Στο 6,8% η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το α΄ τρίμηνο 2017

Στο 6,8% η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το α΄ τρίμηνο 2017

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνητικές δαπάνες για υποδομές και η αύξηση των τιμών των ακινήτων αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητο τον ρυθμό ανάπτυξης στην κινεζική οικονομία στις αρχές του έτους, μια εξέλιξη που, αν και θετική, δεν καθησυχάζει τους οικονομικούς αναλυτές. Με βάση έρευνα του Reuters, η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα αναμένεται να ενισχυθεί κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, όσο δηλαδή ήταν την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2016. Ομως οι ρυθμοί ανάπτυξης στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες, καθώς θα φθίνει η επίδραση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και θα «αρχίσουν να πιάνουν τόπο» οι ενέργειες των τοπικών κυβερνήσεων για την αναχαίτιση των τιμών στις αγορές ακινήτων.

Ως βαρίδι στην ανάπτυξη μπορεί, επίσης, να λειτουργήσει η υιοθέτηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, καθώς και οι προσπάθειες των εποπτικών αρχών να περιορίσουν τον κίνδυνο μιας πιστωτικής κρίσης. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι το συνολικό χρέος της Κίνας, λαμβανομένου υπ’ όψιν του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, έχει ξεπεράσει το 250% του ΑΕΠ από το 150% που ήταν προ χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το Πεκίνο θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας στις 17 Απριλίου.

«Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να επιτευχθούν από τις κυβερνητικές επενδύσεις στις υποδομές και στον κλάδο ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του 2017. Ωστόσο, αναμένεται επιβράδυνση στον κλάδο των ακινήτων το δεύτερο εξάμηνο του 2017, λόγω των περιοριστικών μέτρων που θα γίνουν αισθητά στις αγοραπωλησίες και στα στεγαστικά δάνεια», σχολιάζει ο Τανγκ Τζιαγουέι, οικονομολόγος της Bank of Communications στη Σαγκάη.

«Μπορεί η οικονομία να σταθεροποιείται και να έχει εξομαλυνθεί, λίγο έως πολύ, η πορεία ανάπτυξης, πλην όμως εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι», συμπλήρωσε ο ίδιος στο Reuters. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για ρυθμό 6,8% στην Κίνα, τότε θα ενισχυθούν οι τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων. Αν, όμως, υπάρξει εξασθένιση της ανάπτυξης, μπορεί να σημειωθούν ακόμη περισσότερες εκροές κεφαλαίων από τη χώρα, εντείνοντας τις πιέσεις στο γουάν.

Στόχος του Πεκίνου είναι να φθάσει ο ρυθμός ανάπτυξης στο 6,5% το 2017. Πέρυσι είχε διαμορφωθεί στο 6,7%, δηλαδή είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών. Μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη θα ήταν μια έκρηξη της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων. Οι τοπικές κυβερνήσεις σε 12 περιφέρειες επέβαλαν ή ενέτειναν τους περιορισμούς στις αγοραπωλησίες ακινήτων τον Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου. Αυστηρότερα κριτήρια εφαρμόστηκαν, επίσης, στις πληρωμές των στεγαστικών δανείων. Αυτά τα μέτρα αναμένεται κάποια στιγμή να επιβραδύνουν τη δραστηριότητα στην αγορά των ακινήτων, με κίνδυνο να λάβει χώρα μια απότομη προσγείωση παρά μια ομαλή προσαρμογή.

Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας υιοθετεί περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τη ροή των πιστώσεων στην οικονομία, με στόχο την αποφυγή πιστωτικής κρίσης έπειτα από μακρά περίοδο χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει αυξήσει αρκετές φορές αλλά σταδιακά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια από τις αρχές του έτους. Οι αναλυτές αναμένουν μία ή ακόμη και δύο αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή