«Ο Θεός να ευλογεί…»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδού και πάλι οι θεοί μπλεγμένοι στους πολέμους των ανθρώπων, που, όποιας θρησκείας πιστοί κι αν δηλώνουν, συμφωνούν στο κύριο: ότι οι ουρανοί είναι δικοί τους και μόνο δικοί τους, του καθενός ξεχωριστά, και ότι οι θεοί έχουν και εθνικότητα και πολιτικές πεποιθήσεις και κομματική ταυτότητα. Το διάγγελμα λοιπόν διά του οποίου ο Ντόναλντ Τραμπ κατευόδωσε 59 πυραύλους εναντίον αεροπορικής βάσης του Μπασάρ αλ Ασαντ τελείωνε με το κλισέ «ο Θεός να ευλογεί την Αμερική», στο οποίο ωστόσο πρόσθεσε την ουρά: «και τον κόσμο όλο». Εννοούσε προφανώς τον κόσμο όλο σαν παρακολούθημα της Αμερικής του, αυτό όμως δεν το είπε καθαρά. Αφησε να το εξηγήσει στην ανθρωπότητα η ηγεσία της Πολωνίας, η οποία, φιλοτραμπικότερη και της ισραηλινής, έσπευσε να δηλώσει πως οι ΗΠΑ είναι ο τηρητής και φύλακας της διεθνούς τάξης και νομιμότητας. Οχι ο ΟΗΕ, προς Θεού. Ούτε καν το ΝΑΤΟ. Αλλά οι ΗΠΑ. Δηλαδή ο Πρόεδρός τους.

Από τις αρχές Μαρτίου ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων έχει ανακοινώσει πως διερευνά τον ρόλο του δυναστικού συριακού καθεστώτος σε οχτώ επιθέσεις –εντός του 2017– για τις οποίες υπήρχαν αποδείξεις, ενδείξεις ή πληροφορίες ότι χρησιμοποιήθηκαν τοξικά αέρια. Την εκατόμβη της επαρχίας Ιντλίμπ την προκάλεσε η ένατη υπό διερεύνηση «ορφανή» επίθεση, που μαζί με τόσα παιδιά σκότωσε και το νηπιάκι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, πάνω που πολλοί είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι θα του δοθεί ο καιρός να περπατήσει. Καθεστωτικοί και αντικαθεστωτικοί αλληλοκαταγγέλλονται, ως συνήθως, με τους ασαντικούς πάντως να βρίσκουν ελάχιστα ευήκοα ώτα, ρωσικά και ιρανικά, λόγω της εγκληματικής προϊστορίας τους, η οποία τους αποκαλύπτει ικανούς να πράξουν και το θηριωδέστερο ακόμα εναντίον του ίδιου του λαού τους. Ως συνήθως επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, βραχυκυκλωμένο από την πάγια αντιπαλότητα των δύο στρατοπέδων του, δεν κατόρθωσε να εκδώσει ψήφισμα. Σε μια εποχή που οι πάντες παρακολουθούν και καταγράφουν τη δράση των πάντων με χιλιάδες τρόπους, συνεχίζουμε να μη διαθέτουμε γεγονότα, αλλά ερμηνείες γεγονότων και προπαγανδιστική διαχείρισή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή