Παραλίες της Κύπρου…να τις πιεις στο ποτήρι

Παραλίες της Κύπρου…να τις πιεις στο ποτήρι

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παραλίες της Κύπρου τα έχουν όλα: χρυσές αμμουδιές, ξέφρενα πάρτι, ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα, ξακουστούς μύθους, αλλά κυρίως πεντακάθαρα νερά.

ΗΚύπρος δεν είναι χώρα με βιομηχανική ανάπτυξη. Ετσι, έχει καταφέρει να διατηρήσει τις ακτές της καθαρές και να μετράει 59 γαλάζιες σημαίες. Σύμφωνα, δε, με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρίσκεται στη  2η θέση της κατάταξης με τα πιο καθαρά νερά της Ευρώπης.

FIG TREE BAY, ΠΡΩΤΑΡΑΣ

Συγκαταλέγεται στις 25 καλύτερες παραλίες του κόσμου, σύμφωνα με τα Travelers’ Choice Awards 2017 του TripAdvisor, και γι’ αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο να συναντήσετε πάρα πολύ κόσμο. Η παραλία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε οικογένειες και άτομα με κινητικές δυσκολίες, καθώς διαθέτει ειδικό τροχοκάθισμα και ναυαγοσώστη που βοηθά κατά την είσοδο-έξοδο με ασφάλεια.

Παραλίες της Κύπρου…να τις πιεις στο ποτήρι-1

ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΡΩΜΙΟΥ, ΠΑΦΟΣ

Στρώστε πετσέτα στο ψιλό βότσαλο και μη φύγετε πριν δύσει ο ήλιος. Το ηλιοβασίλεμα είναι μαγικό από την Πέτρα του Ρωμιού, την παραλία με τον χαρακτηριστικό πελώριο βράχο που λέγεται ότι πέταξε ο Διγενής Ακρίτας στους Σαρακηνούς για να τους αποτρέψει να λεηλατήσουν τον κόλπο. Αλλοι, πάλι, συνδέουν την παραλία με τον τόπο γέννησης της Αφροδίτης. Ο μύθος λέει ότι ο Κρόνος έκοψε τα γεννητικά όργανα του Ουρανού, τα έριξε στη θάλασσα και απ’ τον αφρό της αναδύθηκε μια γυναικεία μορφή, η θεά του έρωτα και της ομορφιάς.

NISSI BEACH, ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Πήρε το όνομά της από μια βραχονησίδα πολύ κοντά στην ακτή – μπορείτε μάλιστα να φτάσετε έως εκεί ακόμα και με τα πόδια, μια και τα νερά είναι πολύ ρηχά. Η χρυσαφένια παραλία με τα υπέροχα τιρκουάζ νερά είναι από τις πιο φωτογραφημένες του νησιού – μοιάζει σαν να έχει «φτιαχτεί» στο photoshop. Βρίσκεται μέσα στην έκταση του ομώνυμου resort και είναι οργανωμένη. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλά θαλάσσια σπορ ή να μείνετε στην αμμουδιά, όπου πιθανόν να γίνεται κάποιο από τα διάσημα πάρτι της περιοχής με γνωστούς DJs.

ΚΩΝΝΟΣ, ΠΡΩΤΑΡΑΣ

Λέγεται ότι «το περιγιάλι το κρυφό» που αναφέρει ο Σεφέρης στο ποίημά του «Αρνηση» είναι γραμμένο γι’ αυτόν τον κολπίσκο, ο οποίος σήμερα είναι βραβευμένος με γαλάζια σημαία. Τα πεύκα τον προστατεύουν απ’ τους δυνατούς ανέμους, ενώ στη χρυσή αμμουδιά υπάρχουν ξαπλώστρες με ομπρέλες. Αν πάλι θέλετε να απολαύσετε φαγητό και θέα από ψηλά, στην περιοχή υπάρχουν πολλά εστιατόρια.

ΚΟΥΡΙΟΝ, ΛΕΜΕΣΟΣ

Συνδυάστε την επίσκεψή σας στη σπουδαία αρχαία πόλη του Κουρίου –όπου μεταξύ άλλων θα δείτε ένα εντυπωσιακό ελληνορωμαϊκό αμφιθέατρο, λουτρά και ψηφιδωτά του 5ου αιώνα– με μια δροσερή βουτιά. Η παραλία είναι οργανωμένη, οπότε θα βρείτε ξαπλώστρες, δροσιστικά ποτά και σνακ, αλλά υπάρχουν και ψαροταβέρνες. Επιπλέον, αν σας αρέσει το windsurf, τα κύματα εδώ είναι ιδανικά. Υπάρχουν ναυαγοσώστες.

ΑΚΤΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ, ΛΕΜΕΣΟΣ

Μετά το περπάτημα ανάμεσα στα δέντρα για να φτάσετε έως εκεί, δροσιστείτε με μια βουτιά στα ήρεμα μπλε νερά της, βραβευμένα επίσης με γαλάζια σημαία. Την παραλία «αγκαλιάζουν» κατάλευκα βράχια, που έρχονται σε αντίθεση με τη σκούρα γκρι άμμο. Eίναι οργανωμένη (με ομπρέλες, ξαπλώστρες και μπαρ), ενώ, αν λαχταρήσετε φρέσκο ψαράκι, τα γειτονικά ταβερνάκια είναι πολύ δημοφιλή.

ΑΚΤΗ ΛΑΡΑΣ, ΠΑΦΟΣ

Η «παραλία των χελωνών» για τους ντόπιους βρίσκεται στην αρχή της παρθένας χερσονήσου του Ακάμα. Στη χρυσή αμμουδιά της αποθέτουν τα αυγά τους η πράσινη χελώνα και η Καρέτα καρέτα. Ο δρόμος για να φτάσετε έως εκεί είναι μάλλον δύσβατος, οπότε προτιμήστε να πάτε με τζιπ, διαφορετικά παρκάρετε κάπου κοντά και συνεχίστε με τα πόδια.

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Οικογένειες αλλά και παρέες απολαμβάνουν αυτή την ασφαλή, οργανωμένη αμμουδιά με τα γαλάζια νερά. Πρόκειται για τρεις κολπίσκους, με τη νοτιοδυτική πλευρά να προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000. Πολύ κοντά βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος των Τάφων της Μακρονήσου, με 19 τάφους από την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή εποχή, λαξευμένους στον βράχο.

ΠΙΣΣΟΥΡΙ, ΛΕΜΕΣΟΣ

Θαλάσσια σπορ, beach volley στην ξανθιά αμμουδιά ή ανάβαση στο Ακρωτήρι Ασπρόροτσος (λευκός βράχος) στο δυτικό άκρο του κόλπου, για θέα από ψηλά; Αν είστε τυχεροί, εδώ μπορεί να πετύχετε γεράκια και άλλα άγρια πουλιά ή και θαλάσσιες χελώνες. Μετά το μπάνιο, αξίζει να κάνετε μια βόλτα μέσα στον διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό του Πισσουρίου.

 

ΚΟΛΠΟΣ ΚΟΡΑΛΛΙΩΝ, ΠΑΦΟΣ

Γαλάζια σημαία, τιρκουάζ νερά και χρυσή άμμος. Η παραλία περιβάλλεται από πράσινο και είναι εύκολα προσβάσιμη ακόμα και για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Επιπλέον παρέχει όλες τις ανέσεις, από ομπρέλες και ξαπλώστρες μέχρι θαλάσσια σπορ, ενώ εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες φροντίζουν για την ασφάλεια των λουομένων. Φεύγοντας, σταματήστε για… ανεφοδιασμό σε ένα απ’ τα πολλά εστιατόρια ή καφέ που υπάρχουν κοντά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή