Μετανάστες: Κράτηση κατά… της εξαφάνισης

Μετανάστες: Κράτηση κατά… της εξαφάνισης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέτρο της κράτησης επιλέγει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της εξαφάνισης μεταναστών που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα κυρίως από τα ελληνικά νησιά όπου λειτουργούν τα hotspots. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα άτομα, εφόσον εντοπιστούν σε άλλο κράτος-μέλος, θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα, όπου έχουν καταγραφεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ.

Το σχέδιο της δημιουργίας χώρων κράτησης στα νησιά στηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα εφαρμοστεί αποδοτικότερα η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας.

«Η απουσία επαρκών χώρων κράτησης στα νησιά εμποδίζει την επιστροφή στην Τουρκία των μεταναστών που δεν αιτήθηκαν ή δεν δικαιούνται άσυλο στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μετανάστες δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν από την ελληνική αστυνομία ακριβώς πριν από τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων επιστροφής», αναφέρουν στην «Κ» κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης έχει άλλωστε αποτυπωθεί και στο Κοινό Σχέδιο Δράσης, το οποίο καταρτίστηκε από τον συντονιστή της Ε.Ε. για την εφαρμογή της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας Maarten Verwey και τις ελληνικές αρχές στις 8 Δεκεμβρίου το 2016.

Στη Χίο

Οι ίδιες πηγές κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη Χίο. «Ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας Maarten Verwey έχει επανειλημμένως εκφράσει τον προβληματισμό του για τη λειτουργία του καταυλισμού της Σούδας. Η λειτουργία ενός κέντρου φιλοξενίας εκτός του κέντρου της Χίου θα επέτρεπε τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους μετανάστες, αλλά ταυτόχρονα θα ομαλοποιούσε και τη καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων του νησιού», τονίζουν. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, που αντιδρά σθεναρά. «Για τη δημιουργία ενός δεύτερου κέντρου υποδοχής στη Χίο είναι απαραίτητες η εξεύρεση χώρου και η συνεργασία των εθνικών και των τοπικών αρχών». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πάντως ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει ένα δεύτερο κέντρο φιλοξενίας στη Χίο».

Παράλληλα, βέβαια, επιβάλλεται να επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των προσφύγων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως η Ελλάδα θα πρέπει να διαχειριστούν εκατοντάδες ανθρώπους που παραμένουν υπό περιορισμό στα ελληνικά νησιά για μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή