Πόλεμος στο «φακελάκι»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο αυστηρή πειθαρχική διαδικασία, ώστε ο «επίορκος» γιατρός να μην μπορεί να επιστρέψει στην υπηρεσία του προτού εξεταστεί η υπόθεσή του από το πειθαρχικό όργανο, καθώς και τρόπους αξιοποίησης των ανώνυμων καταγγελιών, εξετάζει το υπουργείο Υγείας για να καταπολεμήσει το «γρηγορόσημο» – «φακελάκι» στα νοσοκομεία. Με αφορμή σχετική ημερίδα που διοργανώνει σήμερα η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τονίζει στην «Κ» ότι «είναι ώρα να υπάρξει μια πιο θεσμική αντίδραση στο φαινόμενο», ενώ αποδίδει το «φακελάκι» όχι μόνο στην ανάγκη να «προσπεράσει» κάποιος τη λίστα αναμονής, αλλά και στη δυσπιστία απέναντι στη δυνατότητα του συστήματος να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Οπως ο ίδιος σημειώνει, το φαινόμενο είναι γνωστό, διαχρονικό και εκτεταμένο, και δυστυχώς έχει γίνει δομικό στοιχείο της λειτουργίας του συστήματος υγείας. Είναι ενδεικτικές πρόσφατες μελέτες που καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον ένας στους τρεις Ελληνες δίνει «φακελάκι» για περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία. «Πεδίον δόξης λαμπρόν» για «φακελάκι» είναι τα χειρουργεία, οι επεμβατικές αλλά και οι μαιευτικές πράξεις. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα «έδωσα φακελάκι», τα νοσοκομεία παραμένουν στην πρώτη θέση με 1.200 καταγγελίες –από σύνολο περίπου 2.000– με τον μέσο όρο των ποσών που έδωσαν οι πολίτες να ανέρχεται στα 1.800 ευρώ. Το γεγονός ότι η ίδια ιστοσελίδα φιλοξενεί και μαρτυρίες ασθενών που εξυπηρετήθηκαν χωρίς να τους ζητηθεί «φακελάκι» ή μαρτυρίες για γιατρούς που αρνήθηκαν «φακελάκι» είναι σίγουρα παρήγορο, αλλά από την άλλη καταδεικνύει τη βαθιά εμπεδωμένη στη νοοτροπία όλων επικράτηση των πληρωμών «κάτω από το τραπέζι».

Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του φαινομένου στην υγεία είχε αναληφθεί το 2010 από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, όταν τα νοσοκομεία της χώρας γέμισαν με αφίσες με το σύνθημα: «Εάν σου ζητήσουν φακελάκι, δώσε ένα άδειο». «Νομίζω ότι είναι η ώρα να υπάρξει μια πιο θεσμική αντίδραση στο φαινόμενο», σημειώνει ο κ. Ξανθός. Στον τομέα της «καταστολής» του φαινομένου, ο κ. Ξανθός σημειώνει ότι το υπουργείο έχει δώσει οδηγίες στα πειθαρχικά συμβούλια να εξετάζουν τις υποθέσεις που αφορούν χρηματισμό κατά προτεραιότητα. «Ωστόσο, χρειάζεται αυστηροποίηση του νόμου με ενίσχυση της πειθαρχικής διαδικασίας», τονίζει σημειώνοντας ότι ξεκινά η σχετική συζήτηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οπως διευκρινίζει, δεν μπορεί να τίθεται κάποιος σε διαθεσιμότητα λόγω χρηματισμού και να καθυστερεί η εξέταση της υπόθεσής του με αποτέλεσμα να ξαναγυρνάει στην υπηρεσία του όταν λήξει το διάστημα υποχρεωτικής αργίας, χωρίς να υπάρχει απόφαση του Πειθαρχικού. «Επίσης, θα εξετάσουμε τρόπους αξιοποίησης και των ανώνυμων καταγγελιών. Τώρα η δίωξη γίνεται με τη συμβολή της αστυνομίας και τη διαδικασία των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων. Οταν πρόκειται για θέμα υγείας όπου ο πολίτης είναι πολύ ευάλωτος, η διαδικασία αυτή είναι πολύ δύσκολη».

Ομως χρειάζεται και η πρόληψη. «Θεωρώ ότι ο βασικός πυρήνας του φαινομένου είναι η ανάγκη των ασθενών να αισθανθούν ασφαλείς. Ο μέσος πολίτης πιστεύει ότι το σύστημα δεν μπορεί να του εξασφαλίσει αξιόπιστη φροντίδα χωρίς μέσο ή οικονομική συναλλαγή. Ετσι, θα πρέπει να περιοριστούν οι αναμονές, με τη στελέχωση των χειρουργείων και το άνοιγμα κλειστών χειρουργικών αιθουσών. Η λειτουργική αναβάθμιση αφαιρεί τη δικαιολογητική βάση του φαινομένου», σημειώνει ο υπουργός. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρέπει παράλληλα να πεισθεί ο κόσμος ότι τα νοσοκομεία, το προσωπικό και οι διοικήσεις τους αξιολογούνται και ελέγχονται. Θεσμικό εργαλείο σε αυτό είναι η λίστα χειρουργείου που αναρτάται στις ιστοσελίδες των νοσοκομείων αλλά και τα γραφεία υποστήριξης δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας που στήνονται στα νοσοκομεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή