Συνεργάτης του Τραμπ στο στόχαστρο το FBI ως πράκτορας της Ρωσίας

Συνεργάτης του Τραμπ στο στόχαστρο το FBI ως πράκτορας της Ρωσίας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το FBI είχε εξασφαλίσει δικαστική εντολή το 2016 προκειμένου να παρακολουθεί τις επικοινωνίες του Κάρτερ Πέιτζ που ήταν σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η υπηρεσία διερευνά πιθανές σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου και της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post.”

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές τόσο των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά κι Αμερικανούς αξιωματούχους, αποκαλύπτοντας ότι το ένταλμα για την παρακολούθηση του Πέιτζ εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι μέσω αιτήματος του FBI, αλλά και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ από το δικαστήριο που είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή παρακολουθήσεων, στο εξωτερικό (FISC). Ο δικαστής που εξέδωσε την απόφαση είχε πειστεί ότι υπήρχε προφανής αιτιολόγηση ότι ο Πέιτζ δρούσε ως πράκτορας της Ρωσίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Από την πλευρά του, ο Πέιτζ σε συνεντεύξεις του έχει αρνηθεί ότι συνεργάστηκε με τους Ρώσους προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Σε δήλωση που έκανε χθες στο Reuters, ο Πέιτζ τόνισε ότι η δικαστική εντολή για την παρακολούθησή του αποτελεί απόδειξη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ ήθελε “ν' ασκήσει πιέσεις σε διαφωνούντες” με την εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε. “Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα αποκαλυφθεί όταν έρθει στην επιφάνεια η μη τεκμηριωμένη απόφαση της παρακολούθησης” δήλωσε ο ίδιος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα σχολιασμού της υπόθεσης που του απηύθυνε το Reuters κι έτσι δεν μπορεί να γίνει η αντικειμενική τεκμηρίωση του αναφερόμενου δημοσιεύματος της εφημερίδας.

Τόσο το FBI, όσο και οι επιτροπές του Κογκρέσου, διεξάγουν έρευνες για ενδεχόμενη επιρροή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές υπέρ του Τραμπ, αναφορικά με την υποκλοπή μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και την πιθανή συνέργεια συνεργατών του Τραμπ.

Τους ισχυρισμούς αυτούς αρνείται τόσο ο Τραμπ, όσο και η Ρωσία.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ, REUTERS)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή