Γλυκό από… δέντρο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν γνώριζα πολλά για τον σφένδαμο. Ενα ταξίδι στο εξωτερικό και ένα πεντανόστιμο γλύκισμα με το ομώνυμο σιρόπι (Maple syrup) με έκαναν να αναζητήσω περισσότερες λεπτομέρειες. Εχουμε, λοιπόν, και λέμε: η επιστημονική ονομασία του δέντρου (ναι, περί δέντρου πρόκειται) είναι Acer και οφείλεται στα χαρακτηριστικά φύλλα του με τρεις ή πέντε μυτερές απολήξεις («acer» στα Λατινικά σημαίνει «αιχμηρός») – δείτε την καναδέζικη σημαία και θα καταλάβετε.

Σφένδαμοι καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του νότιου Καναδά, αντέχουν στο δυνατό κρύο, μεγαλώνουν γρήγορα και φτάνουν σε ύψος τα 40 μ. Υπάρχουν πολλά είδη, μόνο τρία όμως μπορούν να δώσουν το περίφημο σιρόπι. Πώς φτιάχνεται αυτό; Από το άμυλο που αποθηκεύεται στον κορμό και στις ρίζες των σφενδάμων. Κάθε άνοιξη οι Καναδοί παραγωγοί τρυπούν τους κορμούς, το συλλέγουν σε δοχεία, το βράζουν και το συμπυκνώνουν σε σιρόπι. Τόσο απλό. Και γιατί πρέπει να το δοκιμάσετε; Γιατί διαθέτει μια σειρά θεραπευτικών συστατικών, παρόμοιων με αυτά του λιναρόσπορου και του πράσινου τσαγιού. Είναι πλούσια πηγή μαγγανίου: ένα κουταλάκι περιέχει 0,7 mg, δηλαδή το 33% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Επίσης, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες – κατά του καρκίνου, του διαβήτη και διάφορων βακτηριολογικών λοιμώξεων. Διόλου τυχαίο, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κεμπεκόλη του σιροπιού σφενδάμου (η φαινολική ένωση που περιέχει πήρε το όνομά της από την επαρχία του Κεμπέκ, μεγαλύτερο παραγωγό σιροπιού σφενδάμου στον κόσμο) θα πρωταγωνιστήσει στο μέλλον στην παρασκευή νέων φαρμάκων για μια σειρά από ασθένειες.

Στο πιάτο και στο πρόσωπο!

“ To προσθέτουμε ως γλυκαντικό σε μούσλι και δημητριακά, σε ροφήματα, κέικ, κρέπες και άλλα γλυκίσματα, πάνω από τηγανίτες. Το σιρόπι σφενδάμου έχει γλυκαιμικό δείκτη 54, ενώ η ζάχαρη 65, είναι δηλαδή προτιμητέο από διαβητικούς (με μέτρο, εννοείται).

“ Μπορεί να σας φανεί υπερβολικό, αλλά δεν είναι: πολλοί το χρησιμοποιούν ως καλλυντικό στο πρόσωπό τους, αναμεμειγμένο με λίγο γάλα ή γιαούρτι. Ισως γιατί, όπως το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου ενυδατώνει το δέρμα, καταπολεμώντας ταυτόχρονα κοκκινίλες και ερεθισμούς.

“ Χρειάζονται 40 λίτρα χυμού από το δέντρο για την παρασκευή 1 λίτρου σιροπιού. Αυτό δικαιολογεί την κάπως… αλμυρή τιμή του (περίπου 8 ευρώ για ένα μπουκαλάκι 250 ml). Τέλος, ας μην ξεχνάμε και το θερμιδικό φορτίο: 260 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. ■

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή