ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύπρος: Μουσεία για όλους

ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΑΧΑΗ

Αρχαιολογικό Μουσείο (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κύπρος

Από τη Λευκωσία και τη Λάρνακα έως τη Λεμεσό συνθέτουν βήμα βήμα την πολυσυλλεκτική ιστορία του τόπου.

Κυπριακό Μουσείο

Η επίσκεψη στο σημαντικότερο μουσείο της Κύπρου θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πολλά για τον πολιτισμό της χώρας που έχει δεχτεί επιδράσεις από τόσους διαφορετικούς λαούς απ’ την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τα χρυσά κοσμήματα της Υστερης Εποχής του Χαλκού είναι από τα εκθέματα που τραβούν την προσοχή, όπως και το άγαλμα της Αφροδίτης των Σόλων, του 1ου αι. π.Χ. – απόδειξη ότι η θεά του έρωτα λατρευόταν εδώ από... πάντα. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης κεραμικά, κοσμήματα, γλυπτά, νομίσματα και χάλκινα αντικείμενα μέχρι και την Πρώιμη Βυζαντινή εποχή.
• Μουσείου 1, Λευκωσία, τηλ. +357 22-865864


Βυζαντινό Μουσείο

Βυζαντινό Μουσείο

Τα βυζαντινά έργα κυπριακών ναών, χρονολογούμενων μάλιστα από τον 9ο αιώνα, δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο, θρησκευόμενο και μη. Πολλά απ’ τα εκπληκτικά ψηφιδωτά και τις αποτοιχισμένες τοιχογραφίες είχαν κλαπεί και πουληθεί στο εξωτερικό και χρειάστηκαν δικαστικές διαμάχες χρόνων για να επιστρέψουν. Eδώ θα δείτε επίσης πώς η κυπριακή τέχνη διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων, δεχόμενη φραγκικές και ενετικές επιρροές.
• Πλατεία Αρχ. Κυπριανού, Λευκωσία, τηλ. +357 22-430008, www.makariosfoundation.org.cy

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Μια τεράστια έκρηξη γέννησε το Τρόοδος, έπειτα τον Πενταδάκτυλο, ενώ αργότερα αναδύθηκε η πεδιάδα της Μεσαορίας. Ετσι ξεδιπλώνεται η ιστορία της Κύπρου στο μουσείο του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη. Η μεγάλη συλλογή αρχαίων αντικειμένων και κοσμημάτων, αλλά και μεταγενέστερων εργόχειρων και ενδυμασιών, θα σας εξοικειώσει με την καθημερινή ζωή σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
• Ιπποκράτους 17 (Λαϊκή Γειτονιά), Λευκωσία, τηλ. +357 22-661475, www. leventismuseum.org.cy

Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχαιολογικά ευρήματα από την επαρχία Λεμεσού με έμφαση στην Αμαθούντα, μία από τις σημαντικότερες κυπριακές πόλεις-κράτη. Κεραμικά, νομίσματα, χάλκινα εργαλεία, επιτύμβιες στήλες, αναθήματα, αλλά και γυναικεία ειδώλια που σχετίζονται με τη θεά Αφροδίτη, από τη Νεολιθική έως και τη Ρωμαϊκή εποχή.
• Αναστάση Σιούκρη και Βύρωνος 5 (δίπλα στον Δημοτικό Κήπο), Λεμεσός, τηλ. +357 25-305157


Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου

Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου

Τρυπώστε σε ένα αυθεντικό μεσαιωνικό κάστρο του 13ου αιώνα, δείτε πανοπλίες ιπποτών, όπλα και σταυρούς. Ενετοί, Αγγλοι και Οθωμανοί έγραψαν εδώ τη δική τους ιστορία και χρησιμοποίησαν το κάστρο ως φρούριο, ως φυλακή, ακόμη και ως αστυνομικό τμήμα.
• Ριχάρδου και Βερεγγάριας, παλιό λιμάνι, Λεμεσός, τηλ. +357 25-305419
 
Μουσείο Πιερίδη

Στην παλιά αστική κατοικία της οικογένειας Πιερίδη, που χτίστηκε το 1815, εκτίθεται η ιδιωτική συλλογή της, που προσφέρει μια συνολική εικόνα του κυπριακού πολιτισμού αλλά και της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του νησιού, από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τα νεότερα χρόνια. Στην αυλή εκτίθενται σύγχρονα γλυπτά Ελλήνων και Κυπρίων εικαστικών.
• Ζήνωνος Κιτιέως 4, Λάρνακα, τηλ. +357 24-145375, www.pieridesfoundation.com.cy

Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα

Το υπέροχο ξύλινο εμπορικό πλοίο του 4ου αι. π.Χ. «Κερύνεια ΙΙ» έχει αντιγραφεί σε φυσικό μέγεθος και, χάρη στον σχεδιασμό του χώρου, ο επισκέπτης μπορεί να το δει από πολλές πλευρές. Η θάλασσα καθόρισε την ιστορία της Κύπρου ως περιζήτητου εμπορικού κόμβου μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Στο μουσείο εκτίθενται  εντυπωσιακά αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στο βυθό της, ενώ στο Τμήμα Θαλάσσιας Ζωής θα δείτε ταριχευμένα ψάρια και απολιθώματα κοχυλιών ηλικίας έως και 130 εκατ. ετών.
• Κριού Νερού 14, Αγία Νάπα, τηλ. +357 23-816366, www.thalassamuseum.org.cy

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ