Οι κινεζικές τράπεζες δανείζουν περισσότερο εκτός παρά εντός Κίνας

Οι κινεζικές τράπεζες δανείζουν περισσότερο εκτός παρά εντός Κίνας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά πέρυσι, τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες χορήγησαν περισσότερα επιχειρηματικά δάνεια σε εταιρείες του εξωτερικού, απ’ ό,τι σε εγχώριες εταιρείες. Εκτιμάται ότι αυτά τα δάνεια χορηγήθηκαν σε κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ενισχύοντας τις προσπάθειες της Κίνας να κάνει αισθητή την παρουσία της σε ορισμένες από τις σημαντικότερες επενδυτικές περιοχές παγκοσμίως. Η αύξηση του αριθμού χορήγησης δανείων έχει στόχο τη χρηματοδότηση ξένων εταιρειών, στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου «Δρόμου του Μεταξιού», του προγράμματος που είναι γνωστό ως «Μία ζώνη, ένας δρόμος». Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα επιθυμεί να ενισχύσει τις εμπορικές συναλλαγές της και να υλοποιήσει έργα υποδομής στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία. Την πρωτοβουλία για την υλοποίηση του συγκεκριμένου επενδυτικού προγράμματος «Μία ζώνη, ένας δρόμος» είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, το 2013.

Η αυξημένη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων σε επιχειρήσεις του εξωτερικού προέρχεται μόνο από μεγάλες κρατικές τράπεζες, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο βοηθούν το Πεκίνο να επεκτείνει την επιρροή του μέσω της χρηματοδότησης έργων υποδομής. Η Bank of China, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, χορήγησε πέρυσι τα περισσότερα δάνεια σε ξένες επιχειρήσεις. Τα δάνειά της ανήλθαν σε 1,7 τρισ. γουάν, αυξημένα κατά 10,6% από το 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Bank of China χορηγούσε ανέκαθεν σε ξένες επιχειρήσεις τα περισσότερα επιχειρηματικά δάνεια σε σχέση με άλλα εμπορικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι αναζητεί νέες προοπτικές στη διεθνή αγορά. Αντίστοιχα, η Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) και η China Construction Bank (CCB), η πρώτη και η δεύτερη μεγαλύτερη κινεζική τράπεζα, την προηγούμενη χρονιά αύξησαν τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων σε εταιρείες του εξωτερικού, το ύψος των οποίων υπερέβη για πρώτη φορά το 1 τρισ. γουάν. Το 15% των επιχειρηματικών δανείων που έχουν χορηγηθεί σε ξένες εταιρείες από την Bank of China και την ICBC έχουν στόχο την υλοποίηση έργων υποδομής, στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος της Κίνας. Οι κινεζικές τράπεζες χορήγησαν πέρυσι δάνεια 66,7 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση περίπου 400 έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Μία ζώνη, ένας δρόμος». Βέβαια, συνολικά η χορήγηση δανείων σε εταιρείες του εξωτερικού είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τη χορήγηση δανείων στο εσωτερικό της Κίνας. Ωστόσο αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κινεζικές τράπεζες προσπαθούν να αντισταθμίσουν την πτώση των εσόδων από τη χορήγηση δανείων στο εσωτερικό. Πριν από πέντε χρόνια, η Bank of China για κάθε ένα γουάν που δάνειζε στο εξωτερικό, δάνειζε 3,3 γουάν στο εσωτερικό. Πέρυσι, όμως, η αναλογία είχε περιοριστεί στο 1 προς 2,6.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή