Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΩΤΗΡΗ ΦΕΛΙΟΥ

Αλέκος Λεβίδης, ένας διανοητικός ζωγράφος

H έκθεση του Αλέκου Βλ. Λεβίδη, με τίτλο «Οικείος τόπος, οικείος χρόνος: δύο πίνακες από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου και οι προπαρασκευαστικές μελέτες τους», παρουσιάζεται στη Φωκίωνος Νέγρη 16.

Εκτίθενται δύο πίνακες του καλλιτέχνη από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου: «Μοντέλα στο ατελιέ» (2010-2013, μεικτή τεχνική, 250×240 εκ.) και «Αγορά» (2010-2017, μεικτή τεχνική, 87×107 εκ.) μαζί με μια σειρά από προσχέδια, σπουδές και σημειωματάρια που οδήγησαν στη σύνθεση των έργων αυτών. Τα πολυάριθμα σχέδια που συνοδεύουν τα έργα αποτυπώνουν τα στάδια που οδήγησαν στη σύνθεση και ολοκλήρωσή τους. Εκτίθενται φιγούρες σε χαρτί σε φυσικό μέγεθος, μελέτες με χρωματιστά μολύβια και παστέλ, αλλά και προσχέδια στις σελίδες των σημειωματαρίων που κουβαλά μαζί του ο καλλιτέχνης, από τα σπουδαστικά κιόλας χρόνια, ως εικαστικά ημερολόγια.

Οπως σημειώνει ο Νικόλαος Παΐσιος στο κείμενό του για το έργο «Μοντέλα στο ατελιέ», «παραπέμπει σε δυτικό εκκλησιαστικό τρίπτυχο. Το πάνω μέρος διατάσσεται σε τρία τμήματα, και το κάτω παίρνει τη μορφή αναγεννησιακής predella, με πέντε μικρότερες σκηνές να τρέχουν παρατακτικά, από τα αριστερά προς τα δεξιά, ως μικρά αλλά σημαντικά επεισόδια, σαν comic strip ή καρέ κινηματογραφικής ταινίας». Και σημειώνει για τον ζωγράφο: «O Λεβίδης είναι ζωγράφος διανοητικός· όσοι έχουν μικρή σχέση με την τέχνη, θα χρησιμοποιούσαν αστόχαστα τον όρο ζωγράφος εγκεφαλικός».

​​Διάρκεια έως τις 7 Μαΐου.

Φωκίωνος Νέγρη 16

ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Η Μπλάνσετ αφηγείται τη γένεση του σύμπαντος

Το Voyage of Time: Life’s Journey είναι ένα φιλμ επικό, φιλόδοξο, μεγαλόπνοο. Μοναδικό. Πρώτη απόπειρα στο είδος του ντοκιμαντέρ και έργο ζωής για τον Τέρενς Μάλικ («Το δέντρο της ζωής», «Λεπτή κόκκινη γραμμή», «Badlands»), ο οποίος φημολογείται ότι το ετοίμαζε από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Το ντοκιμαντέρ που έχει θέμα τη γένεση του σύμπαντος έρχεται σε πρώτη προβολή στις 10 Απριλίου στο «Flix it στη Στέγη», στην director’s cut εκδοχή του και με αφήγηση από την Κέιτ Μπλάνσετ. Πριν και μετά την προβολή, θα υπάρχει για το κοινό ένα interactive installation. To Flix σε συνεργασία με τον Αντώνη Κάνουρα, μηχανικό ρομποτικής και ιδρυτή της Robotixlab, στήνουν ένα διαδραστικό «terraforming project», όπου κάθε θεατής θα μπορεί να παίξει και να πειραματιστεί με ρομπότ.

​​Προβολές στις 7.30 μ.μ. και στις 9.30 μ.μ. Συγγρού 107

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ PLUS

Για την αγάπη, τη νύχτα, την πόλη

Στο χρώμα των ημερών, της άνοιξης, της πασχαλιάς και του δειλινού, η Αφροδίτη Μάνου τραγουδάει δικά της τραγούδια, αγαπημένες επιτυχίες, αλλά και τραγούδια που θα ήθελε να είναι δικά της, σε μια μοναδική μουσική προσαρμογή για πιάνο και βιολοντσέλο από τον συνθέτη Νίκο Πλατύραχο. Τραγούδια για την αγάπη, τη νύχτα, την πόλη και την Ελλάδα, τραγούδια όπου το κόκκινο σβήνει αργά στην αγκαλιά του μπλε δημιουργώντας όλες τις αποχρώσεις, από το πάθος και τον δυναμισμό της μέρας ώς τη γλυκιά παραίτηση της νύχτας, τραγούδια της μεγαλοπρέπειας αλλά και της ήττας, της νοσταλγίας αλλά και της ελπίδας, του εγώ και του εμείς.

​​Αυριο, στον Σταυρό του Νότου Plus, Φραντζή και ςΘαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ.ΙΔΕΑ

Μπες στο παραμύθι

Τι κοινό έχουν μια παρτιτούρα κι ένας πίνακας; Το «Μπες στο παραμύθι» είναι ένα παιδικό εργαστήρι με κύριο χαρακτηριστικό την εκπαίδευση μέσα από την τέχνη. Για παιδιά άνω των 6 ετών. Ιδέα – διδασκαλία: Κωνσταντίνα Χρίστου.

​​Αύριο στις 3 μ.μ., στο Θέατρο Αλφα-Ιδέα, 28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα

ARTENS

Για την Ελευσίνα

Η Κέλλυ Διαπούλη, καλλιτεχνική διευθύντρια του οργανισμού «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021», η Μυρσίνη Ζορμπά και η ομάδα της ARTENS παρουσιάζουν μια ανοικτή συζήτηση για την προετοιμασία της διοργάνωσης. Είσοδος ελεύθερη.

​​Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο: 210-33.17.312. Artens, Βουκουρεστίου 40

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ PLUS

Αγαπημένα τραγούδια

Η Φωτεινή Βελεσιώτου εμφανίζεται στον Σταυρό του Νότου Plus. Η προσωπική της δισκογραφία συνδυάζεται με γνωστά τραγούδια μεγάλων συνθετών. Μαζί της, ο νέος ερμηνευτής Σωτήρης Μπαλλάς. Επίσης σταθεροί συνταξιδιώτες στο μπουζούκι και στον τζουρά ο Γιώργος Καραμφίλλης, στο ακορντεόν και στο πιάνο ο Νίκος Παπαναστασίου, στο κοντραμπάσο ο Διονύσης Μακρής και στα τύμπανα ο Θωμάς Κωστούλας.

​​Σήμερα το βράδυ, Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος

ΙΛΙΟΝ PLUS

Mια ιστορική συναυλία

Οι Lost Bodies σε μια ιστορική συναυλία. Ζωντανά για πρώτη φορά σε εντελώς πλήρη σύνθεση εμφανίζονται με ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ με τίτλο «Music from the empty quarter». Μουσικές πιο ατμοσφαιρικές, πιο σκοτεινές, πιο πειραματικές και ταξιδιάρικες σε ποίηση Ιβάν Γκολ, Καβάφη, Σαχτούρη, Αρη Αλεξάνδρου, Μπρετόν, Νίτσε, Μπόρχες και άλλων.

​​Σήμερα το βράδυ στο IΛΙΟΝ plus, Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17

CAN

Ενεχυροδανειστήριο

Κατά τη διάρκεια της documenta 14, η γκαλερί CAN παρουσιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού Μαρίας Κριαρά (γενν. 1982). Η έκθεση έχει ως αφετηρία της την αναγνώριση του ενεχυροδανειστηρίου ως αναδυόμενης ετεροτοπίας στην Ελλάδα των τελευταίων ετών.

​​The Pawnshop. Εως 27 Μαΐου.

CAN – Christina Androulidaki Gallery, Αναγνωστοπούλου 42, Κολωνάκι

HALF NOTE JAZZ CLUB

Μουσική αναδρομή

Γεμάτος ενέργεια και αστείρευτο πάθος, ο Στέφανος Κορκολής επιστρέφει στη σκηνή του Half Note Jazz Club σήμερα και έως τις 10/4, με την εξαιρετική παράσταση «Εφ’ όλης της ύλης». Μια συναρπαστική μουσική αναδρομή στην καριέρα του διακεκριμένου πιανίστα και συνθέτη που ποτέ δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του.

​​Half Note Jazz Club.

Τριβωνιανού 17, Μετς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή