Η αναιμική ανάκαμψη απειλεί τα σχέδια των τραπεζών για μείωση επισφαλειών

Η αναιμική ανάκαμψη απειλεί τα σχέδια των τραπεζών για μείωση επισφαλειών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεχιζόμενη «χαμηλή πτήση» της οικονομίας και το 2017, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο, δημιουργεί έντονο προβληματισμό στα επιτελεία των τραπεζών για τις δυνατότητες επίτευξης των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οπως τονίζουν οι τράπεζες, δίχως ένα ευνοϊκό και ισχυρά αναπτυξιακό οικονομικό περιβάλλον, είναι αδύνατον να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων, ειδικά στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Υπογραμμίζουν ότι οι σχετικές δεσμεύσεις των τραπεζών προς τον SSM έχουν βασιστεί στην εκτίμηση ότι από φέτος η εγχώρια οικονομία θα επανέλθει σε πορεία ισχυρής ανάκαμψης, κάτι που πλέον θεωρείται απίθανο. Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση έχουν επιδεινώσει δραστικά τις οικονομικές συνθήκες και πλέον ο στόχος του προϋπολογισμού για ανάπτυξη +2,7% το 2017 θεωρείται μη ρεαλιστικός. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν αναθεωρήσει την εκτίμηση του ΑΕΠ στο επίπεδο του +1% με +1,5%. Και αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση (κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δίμηνο του 2017, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν, ανατρέποντας την καλή πορεία κατά το β΄ εξάμηνο του 2016, εξαιτίας της αβεβαιότητας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και της αναβίωσης των συζητήσεων περί Grexit. Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, τονίζουν στελέχη τραπεζών, είναι η σημαντικότερη παράμετρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει χώρα που να μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει σε συνθήκες οικονομικής καχεξίας.

Παράλληλα, οι εκκρεμότητες στο θεσμικό πλαίσιο –ο εξωδικαστικός αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο έτος όπως και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί– περιορίζουν ακόμα περισσότερο τις επιλογές των τραπεζών. Ετσι, ακόμα και αν όλα πάνε καλά από εδώ και πέρα, και το 2018 λειτουργήσουν πλήρως οι νέες θεσμικές δυνατότητες, είναι αμφίβολο αν σε διάστημα δυο ετών οι τράπεζες θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τους στόχους για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να μειώσουν τα πιστωτικά ανοίγματα από το επίπεδο των 106 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 65 δισ. ευρώ, δηλαδή να μειωθούν κατά 41 δισ. ευρώ, στόχος αρκετά φιλόδοξος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών, περίπου το μισό της μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα επιτευχθεί μέσω διαγραφών, το 30% – 40% μέσω αναδιαρθρώσεων και εκκαθαρίσεων και το υπόλοιπο μέσω πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή