Τσίπρας: Yπερασπίσιμη η συμφωνία

Τσίπρας: Yπερασπίσιμη η συμφωνία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικά «εφόδια» στα μέλη της κυβέρνησης, στους βουλευτές και στα κομματικά στελέχη, ενόψει της κριτικής που αναμένεται να δεχθούν στις πασχαλινές εξορμήσεις τους, έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Τσίπρας δεν εφείσθη θετικών χαρακτηρισμών για τη συμφωνία που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, πήρε πάνω του την υπεράσπισή της και δεν θέλησε να αφήσει καμία αμφιβολία ότι στο σύνολό της πρόκειται για θετικό επίτευγμα της κυβέρνησης, που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα όσον αφορά την ανάταξη της κυβερνητικής εικόνας. Ετσι, ο πρωθυπουργός μίλησε για συμφωνία «στο σύνολό της υπερασπίσιμη», η οποία πολιτικά διαμορφώνει ένα νέο μομέντουμ για την κυβέρνηση και φέρνει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση και, κυρίως, «μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη». Μάλιστα, αναφορικά με την προοπτική της κυβέρνησης, μίλησε για «χρυσή ευκαιρία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας». Για άλλη μία φορά, βεβαίως, από το πρωθυπουργικό αφήγημα απουσίασαν τελείως οι περιγραφές των δύσκολων μέτρων που η κυβέρνηση συνομολογεί για να κλείσει η συμφωνία. Το «μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο» επιστρατεύεται για να καλύψει το δύσκολο στην πολιτική διαχείριση κομμάτι της συμφωνίας, τα νέα μέτρα που θα πλήξουν τις ομάδες εκείνες την υπεράσπιση των οποίων μέχρι πρότινος έθετε ως προτεραιότητα η κυβέρνηση. Η μοναδική, έμμεση, παραδοχή του κ. Τσίπρα ότι η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική έχει αρνητικό αντίκτυπο ήταν στη φράση του ότι «και εμείς έχουμε την πίεση από την κοινωνία λόγω λιτότητας».

Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε τη θετική προσέγγιση και τη λογική της φυγής προς τα εμπρός, αξιοποιώντας το παράθυρο ευκαιρίας που διαμόρφωσε στην τρέχουσα συγκυρία το «πάγωμα» της διαπραγμάτευσης πριν από την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για τη συγγραφή του κειμένου της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, το οποίο και πάλι θα επιβαρύνει αρνητικά την ατμόσφαιρα, και πριν δοθεί το περίγραμμα των προθέσεων των δανειστών για το χρέος, το οποίο ενδέχεται να μην αρθεί στο ύψος των κυβερνητικών προσδοκιών. Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε αυτά τα ενδιάμεσα στάδια και πήγε στην επόμενη μέρα της «υπερασπίσιμης συμφωνίας», στη «χρυσή ευκαιρία» για την κυβέρνηση. Και περιέγραψε το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθούν τα μέλη της κυβέρνησής του, προκρίνοντας τη στροφή στην ανάπτυξη με προώθηση της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας ώστε να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ. Προσδιόρισε του τομείς προτεραιότητας στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή. Ζήτησε επιτάχυνση της δουλειάς στα προγράμματα ΕΣΠΑ, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στην προσπάθεια για καταπολέμηση της ανεργίας, στην προστασία των εργαζομένων, στον χώρο της Υγείας και της Παιδείας.

Δύο άξονες

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός έθεσε δύο βασικούς άξονες προτεραιοτήτων: την ανάπτυξη μέσω επενδύσεων, τις οποίες θα κινητοποιηθεί ο ίδιος για να προσελκύσει με μια σειρά ταξιδιών, αρχής γενομένης από την Κίνα στα μέσα Μαΐου, και τη βελτίωση της καθημερινότητας, εκεί που η κυβέρνηση κρίνεται από τους πολίτες.

Πέραν αυτών, ο κ. Τσίπρας έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα 15 ημερών για να παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης προσεχώς και για τις θεσμικές τομές που η κυβέρνηση προωθεί με τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, με αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και με την πρωτοβάθμια υγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή