Μειώθηκε τον Ιανουάριο ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας

Μειώθηκε τον Ιανουάριο ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήγμα στην πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας επέφερε κατά τον φετινό Ιανουάριο η παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικράτησε στην οικονομία αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον πρώτο μήνα του έτους, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 769 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 145,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 560,7 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσίασε δηλαδή αύξηση κατά 11,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και κατά 1,1% στην επιφάνεια, αλλά μείωση κατά 12,4% στον όγκο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Ανάλογη εικόνα κατέγραψε και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, η οποία στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2016 είχε καταγράψει θετική πορεία, χάρις κυρίως στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού (ξενοδοχειακά ακίνητα, ανακαινίσεις υφιστάμενων μονάδων κτλ.). Κατά τον φετινό Ιανουάριο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στις 765 άδειες, που αντιστοιχούν σε 143 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 549,6 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας μεν αύξηση κατά 10,7% στον αριθμό των αδειών, αλλά πτώση κατά 0,9% στην επιφάνεια και κατά 14,1% στον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Αντίστοιχα, στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 12.603 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 2.418,2 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 10.488,5 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Η μείωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Φεβρουαρίου 2015 – Ιανουαρίου 2016 αγγίζει το 3,8% με βάση τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, το 12% με βάση την επιφάνεια και το 29,3% με βάση τον όγκο. Την ίδια χρονική σύγκριση, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει πτώση κατά 3,9% στον αριθμό των αδειών, κατά 4,3% στην επιφάνεια και κατά 7,5% στον όγκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο του 2016 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 5,6% στον αριθμό των αδειών, κατά 5,2% στην επιφάνεια και κατά 6,9% στον όγκο. Ωστόσο, τα μεγέθη αυτά θα μπορούσαν να ήταν πολύ μεγαλύτερα εάν δεν είχε ανασχεθεί εν πολλοίς η πτωτική αυτή πορεία, κυρίως από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο του έτους, διάστημα κατά το οποίο σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας. Η πορεία αυτή ανακόπηκε τον Δεκέμβριο του 2016, όταν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 1.259 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούσαν σε 255,5 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.118,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,9% στον αριθμό των αδειών, αλλά πτώση κατά 6% στην επιφάνεια και κατά 25,9% στον όγκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή