Λαγκάρντ: Στα μισά του δρόμου η αξιολόγηση

Λαγκάρντ: Στα μισά του δρόμου η αξιολόγηση

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προσγείωσε χθες τις προσδοκίες της Ελλάδας για μια εύκολη και γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, λέγοντας ότι προς το παρόν οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται «στα μισά του δρόμου».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το χρέος ξεκαθάρισε πως θα χρειαστεί να προσδιοριστούν από τώρα ο τρόπος και οι τεχνικές λεπτομέρειες της ελάφρυνσής του, αν και το μέγεθός της μπορεί να αποφασιστεί στα μέσα του 2018. Αυτό διευκολύνει περισσότερο τη γερμανική κυβέρνηση απ’ ό,τι την ελληνική.

Οι αποφάσεις του Eurogroup της Μάλτας, την περασμένη Παρασκευή, είχαν καλλιεργήσει ελπίδες ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την τεχνική συμφωνία επί της αξιολόγησης (SLA), ενώ ο πρωταγωνιστικός ρόλος που δόθηκε στο ΔΝΤ, στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων, θεωρήθηκε ως προάγγελος της επιστροφής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, η Γαλλίδα διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ πιέζει για περισσότερες διασφαλίσεις, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις της, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες. «Αυτό που βλέπω τις τελευταίες εβδομάδες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Βρισκόμαστε όμως μόνο στα μισά του δρόμου στις συζητήσεις», είπε, προεξοφλώντας νέο γύρο καυτών διαπραγματεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα στη Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, αλλά και στη συνέχεια, στην Αθήνα, όταν θα επιστρέψουν οι θεσμοί. Στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκονται όλοι οι βασικοί παίκτες του ελληνικού προγράμματος και πάνω απ’ όλα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξακολουθεί να μην θέλει να πάρει γενναιόδωρες αποφάσεις για το χρέος, φοβούμενος το πολιτικό κόστος, ενόψει και των γερμανικών εκλογών, τον Σεπτέμβριο.

Η κ. Λαγκάρντ, όμως, υπήρξε σαφής ως προς το τι περιμένει το Ταμείο σε ό, τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους για να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Μαΐου του 2016 δεν αρκούν, καθώς τότε οι υπουργοί Οικονομικών κατέγραψαν μια σειρά από επιλογές, αλλά όχι και τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν. Οπως εξήγησε, τώρα δεν μπορούμε να μείνουμε στις «γενικότητες», αλλά «πρέπει να έχουμε συγκεκριμενοποίηση των τεχνικών και των λεπτομερειών για το πώς θα εφαρμοστούν».

Προκειμένου να υπάρξει εισήγηση στο ΔΝΤ για την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε, πρέπει να διασφαλισθεί ένα «επαρκές επίπεδο δέσμευσης» των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας για την ανακούφιση του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, κατέστησε σαφές ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης του χρέους. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «η έκταση της ελάφρυνσης θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος, αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειες πρέπει να αποφασιστούν από πριν».

«Εξακολουθούμε να εξετάζουμε κάτω από ποιους όρους θα μπορούσαμε πιθανώς να δώσουμε κάποιο δανεισμό στη χώρα. Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί», πρόσθεσε.

Αλλά και οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με τους θεσμούς, που αναμένεται να επιστρέψουν στις 24 Απριλίου, δεν θα είναι «παιχνιδάκι», καθώς το Ταμείο θα επιμείνει να πάρει αυτά ακριβώς που θεωρεί ότι χρειάζονται για να επιστρέψει στο πρόγραμμα. Κι αυτά όπως το έθεσε η κ. Λαγκάρντ (μιλώντας, χθες πάλι, στο Bloomberg) είναι: ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, που θα εφαρμόζουν τη συμφωνία του 2016 , μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, που θα διευρύνουν τη φορολογική βάση και θα κάνουν το σύστημα πιο δίκαιο και κάποιες ακόμη μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να απελευθερώσουν την οικονομία. Για τις τελευταίες δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξάλλου, μιλώντας χθες στο Κοινοβούλιο της χώρας του ξεκαθάρισε ότι η ενδεχόμενη ρύθμιση του χρέους θα ακολουθήσει τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Το τελικό βήμα στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, μετά τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, θα είναι η συζήτηση για την ανακούφιση του χρέους, είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή