Σεισμικές έρευνες από την Τουρκία

Σεισμικές έρευνες από την Τουρκία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενδεχομένως και από την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος τυγχάνει να είναι και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ερχόμενη εβδομάδα στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, η Αγκυρα θα στείλει το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», ένα υπερσύγχρονο σκάφος 87 μέτρων, το οποίο έχει ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές με το «Μπαρμπαρός» και είναι κατασκευασμένο στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης. «Με το “Μπαρμπαρός Χαϊρετίν” στη Μαύρη Θάλασσα και το “Ορούτς Ρέις” στη Μεσόγειο αυτό τον μήνα, θα διεξάγουμε συνεχείς δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στις δύο θάλασσές μας», είπε ο κ. Αλμπαϊράκ, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε ότι θα ακολουθηθεί μια «πιο επιθετική» διαδικασία τόσο στις έρευνες όσο και στις γεωτρήσεις που επιθυμεί να κάνει η Τουρκία, ως μέρος της «εθνικής ενεργειακής και εξορυκτικής πολιτικής». Ο κ. Αλμπαϊράκ είπε ότι η νέα ενεργειακή πολιτική θα ονομαστεί «Μεγάλη Τουρκία» ή «Ισχυρή Τουρκία», καθώς εντάσσεται στην προσπάθεια επίλυσης των δομικών προβλημάτων που είχε η χώρα του σε επίπεδο υποδομών και ενέργειας.

Οι δηλώσεις του κ. Αλμπαϊράκ δεν συνιστούν, βεβαίως, κεραυνό εν αιθρία. Ωστόσο, προκαλεί ερωτήματα το σημείο της Ανατ. Μεσογείου στο οποίο θα κατευθυνθεί το «Ορούτς Ρέις» για να πραγματοποιήσει τις έρευνές του. Και τούτο διότι ήδη από προχθές η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προαναγγείλει έρευνες στη δική της ΑΟΖ, που θα διαρκέσουν έως και τις 17 Αυγούστου. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πρόβλημα, αν η Αγκυρα δεν είχε περιγράψει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ (συγκεκριμένα το οικόπεδο 6) ως επικαθήμενο στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Επίσης, κρίσιμο θα πρέπει να θεωρείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, όταν και η γαλλική Total έχει προγραμματίσει τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ (στις 13 Ιουλίου θα «χτυπήσει» βυθό). Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία θεωρεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία εκμεταλλεύεται «μονομερώς» τον ορυκτό πλούτο της. Τόσο η γενικότερη τουρκική στάση, κυρίως όμως οι δηλώσεις που έκανε ο Tουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αμέσως μετά τη συνάντησή τους, οδήγησε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη να διαμηνύσει ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση».

Εν τω μεταξύ, στο Αιγαίο συνεχίζεται η τουρκική κινητικότητα καθώς και χθες σημειώθηκε μια εμπλοκή δύο τουρκικών με ισάριθμα ελληνικά F-16 στις 10.45 στα νοτιοδυτικά της Χίου. Προχθές, καθώς το ελικόπτερο του διοικητή ΑΣΔΕΝ Ν. Μανωλάκου προσέγγιζε τη νήσο Παναγιά, δέχθηκε κλήση στον ασύρματο περί πτήσης στον τουρκικό εναέριο χώρο, τακτική την οποία οι Τούρκοι ακολουθούν παγίως και κατ’ επανάληψη. Στο πλαίσιο της πάγιας προκλητικής, προεκλογικού χαρακτήρα, ρητορικής επανήλθε χθες ο κ. Ερντογάν, ο οποίος ερωτηθείς για τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος είπε ότι του προτάθηκε να μεταβεί σε ελληνικό νησί και απάντησε: «Εγώ θέλω να πεθάνω στα χώματα της πατρίδας μου, δεν θα πάω σε εδάφη γκιαούρηδων, για να ζήσω εκεί μια ζωή ως αιχμάλωτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή