Νέο ορόσημο η εαρινή σύνοδος ΔΝΤ

Νέο ορόσημο η εαρινή σύνοδος ΔΝΤ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα διαμορφωθεί το κατ’ αρχήν πλαίσιο της φόρμουλας που επεξεργάζονται οι εταίροι, όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η Αθήνα στρέφει την προσοχή της εκεί και αναμένει ότι μέχρι την Κυριακή του Θωμά θα είναι σε θέση να αποτιμήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις προθέσεις των θεσμών για τον συμβιβασμό που θα πρέπει να επιτευχθεί, ώστε όλες οι πλευρές να μείνουν ικανοποιημένες και να μπορούν να προχωρήσουν παρακάτω με τα επόμενα βήματα, που αφορούν, κατ’ αρχάς, τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και, κατά δεύτερον και σημαντικότερο για την κυβέρνηση, την προοπτική ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του ΕΚΤ. Είναι ακριβώς αυτή η παράμετρος της συμφωνίας που κάνει την ελληνική πλευρά να βιάζεται και να εμφανίζεται αποφασισμένη να διεκδικήσει την ταχύτερη ολοκλήρωση των ενδιάμεσων σταδίων, χωρίς να υπάρξει παρέκκλιση με καθυστερήσεις και παρελκυστικές τακτικές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλησε χθες να μεταδώσει τόνο αισιοδοξίας για τις προοπτικές που διαμορφώνονται και έκανε λογοπαίγνιο στα εγκαίνια της σήραγγας Παναγοπούλας και της παράδοσης της εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών στην κυκλοφορία. Οπως είπε, μαζί με τον νέο δρόμο «ανοίγει ταυτόχρονα και ο δρόμος για να μπορέσουμε σύντομα να βγούμε από αυτήν τη μεγάλη περιπέτεια, την πολυετή κρίση και την πολυετή οικονομική επιτροπεία».

Αναφορικά με την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εμφανίσθηκε χθες βέβαιος ότι «εκεί θα γίνει μια διαβούλευση μεταξύ όλων των μερών με θέμα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος» και προσέθεσε ότι «υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν κάποιες προκαταρκτικές συμφωνίες, οι οποίες βεβαίως δεν νομίζω ότι θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο εκείνο». Από όσα είπε, πάντως, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φαίνεται να ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα – αντίμετρα για τη συνολική ολοκλήρωση της συμφωνίας θα προηγηθούν στη Βουλή των όποιων ανακοινώσεων για το χρέος.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο κ. Τζανακόπουλος, η κυβέρνηση αναμένει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα μετά τις 23 Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να γίνει η συγγραφή των σχετικών κειμένων με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέτρα. Μένει να διαπιστωθεί στην πράξη πόσο απλή θα είναι η ολοκλήρωση σύνταξης των σχετικών κειμένων, καθώς στα προαπαιτούμενα συμπεριλαμβάνονται και ευαίσθητα για την κυβερνητική πλειοψηφία θέματα, όπως αυτό της ΔΕΗ. Ο προγραμματισμός είναι, σε κάθε περίπτωση, αμέσως μετά να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα προαπαιτούμενα. Και, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, «η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι στα προαπαιτούμενα αυτά θα εμπεριέχονται τα μέτρα και τα αντίμετρα τα οποία θα ψηφιστούν κατά πως θα συμφωνήσουμε με τα τεχνικά κλιμάκια».

Επί της ουσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προδιέγραψε μία ψηφοφορία στη Βουλή στην οποία θα ψηφιστούν μαζί τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και η δέσμη μέτρων που αφορούν την περίοδο από τις αρχές του 2019 και μετά. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup, με την Αθήνα να εκτιμά ότι όλα θα γίνουν τάχιστα και δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την προγραμματισμένη για τις 22 Μαΐου συνεδρίαση, αλλά θα γίνει μια έκτακτη συνεδρίαση πιο νωρίς. Εκεί, θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία, καθώς θα έχουν ψηφισθεί τα προαπαιτούμενα και, ταυτόχρονα, θα προσδιορισθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, με την κυβέρνηση να επιμένει και χθες ότι, εάν δεν εφαρμοσθούν αυτά, δεν θα εφαρμοσθούν και τα επιπλέον μέτρα, που, ωστόσο, θα νομοθετηθούν άμεσα.

Πάντως, και εδώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρραγής, οι 13 βουλευτές και στελέχη που κατέθεσαν δικό τους κείμενο στην Κεντρική Επιτροπή, ανάμεσά τους οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, επανήλθαν χθες με το κείμενό τους να αναρτάται στην ιστοσελίδα commonality.gr, που απηχεί τις απόψεις της κίνησης «53+» και την επισήμανση ότι αυτό θα συζητηθεί, όπως και η απόφαση της Κ.Ε., διεξοδικά στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή