Περικοπές συντάξεων το 2019 και μείωση αφορολογήτου το 2020

Περικοπές συντάξεων το 2019 και μείωση αφορολογήτου το 2020

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περικοπές στις συντάξεις τους θα δουν 900.000 συνταξιούχοι από το 2019, ενώ από το 2020 ο λογαριασμός της εφορίας θα γίνει βαρύτερος για όλους, με τη μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα των 5.900 ευρώ, σύμφωνα με τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Η κυβέρνηση που θα κληθεί να ψηφίσει τα επώδυνα μέτρα, αφού οριστικοποιηθούν με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, τις επόμενες εβδομάδες, ποντάρει στην ανάδειξη της θετικής πλευράς της συμφωνίας, δηλαδή των αντιμέτρων, που περιλαμβάνουν ένα κοινωνικό πακέτο το 2019 και φορολογικές ελαφρύνσεις το 2020. Ωστόσο, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν «εάν είμαστε εντός στόχων». Δηλαδή, αν το 2019 προβλέπεται να επιτύχουμε 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς μέτρα, τότε θα μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα και αντίμετρα. Διαφορετικά, θα υιοθετούνται μόνο μέτρα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν χθες, το 2019 θα εφαρμοστούν περικοπές στις συντάξεις, με σκοπό να αποδώσουν 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Η εξοικονόμηση θα προέλθει κατά κύριο λόγο από την περικοπή των «προσωπικών διαφορών» που έχουν σήμερα όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Θα υπάρξει όμως και μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις, εάν σε τεχνικό επίπεδο διαπιστωθεί ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν», ενώ είναι πιθανό να «παγώσουν» για ένα διάστημα οι νέες συντάξεις. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τις απώλειες για τους παλαιούς συνταξιούχους, θέτοντας πλαφόν στις περικοπές κατ’ ανώτατο όριο 20% – 25%. Εφόσον ισχύσει τελικά αυτό το πλαφόν, εκτιμάται ότι οι περικοπές των «προσωπικών διαφορών» θα αποδώσουν λιγότερο από 1% του ΑΕΠ (περίπου 0,9%). Σε αυτή την περίπτωση, η διαφορά θα καλυφθεί με περικοπή των υψηλών «προσωπικών διαφορών» στις επικουρικές συντάξεις (κατά 0,05% του ΑΕΠ ή 90 εκατ. ευρώ περίπου) και με «πάγωμα» των αυξήσεων των νέων συντάξεων (επίσης κατά 0,05% του ΑΕΠ).

Τα αντίμετρα της ίδιας χρονιάς, εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι, περιλαμβάνουν πακέτο για βρεφονηπιακούς σταθμούς (στο 1/3 των παιδιών ηλικίας έως 4 ετών), σχολικά γεύματα για τουλάχιστον το 1/2 των μαθητών δημοτικού και γυμνασίου, επιδότηση ενοικίου, απασχόληση των νέων, μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στην αγορά των φαρμάκων τους (θα ισχύσει κλιμακωτά με στόχο να μηδενιστεί η συμμετοχή των χαμηλοσυνταξιούχων) και ένα επενδυτικό πακέτο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή η μείωση του αφορολόγητου, εκτός αν χρειαστεί να επισπευσθεί κατά ένα μέρος, λόγω προβλεπόμενης δημοσιονομικής αστοχίας, για το 2019. Για να επιτευχθεί εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ, το αφορολόγητο εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 5.900 ευρώ (και η έκπτωση φόρου στα 1.300 ευρώ). Ετσι, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρώτη φορά φόρο, ενώ πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, μέχρι 602 ευρώ, για τα εισοδήματα του 2020. Συγκεκριμένα, μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα από 6.001 έως 12.000 ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον από 22 έως 602 ευρώ ετησίως. Σήμερα, μισθωτός χωρίς παιδιά με εισόδημα 9.000 ευρώ πληρώνει μόνο 80 ευρώ, ενώ με τη μείωση του αφορολογήτου η επιβάρυνσή του θα ανέλθει στα 682 ευρώ. Αντίστοιχα, άγαμος μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ θα ανέλθει από τις 2.500 ευρώ σήμερα στις 3.102 ευρώ.

Τα εργασιακά

Στα εργασιακά, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε να παύσει η αναστολή των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μάλιστα με διάταξη η οποία θα νομοθετηθεί άμεσα. Αλλαγές θα υπάρξουν στο θέμα της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, με την τελική απόφαση να περνά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, ενώ περιορισμοί θα τεθούν σε ορισμένα συνδικαλιστικά προνόμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή