Νέες ταινίες: Ησυχο Πάσχα με… σκληρούς άνδρες και σέξι γυναίκες

Νέες ταινίες: Ησυχο Πάσχα με… σκληρούς άνδρες και σέξι γυναίκες

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειρωνικά, σε μία από τις πιο «ήσυχες» κινηματογραφικές εβδομάδες του χρόνου (ένεκα των γιορτών), ο απόλυτος πρωταγωνιστής είναι εξαιρετικά θορυβώδης. Και αυτό γιατί η μοναδική ταινία που κυκλοφορεί σήμερα Μ. Πέμπτη στις αίθουσες είναι «Οι μαχητές των δρόμων 8» (**½), η συνέχεια του γνωστού franchise με τα απίθανα αυτοκίνητα, τα τρελά κυνηγητά και βέβαια τον «καλτ» Βιν Ντίζελ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Και αν η συγκεκριμένη σειρά ταινιών έχει προ πολλού φτάσει στον υπερκορεσμό της αρχικής μυθολογίας της –σκληροί άνδρες, σέξι γυναίκες, γρήγορα αυτοκίνητα–, είναι αξιοσημείωτο πως παραμένει, με διαφορετικό τρόπο, διασκεδαστική και (αυστηρώς) κατάλληλη για ένα δίωρο απενοχοποιημένης κινηματογραφικής δράσης.

Η προηγούμενη ταινία της σειράς έκλεισε έναν κύκλο, μιας και συνέπεσε με τον τραγικό θάνατο του Πολ Γουόκερ, επί χρόνια συμπρωταγωνιστή και φίλου του Ντίζελ. Μέσα σε λίγα λεπτά ωστόσο από την έναρξη της νέας εκδοχής, καταλαβαίνει κανείς γιατί ο τελευταίος πείστηκε να συνεχίσει. Η απίθανων διαστάσεων παραγωγή της Universal ξεκινά στην Κούβα, όπου για πρώτη φορά από την εποχή του εμπάργκο μια αμερικανική ταινία πραγματοποίησε γυρίσματα. Και όχι οποιαδήποτε γυρίσματα, καθώς το τρένο της δράσης μπαίνει στις ράγες, με μια εξαιρετικά χορογραφημένη αυτοκινητική κόντρα, βγαλμένη από τα καλύτερα κεφάλαια του franchise. Από εκεί και έπειτα, ο σκηνοθέτης Φ. Γκάρι Γκρέι («Straight Outta Compton») συνεχίζει στον ίδιο τρελό ρυθμό.

Σεναριακά, όπως και στα υπόλοιπα μέρη, η οικογένεια είναι και εδώ στο επίκεντρο. Αυτήν τη φορά όμως ο πατριάρχης Ντομ Τορέτο (Βιν Ντίζελ) θα στραφεί εναντίον των υπολοίπων, προστατεύοντας ένα προσωπικό μυστικό. Το πράγμα γίνεται πιο ενδιαφέρον όταν ανακαλύπτουμε ότι στον ρόλο της πραγματικής κακιάς βρίσκεται η Σαρλίζ Θέρον. Οσο για τους υπόλοιπους ήρωες είναι όλοι στις επάλξεις: Τζέισον Στέιθαν και Ντουέιν «Τhe Rock» Τζόνσον επιστρέφουν πρωταγωνιστώντας μάλιστα σε μια ξεκαρδιστική σεκάνς δράσης μέσα σε φυλακή, ενώ το ίδιο κάνουν και οι Μισέλ Ροντρίγκεζ, Τάιριζ Γκίμπσον, Κερτ Ράσελ κ.ο.κ. Ως έξτρα «δωράκι», μια σύντομη εμφάνιση κάνει και η Ελεν Μίρεν.

Προφανώς και «Οι μαχητές των δρόμων» δεν είναι κανένα διαμάντι της έβδομης τέχνης. Εχει ωστόσο ως όχημα καθαρής διασκέδασης μια βασική αρετή: η ταινία παίρνει τον εαυτό της μόνο όσο σοβαρά χρειάζεται και προτάσσει το χιούμορ αντί για τη γελοία σοβαροφάνεια. Στο τέλος κανείς δεν ενδιαφέρεται αν ένας στρατός από «ζόμπι» αυτοκίνητα, χωρίς οδηγούς, θα μπορούσε αληθοφανώς να περιφέρεται στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Αλλωστε, αυτή η παλαβή εικόνα ήταν απλώς ένα απολαυστικό highlight ανάμεσα σε άλλα.

Κυκλοφορούν ακόμη από την Κυριακή του Πάσχα (16/4): «Το ταξίδι του αυτοκράτορα 2: Το κάλεσμα» (***). Ο Λικ Ζακέτ, 12 χρόνια μετά το βραβευμένο με Οσκαρ οικολογικό ντοκιμαντέρ του, συμπληρώνει την αφήγηση με άλλο ένα ταξίδι στη γη των αυτοκρατορικών πιγκουίνων. Με νέα τεχνολογική δυναμική που επιτρέπει πολλές εναέριες, αλλά και εκπληκτικές υποβρύχιες, λήψεις, ο Γάλλος σκηνοθέτης μάς ξεναγεί σε ένα από τα πιο όμορφα οικοσυστήματα του κόσμου, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Αφορμή της ιστορίας καθώς και συναρπαστική ανακάλυψη αποτελεί το περίφημο, μυστηριώδες κάλεσμα των αυτοκρατόρων, το οποίο εδώ αναλύεται όπως ποτέ άλλοτε· ένας κανονικός ύμνος στο θαύμα των ενστίκτων και της επιβίωσης. Η ταινία κυκλοφορεί μεταγλωττισμένη, σε επιμέλεια κειμένου και αφήγηση του Διονύση Σαββόπουλου.

«Ο δρόμος της διαφυγής» (**½) αφηγείται τη συγκινητική ιστορία δύο νεαρών παιδιών, που διασχίζουν την κατεχόμενη Γαλλία προκειμένου να επανενωθούν με την οικογένειά τους. Ο Μορίς και ο Ζοζέφ, δύο αδέλφια εβραϊκής καταγωγής, ξεκινούν το πολύ επικίνδυνο ταξίδι, σε ένα φιλμ που κερδίζει κυρίως χάρη στις ευαίσθητες ερμηνείες των νεαρών πρωταγωνιστών του.

CINEMA ALERT

O Βιν Ντίζελ, όπως και ο συμπρωταγωνιστής του στους «Μαχητές των δρόμων 8» Ντουέιν Τζόνσον, είναι από εκείνους τους ηθοποιούς που χωρίς ιδιαίτερα ερμηνευτικά χαρίσματα κάνουν καριέρα απλώς και μόνο χάρη στον μύθο που δημιουργούν. Οταν το 2001 συμμετείχε στο πρώτο φιλμ της σειράς, ο Αμερικανός ηθοποιός προφανώς δεν φανταζόταν ότι αυτή θα έφτανε διψήφιο (το 9 και το 10 έχουν ήδη ανακοινωθεί) αριθμό σίκουελ. Και όμως ο Ντομ Τορέτο, ο χαρακτήρας του στην ταινία, έκανε τόσο «γκελ» στο κοινό, ώστε να περάσει στο πάνθεον με τους μεγάλους «σκληρούς» του Χόλιγουντ. Στο μεταξύ, ο ίδιος έχει γίνει και κατά πολλά εκατομμύρια πλουσιότερος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή