Εκκληση κατά διαδικτυακής πειρατείας

Εκκληση κατά διαδικτυακής πειρατείας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H 20th Century Fox, η Constantin Film (RTL), η Sony, το Canal+, η UEFA, το BBC, το Canal+, η Warner Music, η Walt Disney και άλλες μεγάλες εταιρείες του οπτικοακουστικού τομέα, με επιστολή προς τους υπουργούς Πολιτισμού του G7 τους ζητούν να λάβουν ενεργό δράση για να αντιμετωπιστεί η πειρατεία στο Διαδίκτυο. Η βιομηχανία της ψυχαγωγίας που εκπροσωπούν οι εταιρείες συμβάλει με 2,25 τρισ. δολάρια κατ’ έτος στην παγκόσμια οικονομία, όμως πλέον δέχεται τον αθέμιτο ανταγωνισμό και απειλείται από όσους κλέβουν ταινίες, μουσική, λογισμικό και ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Πρόκειται για μια διεθνή πρόκληση που γίνεται όλο και πιο σημαντική μέρα με τη μέρα, με την online παραβίαση των κανόνων της πνευματικής ιδιοκτησίας, που όπως σημειώνουν οι πολυεθνικές εταιρείες θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα να συνεχίσουν να επενδύουν, να αναπτύσσονται και να συμβάλουν στην οικονομία. Οι εκτιμήσεις για τα ποσοστά πειρατείας στο Ιντερνετ διαφέρουν, αλλά οι περισσότερες μελέτες δείχνουν πως περίπου το 30% των χρηστών του έχει τακτική πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμενο. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει όλη την αλυσίδα παραγωγής της βιομηχανίας.

Τι λέει ο Γιούνκερ

Από τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει ανακοινώσει πως η Ε.Ε. προτείνει εκσυγχρονισμένους κανόνες για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με στόχο την ανάπτυξη και τη διάδοση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στην Ελλάδα παραμένει ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας το σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, ενσωματώνοντας παλαιότερη οδηγία (214/26/Ε.Ε.) και εστιάζοντας κυρίως στην ΑΕΠΙ. Στο σχέδιο νόμου υπάρχει διάταξη η οποία στην περίπτωση διαπιστωμένης πειρατείας θα διακόπτεται η σύνδεση του χρήστη με τον πάροχο δικτύου, στην περίπτωση της αντιγραφής ταινιών και μουσικής.

Πάντως, με το νομικό οπλοστάσιο του 21121/1993, υπάρχουν ήδη και καταδίκες στις περιπτώσεις πειρατείας με την υποκλοπή του σήματος της συνδρομητικής τηλεόρασης. Για τον εντοπισμό τους έχει ενεργοποιηθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η ελληνική δικαιοσύνη επιβάλλει βαρύτατες ποινές φυλάκισης έως και 6 έτη και χρηματικά πρόστιμα 20.000 ευρώ, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή