Αυστηροί έλεγχοι και σε Ευρωπαίους στα εξωτερικά σύνορα

Αυστηροί έλεγχοι και σε Ευρωπαίους στα εξωτερικά σύνορα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηροποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπει ο νέος τροποποιημένος Κώδικας Συνόρων Σένγκεν που τέθηκε από χθες σε ισχύ. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα κράτη-μέλη Σένγκεν υποχρεώνονται στο εξής να πραγματοποιούν ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια) όχι μόνο στους πολίτες «τρίτων» χωρών αλλά και στους Ευρωπαίους πολίτες, κατά την έξοδο κυρίως, όμως και κατά την είσοδό τους στην Ε.Ε. Η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την ανησυχία που διακατέχει τις υπηρεσίες ασφαλείας των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών για το ενδεχόμενο επιστροφής των λεγόμενων «ξένων μαχητών», των Ευρωπαίων δηλαδή υπηκόων που εντάχθηκαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Η τροποποίηση του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν επικυρώθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., την 7η Μαρτίου στη Μάλτα. Η τροπολογία που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να ελέγχουν στις βάσεις δεδομένων τους όλα τα πρόσωπα, δηλαδή και τους πολίτες της Ε.Ε. κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης. «Η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά μας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη και τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών μας. Συστηματικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα θα μας δώσουν και τα μέσα για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων για την εσωτερική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τίθενται από ξένους τρομοκράτες επαναπατριζόμενους μαχητές» είχε δηλώσει ο Καρμέλο Αμπέλα, ο Μαλτέζος υπουργός Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας και προεδρεύων του Συμβουλίου Εσωτερικών υποθέσεων για το τρέχον εξάμηνο.

Οι βάσεις δεδομένων στις οποίες θα γίνεται ο έλεγχος είναι το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και η βάση δεδομένων της Interpol για τα κλεμμένα και χαμένα ταξιδιωτικά έγγραφα (SLTD).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή