Εγκύκλιος για το πλαίσιο λειτουργίας των τεμενών

Εγκύκλιος για το πλαίσιο λειτουργίας των τεμενών

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εγκύκλιο 48 σελίδων, η ελληνική πολιτεία κωδικοποιεί όλες τις ισχύουσες διατάξεις για το καθεστώς λειτουργίας των τεμενών στην Ελλάδα. Η απόφαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποστέλλεται προς πάσαν κατεύθυνση το μήνυμα του σεβασμού του Ισλάμ στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εγκύκλιος είναι αποτέλεσμα συνεργασίας σχεδόν ενός έτους στελεχών από τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία: Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Μακεδονίας-Θράκης.

Με την εγκύκλιο, κωδικοποιείται η νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία των τεμενών στη Θράκη, με πρώτο ωφέλημα τη διευκόλυνση κάθε ενδιαφερομένου που θέλει να επιλύσει μία σχετική υπόθεση. Αλλωστε, ένα από τα βασικά μηνύματα της εγκυκλίου είναι ότι δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς λειτουργίας για τα τεμένη της Θράκης και ότι η λύση των προβλημάτων-υποθέσεων που ανακύπτουν έρχεται από τα θεσμικά κέντρα της ελληνικής πολιτείας και όχι από εξωθεσμικούς παράγοντες.

Παράλληλα, η εγκύκλιος συμβάλλει στη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των λύσεων, ενώ ενισχύεται το καθεστώς προστασίας των τεμενών τα οποία είναι ιδιαίτερης πολιτισμικής αξίας ως μνημεία.

Η εγκύκλιος έρχεται λίγο διάστημα μετά την απόφαση του αρμόδιου υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου να οριστεί τετραμελής επιτροπή, με έργο «τη σύνταξη αναλυτικής και λεπτομερούς έκθεσης του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας των μουφτειών σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και όλα όσα αφορούν στη διαδικασία άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων των μουφτήδων και την κατάθεση πρότασης-μελέτης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους».

Η απόφαση για την τετραμελή επιτροπή δεν συνδέεται με την 48σέλιδη εγκύκλιο, ωστόσο και τα δύο αποτελούν κινήσεις της πολιτείας για ύπαρξη ενός σαφούς πλαισίου οργάνωσης και διευθέτησης των ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας των τεμενών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή