Αβραμόπουλος: «Επενδύουμε στην προστασία ανήλικων μεταναστών»

Αβραμόπουλος: «Επενδύουμε στην προστασία ανήλικων μεταναστών»

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με σκοπό να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στους πιο ευάλωτους, τους ανήλικους μετανάστες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες σειρά από δράσεις. Και ενώ ο βασικός σκοπός είναι να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι αιτούντες άσυλο, καθώς μία στις τρεις αιτήσεις για άσυλο που υποβάλλεται στην Ευρώπη προέρχεται από παιδί (μόνον το 2016 οι αιτούντες ανήλικοι ήταν 386.300), οι δράσεις αυτές έχουν τον παράλληλο σκοπό να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης των εφήβων που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Αν δεν κάνουμε κάτι, κινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά νέων που θα βρίσκονται στην Ευρώπη», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» και σε άλλες τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες η επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα μαζί με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Ενα μεγάλο ποσοστό είναι αγόρια ηλικίας 15-18 που μπορούν να πέσουν εύκολα στην τζιχαντιστική ιδεολογία», είπε χαρακτηριστικά.

«Υποχρέωσή μας»

Και ενώ αυτός ο λόγος δεν αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κ. Γιούροβα ήταν ξεκάθαρη στη συνέντευξη που παραχώρησε τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση της Επιτροπής να δώσει απαντήσεις σε αυτούς τους νέους ανθρώπους «στο ερώτημα του “ποιος είμαι και τι θα μου φέρει το αύριο”, αλλιώς κάποιος άλλος θα προσφέρει τις απαντήσεις αυτές», όπως τόνισε.

Η σειρά οδηγιών και δράσεων που ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή –με σκοπό αυτές να υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη τον Ιούνιο– έχουν βασικό σκοπό να εμπλέξουν όλους τους συμμετέχοντες, ακόμη και τις τρίτες χώρες προέλευσης, «έτσι ώστε να προστατεύονται τα παιδιά σε όλα τα στάδια της μετανάστευσης», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο επίτροπος Μετανάστευσης κ. Αβραμόπουλος. «Επενδύουμε ήδη σε προγράμματα για την προστασία των παιδιών εκτός Ευρώπης, για να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση».

«Τα παιδιά πριν από οτιδήποτε άλλο είναι παιδιά», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και εξήγησε πως η διαδικασία πλέον θα περιλαμβάνει άμεση ταυτοποίηση και καταγραφή, καθώς τα αγνοούμενα παιδιά χάνονται τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα που εισέρχονται στην Ευρώπη. Συγχρόνως μία από τις βασικές δράσεις είναι η άμεση παροχή κηδεμόνα ειδικά στην Ελλάδα, έτσι ώστε να προστατευθούν από κακοποιήσεις και βιασμούς, στους οποίους αυτή η ηλιακή ομάδα είναι ευάλωτη. Ο κ. Αβραμόπουλος προσέθεσε πως βασική προτεραιότητα είναι τα κέντρα υποδοχής των ανηλίκων να είναι κατάλληλα διαμορφωμένα και να προσφέρουν μία λύση που να αντέχει στον χρόνο σε περίπτωση που τους δοθεί άσυλο. Σε περίπτωση που τα παιδιά αυτά επιβεβαιωθεί ότι δεν προέρχονται από χώρα που προκρίνεται για άσυλο, θα ξεκινάει η διαδικασία επιστροφής τους στη χώρα προέλευσής τους. Η κατάσταση ιδιαίτερα στην Ελλάδα όσον αφορά την ταυτοποίηση αλλά και τις συνθήκες διαμονής των ανήλικων προσφύγων έχει βελτιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο κ. Αβραμόπουλος αποκάλυψε και το σημαντικό νούμερο των αγνοούμενων παιδιών, που αυτήν τη στιγμή ανέρχονται στις 10.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Europol, «αλλά κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά, εμείς υπολογίζουμε ότι το νούμερο είναι μεγαλύτερο», είπε, ενώ είναι γνωστό ότι εγκληματικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται τους ανήλικους είτε με σεξουαλική κακοποίηση ή σπρώχνοντάς τους στην πορνεία.

Ομως, για να αποκτήσουν ένα μέλλον στην Ε.Ε., οι ανήλικοι που βρίσκονται κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία περιμένουν τη διαδικασία έγκρισης ασύλου και στη συνέχεια τη μεταφορά τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η διαδικασία μετεγκατάστασης όμως είναι ιδιαίτερα αργή και, παρόλο που χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα-ρεκόρ του τελευταίου μήνα –2.400 μετεγκαταστάσεις από τις 16.000 που έχουν γίνει συνολικά– είναι ακόμη πολύ λίγες σε σχέση με τον στόχο των 6.000 μηνιαίως.

«Υπάρχουν τώρα περίπου 14.000 αιτούντες για μετεγκατάσταση που πληρούν τα κριτήρια στην Ελλάδα και περίπου 3.500 στην Ιταλία που έχουν καταχωρισθεί και είναι έτοιμοι να μετεγκατασταθούν», δήλωσε χθες ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας ότι προϋπόθεση είναι τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους, καθώς για τον ίδιο είναι ακόμη εφικτό να επιτευχθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο ο στόχος για τη μετεγκατάσταση αυτών που πληρούν τα κριτήρια από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η Ουγγαρία

Oμως η επιτάχυνση των προσπαθειών δεν ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, αφού μερικά, όπως η Ουγγαρία, δεν δέχονται να συμμετάσχουν καθόλου στη διαδικασία. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, πως «η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις αν δεν δείξει η Ουγγαρία την αναμενόμενη συνεργασία. Εχουμε τους ίδιους στόχους με την Ουγγαρία, να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή