Νέα αύξηση κατά 1,7% κατέγραψε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός

Νέα αύξηση κατά 1,7% κατέγραψε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πληθωρισμό 1,7% έκλεισε και ο Μάρτιος, αποτελώντας πλέον τον τρίτο συνεχή μήνα που παρατηρείται αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση, μετά από 45 μήνες συνεχούς μείωσης και έναν μήνα (Δεκέμβριο 2016) μηδενικής μεταβολής.Η εμφάνιση πληθωρισμού συνδέεται με την αύξηση σειράς υφιστάμενων έμμεσων φόρων και την επιβολή νέων σε κάποια προϊόντα, ενώ και τον Μάρτιο επέδρασαν στις τιμές οι συνέπειες της κακοκαιρίας του διαστήματος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Η αύξηση εξάλλου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) από την 1/1/2017 σε βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο κίνησης προκαλεί ντόμινο ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες καθώς ανεβάζει το κόστος μεταφοράς. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2017 κατά 1,7% ως αποτέλεσμα των ακόλουθων αυξήσεων:

• Κατά 1,6% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» λόγω κυρίως της αύξησης τιμών σε νωπά φρούτα (14,9%), λαχανικά (13,2%), ελαιόλαδο (9,2%), πατάτες (7,1%), καφέ (12%). Οι ανατιμήσεις φρούτων και λαχανικών αποδίδονται στην κακοκαιρία, του ελαιολάδου στη χαμηλή παραγωγή της φετινής χρονιάς και στον καφέ στην επιβολή από 1/1/2017 Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

• Κατά 2,8% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός». Το καλοκαίρι του 2016 αυξήθηκε ο ΕΦΚ στην μπύρα, ενώ από 1/1/2017 έχει αυξηθεί η φορολογία στα τσιγάρα, ενώ επιβλήθηκε ΕΦΚ και στα υγρά για ηλεκτρονικά τσιγάρα.

• Κατά 3,6% της ομάδας «Στέγαση» λόγω αύξησης τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης (32,9%) και στο φυσικό αέριο (27,3%).

• Κατά 8,6% της ομάδας «Μεταφορές» λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά (14,9%) και αεροπορικά εισιτήρια (26,8%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή