Κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα

Κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά σε υψηλά έτους κινούνται οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, υπό την προσδοκία ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές θα ανοίξει τον δρόμο για γρήγορη συμπερίληψη των ελληνικών χρεογράφων στο πρόγραμμα αγορών κρατικών τίτλων της ΕΚΤ. Η μείωση του, θεωρητικού, κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των δεκαετών τίτλων, παραμένει, πάντως, για την ώρα, ανεπαρκής για την, έστω και δοκιμαστική, επιστροφή της χώρας στις αγορές, αναφέρουν διαχειριστές κεφαλαίων. Η απόδοση της 10ετίας επέστρεψε σε επίπεδα χαμηλότερα του 7% και προσεγγίζει τα χαμηλά των αρχών Δεκεμβρίου, οπότε και επικρατούσε αισιοδοξία για την ολοκλήρωση, τότε, της δεύτερης αξιολόγησης εντός του 2016. Το δε spread του ελληνικού δεκαετούς, η διαφορά δηλαδή της απόδοσής του από τα αντίστοιχα γερμανικά, μειώθηκε κάτω από τις 700 μονάδες. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου, που εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2014 και πρέπει να αποπληρωθεί στις 17 Ιουλίου, κινείται πλέον πέριξ του 7%, από άνω του 10% στα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο αδυναμίας εξόφλησής του.

Οι προσδοκίες των διαχειριστών κεφαλαίων για τα περιθώρια υπεραξιών από τοποθετήσεις στο διαπραγματεύσιμο ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μάλλον συντηρητικές σε σύγκριση με πέρυσι, εξαιτίας της ευρύτερης πεποίθησης πως έως το τρίτο τρίμηνο του 2017 η ΕΚΤ θα αρχίσει να αποκλιμακώνει ακόμα πιο επιθετικά την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης. Θα μειώσει, δηλαδή, περαιτέρω την ποσότητα των χρεογράφων που αγοράζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή