Λιγνίτης χωρίς λίγο νεράκι δεν… κατεβαίνει

Λιγνίτης χωρίς λίγο νεράκι δεν… κατεβαίνει

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευμένοι αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της ιταλικής Edison από τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη (φωτ.). Ηρθαν στην Αθήνα για να ενημερωθούν αρμοδίως και εκ του σύνεγγυς για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και για να δηλώσουν την πρόθεσή τους για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, όπου δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή, μέσω της Elpedison. O κ. Σταθάκης τούς είπε ότι θα πουλήσει μόνο λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες μάλιστα θα συμμετέχουν και στα ΝΟΜΕ, θα διαθέτουν δηλαδή ισχύ στις δημοπρασίες, όπως ακριβώς και η ΔΕΗ. Οι Ιταλοί επενδυτές που ανέμεναν να γυρίσουν στο Μιλάνο για να χαράξουν τη στρατηγική τους, εξετάζοντας δυνατότητες συμπράξεων, χρηματοδοτήσεις κ.λπ., προσπάθησαν να εξηγήσουν στον υπουργό ότι «ο λιγνίτης δίχως λίγο νεράκι δεν κατεβαίνει». Τι κατάλαβαν; Οτι άλλη μία κυβέρνηση στην Ελλάδα ακολουθεί την πολιτική τού «ροκανίζουμε τον χρόνο», αφήνοντας την «καυτή πατάτα» για την επόμενη.

Το βάσιμο των δηλώσεων του τέως υπουργού Ενέργειας και νυν Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος κατήγγειλε «στημένο διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΗ», θα διερευνήσει εισαγγελικός λειτουργός έπειτα από παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου. Η κ. Δημητρίου παρενέβη στο θέμα μετά τον σχετικό φάκελο που έθεσε υπ’ όψιν της την περασμένη Παρασκευή ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ., Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στον φάκελο περιέχεται το σύνολο των δηλώσεων Σκουρλέτη, ο οποίος έχει κάνει λόγο για «ρεσάλτο στη δημόσια διοίκηση» και για «βαποράκια συμφερόντων». Στον ίδιο φάκελο περιλαμβάνεται και η σχετική ερώτηση που κατέθεσε για το ίδιο θέμα στη Βουλή η Ν.Δ., μέσω του βουλευτή Κώστα Τζαβάρα.

Συμφωνία τον Μάιο

Στο 85% βλέπει την πιθανότητα συμφωνίας τον Μάιο η JP Morgan, ενώ το δεύτερο σενάριό της για συμφωνία την τελευταία στιγμή, με την απειλή χρεοκοπίας τον Ιούλιο, έχει πιθανότητες 12% και το σενάριο καταστροφής μόνο 3%. Ο οίκος στο καλό σενάριο βλέπει ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της EKT έως το καλοκαίρι και διαμόρφωση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων στο 5,5% – 6%. Φαίνεται ότι αυτό το σενάριο το πιστεύουν και οι αγορές, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι μετά τη συμφωνία στη Μάλτα οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν. Στο δεκαετές διαμορφώθηκαν χθες στο 6,8 – 6,9%.

Σε εξέλιξη η πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής

Αλλεπάλληλα ήταν τα δημοσιεύματα το Σαββατοκύριακο, τα οποία προέκριναν είτε τη Fosun είτε το Exin Group-J. Calamos για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, υποχρεώνοντας την ΕΤΕ να εκδώσει ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντάς τα «αναληθή» και «πρόωρα». Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΕΤΕ, η οποία ως μέτοχος έχει και την ευθύνη της πώλησης, η διαδικασία αποτίμησης των προσφορών που υποβλήθηκαν για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ακόμη σε εξέλιξη και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της τράπεζας.

Με μετρητά και σε… είδος το τίμημα για τον ΑΔΜΗΕ

Με μετρητά αλλά και σε είδος θα μπορεί να αποζημιωθεί η ΔΕΗ από το Δημόσιο για το 25% του ΑΔΜΗΕ που θα μεταβιβάσει στην εταιρεία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, και η οποία θα έχει μοναδικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ θα συσταθεί με μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ και στη συνέχεια, μέσω διαδοχικών αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου, μέχρι του ποσού που θα καλύπτει την ανεξάρτητη αποτίμηση, και το οποίο θα μπορεί και καταβληθεί είτε με μετρητά είτε σε είδος, ή και με συνδυασμό των δύο. Η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ μπορεί με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να χρηματοδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο για να εξοφλεί το τίμημα. Η τροπολογία ορίζει ότι το ποσοστό του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία Συμμετοχών που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο θα μεταβιβασθεί στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή