Η αβεβαιότητα ενισχύει τα ομόλογα των ΗΠΑ

Η αβεβαιότητα ενισχύει τα ομόλογα των ΗΠΑ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα και το ιαπωνικό γιεν ενισχύθηκαν την εβδομάδα που διανύσαμε συγκεντρώνοντας την προτίμηση των επενδυτών ως «ασφαλή καταφύγια», λόγω αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας μετά την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία τα ξημερώματα της Παρασκευής, που έγινε σε αντίποινα για την πρόσφατη επίθεση με χημικά όπλα από την πλευρά της Συρίας. Αλλά και τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) του Μαρτίου συνέβαλαν στην ενίσχυση των αμερικανικών κρατικών τίτλων, όπου διαφάνηκε ότι η πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής προσβλέπουν σε μείωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας ύψους 4,5 τρισ. δολ. εντός του 2017. Αν και μία τέτοιου είδους κίνηση θα θεωρούνταν ταυτόσημη με εφαρμογή σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής, η αντίδραση της αγοράς καταδεικνύει ότι οι επενδυτές ενδεχομένως θεωρούν ότι μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό ανόδου των επιτοκίων παρέμβασης. Επιπροσθέτως, άλλη μια πηγή ανησυχίας για τις αγορές είναι η δυνατότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να υλοποιήσει το σχέδιο φορολογικών μεταρρυθμίσεων που έχει προαναγγείλει, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ Πολ Ράιαν να δηλώνει ότι η προοπτική υιοθέτησης μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής όσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση βρίσκονται ακόμη αρκετά μακριά.

Ως απόρροια των ανωτέρω, η απόδοση του 10ετούς κυβερνητικού αμερικανικού ομολόγου –η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή– βρέθηκε σε χαμηλό περίπου πέντε μηνών 2,29% την Παρασκευή στις αγορές της Ασίας, πριν ανέλθει μερικώς κοντά στο 2,33% αργότερα στην αγορά της Ευρώπης. Σε ανάλογη πορεία βρέθηκε και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κυβερνητικού ομολόγου, υποχωρώντας κοντά στο πρόσφατο χαμηλό ενός μήνα 0,230%. Στην κίνηση αυτή συνέβαλαν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, o οποίος τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξει η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, μειώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. Σε αυτό το περιβάλλον, στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολ. βρέθηκε την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων 1,0629, 0,2% χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση. Παράλληλα, το ιαπωνικό γιεν ενισχύθηκε, με το δολάριο/γιεν να υποχωρεί σε χαμηλά δύο εβδομάδων 110,13 νωρίς την Παρασκευή, πριν ανέλθει μερικώς στο 110,68 στις αγορές της Ευρώπης, παραμένοντας χαμηλότερα από επίπεδα πάνω από 112,00, που είδαμε μία εβδομάδα νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή