Στα 2,2 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα «φέσια» στη ΔΕΗ το πρώτο δίμηνο

Στα 2,2 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα «φέσια» στη ΔΕΗ το πρώτο δίμηνο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια βελτίωσης της εισπραξιμότητας δείχνουν τα στοιχεία της ΔΕΗ για το πρώτο δίμηνο του έτους, εξέλιξη η οποία, αν δεν ανατραπεί, μπορεί να επιφέρει σταδιακή εξυγίανση των οικονομικών της επιχείρησης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΔΕΗ, οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος το πρώτο δίμηνο του έτους, εξαιρουμένων των διακανονισμών, μειώθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι τα χρηματικά διαθέσιμα του ομίλου στις 31/12/2016 ήταν 501 εκατ. ευρώ, ενώ το μέσο κόστος δανεισμού του ομίλου το 2016 μειώθηκε σε 4,64% από 4,81% το 2015. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ρύθμιση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε προσφάτως στη Βουλή ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, έχουν μπει 340 εκατ. ευρώ από πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης και 345 εκατ. από πελάτες υψηλής τάσης. Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές της ΔΕΗ στο τέλος του 2016 ήταν 2,6 δισ. Από αυτά ποσό 1,425 ευρώ αφορά εισπράξεις προς τρίτους (τέλη, ΕΤΜΕΑΡ, κ.λπ.), ενώ το καθαρό ποσό της ΔΕΗ ήταν 1,175 δισ. ευρώ.

Ποσό 500 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο κ. Παναγιωτάκης, προέρχεται από «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Ενα αντίστοιχο ποσό 500 εκατ. ευρώ προέρχεται από καταναλωτές με οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ, στους οποίους η ΔΕΗ με άτυπη υπουργική εντολή υποχρεώθηκε να μην κόβει το ρεύμα. Ποσό, τέλος, 250 εκατ. ευρώ καταγράφεται ως μη εισπρακτέο γιατί προέρχεται από επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από τον συνολικό λογαριασμό ρεύματος το καθαρό ποσό που μπαίνει στα ταμεία της ΔΕΗ αντιστοιχεί στο 37,8% κατά μέσον όρο για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης και στο 55% για τη μέση τάση. Είναι φανερό ότι οι φόροι και τα τέλη υπέρ τρίτων είναι ο βασικός παράγων του προβλήματος εισπραξιμότητα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ. Η περιορισμένη ταμειακή ρευστότητα «παραμένει για τη ΔΕΗ το σημαντικότερο πρόβλημα στην παρούσα περίοδο», όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων χρήσης 2016, την περασμένη εβδομάδα. «Το πρόβλημα της μειωμένης ταμειακής ρευστότητας βρίσκεται σήμερα στην κορύφωσή του», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, δεδομένου ότι η επιχείρηση θα πρέπει να καταβάλει, μέσα στο 2017, 850 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των δανείων της και 650 εκατ. ευρώ για συμβολαιοποιημένες επενδύσεις. Αποτέλεσμα της πίεσης της ρευστότητας είναι και η εκτόξευση των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ προς τρίτους σε 759 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016 έναντι 575 εκατ. ευρώ το 2015.

Ανάσα στη ρευστότητα της επιχείρησης αναμένεται να δώσει η είσπραξη ποσού 92,9 εκατ. ευρώ από τη μείωση μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ που έγινε το 2016 στο πλαίσιο του σχεδίου απόσχισης από τη ΔΕΗ. Το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει στα ταμεία της επιχείρησης αμέσως μετά το Πάσχα, αφού εγκριθεί από τη γενική συνέλευση του ΑΔΜΗΕ. Μέσα στον Απρίλιο αναμένει η ΔΕΗ και την εκταμίευση του νέου κοινοπρακτικού ύψους 200 εκατ. ευρώ από τις συστημικές τράπεζες, στη βάση της συμφωνίας που υπεγράφη προ ημερών και έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις για τους όρους χρηματοδότησης. Το ποσό των 200 εκατ. ευρώ θα καταλήξει στην αναχρηματοδότηση ισόποσου ομολόγου της εταιρείας που λήγει τον Μάιο. Οι ταμειακές αντοχές της ΔΕΗ από τον Μάιο και μετά θα κριθούν από την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ που θα επιτρέψει την είσπραξη 320 εκατ. ευρώ από την κινεζική State Grid για την εξαγορά του 24% και 330 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση του 25% στο ελληνικό Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή