Κόσμος από βανίλια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμίζει κουλουράκια πασχαλινά, κρέμα πιάτου ζεστή ζεστή, το υπέροχο κέικ της μαμάς, υποβρύχιο που παραμορφώνεται αισθησιακά μέσα στο ποτήρι με το νερό. Οσο μεγαλώνουμε, αναζητούμε το άρωμα της βανίλιας και η αλήθεια είναι ότι το ανακαλύπτουμε συχνά σε μπουκάλια με αλκοολούχα ποτά και σε ευφάνταστα κοκτέιλ. Η βανίλια συμμετέχει σε αναρίθμητα σύνθετα λικέρ και αποστάγματα, από το Bailey’s έως το λικέρ σοκολάτας Mozart. 

Εκεί όμως που δείχνει τον πραγματικό αρωματικό της χαρακτήρα είναι στα λικέρ, στα ποτά και στα σιρόπια που φέρουν με καμάρι το όνομά της. Η Marie Brizart προτείνει ένα λικέρ βανίλιας με καρπούς από τη Μαδαγασκάρη, με αρώματα πλούσια και πολύπλοκα, βελούδινα και γλυκά, φρουτώδη και ανθώδη με καραμέλα, κανέλα, καρύδι. Προσθέστε παγάκια και απολαύστε το σε ποτήρι του λευκού κρασιού ή ανεβάστε με αυτό την παλέτα των κοκτέιλ σας.

Η crème de Vanille της Monin χρησιμοποιεί εδώ και ενενήντα χρόνια το καλύτερο εκχύλισμα βανίλιας Μαδαγασκάρης, με αποτέλεσμα ένα διαυγές και ελαφρά κεχριμπαρένιο ποτό με χρυσές ανταύγειες και πλούσιο βελούδινο βανιλένιο άρωμα και γεύση, ιδανικό να το πιεις συνοδεύοντας έναν πικρό καφέ ή ακολουθώντας τον κανόνα των τριών «S» («sweet», «sour», «strong») και να το ανακατέψεις με χυμό λάιμ και βότκα, προσθέτοντας πάγο.

Εντονο άρωμα βανίλιας, συμπληρωμένο με νότες εσπεριδοειδών, έχει το πολύ ενδιαφέρον λικέρ Giffard Madagascar Vanilla. Πολύπλοκη αρωματική παλέτα με νύξεις σοκολάτας, ψημένου ψωμιού, αμυγδάλου και βερίκοκου. 

Ενας μεγάλος έρωτας!

Εκεί όμως που η βανίλια δίνει τον καλύτερό της εαυτό είναι όταν συναντιέται με τη βότκα. Οι αρωματισμένες με βανίλια βότκες όχι μόνο αποκτούν μια τρυφερή διάσταση, αλλά γίνονται και θαυμάσιες βάσεις για πολύ ενδιαφέροντα κοκτέιλ. Από τις ιδιαίτερα αγαπητές, η Αbsolut Banilia παρασκευάζεται αποκλειστικά από φυσικά συστατικά και δεν περιέχει καθόλου πρόσθετη ζάχαρη. Διαθέτει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα βανίλιας, σε συνδυασμό με νότες καραμέλας και μια υποψία μαύρης σοκολάτας. Η Stoli Vanil, εκτός από τα φινετσάτα αρώματα βανίλιας, έχει και νότες κρεμ ανγκλέζ, ψημένου βουτύρου, λευκών πιπεριών και γλυκών μπαχαρικών. H Smirnoff vanilia twist, πικάντικη και ελαφριά, ταιριάζει υπέροχα με χυμούς φρούτων. Τα σιρόπια βανίλιας είναι κυρίως συστατικά κοκτέιλ. Δοκιμάστε όμως να προσθέσετε μερικές σταγόνες στον καφέ σας, στο τσάι ή ακόμα και στο γλασάρισμα κάποιου πουλερικού… Θα με θυμηθείτε!

Συνταγές

 

White cotton panties

1 μεζούρα butterscotch σναπς

1 μεζούρα  βότκα αρωματισμένη

με βανίλια

→ Παγώστε και τα δύο ποτά στην κατάψυξη και σερβίρετε σε σφηνάκια.

Wallbanger

1 μεζούρα  λικέρ βανίλιας 

1 μεζούρα βότκα-βανίλια

1 μεζούρα φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

→ Χτυπήστε πολύ καλά όλα τα υλικά με παγάκια στο σέικερ και σουρώστε από λεπτό σουρωτήρι σε ποτήρι του μαρτίνι.■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή