (φωτ.) (μτφρ. Σωκράτης Καψάσκης, εκδ. Κέδρος), τη «Ζωή και τις απόψεις του Τρίστραμ Σάντι, κυρίου από σόι» του Λόρενς Στερν (μτφρ. Εφη Καλλιφατίδη, εκδ. Gutenberg), τα «Εκατό χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (μτφρ. Κλαίτη Σωτηριάδου, εκδ. Λιβάνη) και τον «Αιώνιο πόλεμο» του Τζόε Χάλντμαν (μτφρ. Βασίλης Αθανασιάδης, εκδ. Anubis).

Επί προσωπικού

Εχουμε ξανακάνει λόγο για ορισμένες εκδόσεις, οι οποίες αποτελούν μικρά, προσωπικά εκδοτικά γεγονότα. Στα «δώρα» αυτής της εβδομάδας εντάσσονται τα ανέκδοτα ποιήματα του σπουδαίου Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα, υπό τον τίτλο «Τα πόδια σου αγγίζω στο σκοτάδι – και άλλα ανέκδοτα ποιήματα». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και προέρχεται από το συγκινητικά ακριβές μεταφραστικό χέρι της Αγαθής Δημητρούκα, η οποία πριν από λίγο καιρό μάς χάρισε τις «Χίλιες ερωτικές στιγμές στο έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα», επίσης από τις εκδόσεις Πατάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή