Η επίθεση στη Συρία αύξησε την τιμή του αργού πετρελαίου

Η επίθεση στη Συρία αύξησε την τιμή του αργού πετρελαίου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδική είναι η τάση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην αγορά πετρελαίου, ενώ αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η οργανωμένη μείωση της παραγωγής θα παραταθεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Ενας ακόμα παράγοντας που έστω και προσωρινά συνέβαλε στην εκτίναξη του «μαύρου χρυσού» ήταν οι αμερικανικές αντιδράσεις μετά την επίθεση με χημικά του καθεστώτος Aσαντ κατά αμάχων στη Συρία. Στα μέσα της εβδομάδας το πετρέλαιο συσσώρευε κέρδη, έχοντας συμπληρώσει οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις και ισοφαρίζοντας σχεδόν τις απώλειες του Μαρτίου. Οι επενδυτές αναθάρρησαν λόγω του ότι οι περικοπές του ΟΠΕΚ αποδίδουν καρπούς και το πλεόνασμα πετρελαϊκών αποθεμάτων μειώνεται. Σε συνδυασμό με αυτές τις εξελίξεις υπάρχουν δημοσιεύματα ότι ο ΟΠΕΚ καθώς και άλλα κράτη εκτός αυτού μελετούν να παρατείνουν τη μείωση παραγωγής – σύμφωνα με όσα αποφάσισαν, οι εν λόγω χώρες τον Μάρτιο θα ελάττωναν την παραγωγή έως τον Ιούνιο, ώστε να περιορίσουν το πλεόνασμα πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά και να ενισχύσουν τις τιμές του. Η Wall Street Journal αναφέρει πως η Σαουδική Αραβία, η κορυφαία ηγετική δύναμη στο πετρελαϊκό καρτέλ, έχει ανακοινώσει πως θέλει να επεκτείνει τη συντονισμένη μείωση παραγωγής και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Βέβαια, στο σημείο αυτό θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον ρόλο της Ρωσίας και του Ιράν.

Αλλαγές στο σκηνικό

Μετά την αμερικανική επίθεση κατά του καθεστώτος Ασαντ, το Brent ξεπέρασε προσώρας τα 56 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Νέας Υόρκης ανήλθε στα 52,50 δολάρια το βαρέλι. Τεχεράνη και Μόσχα καταδίκασαν την επίθεση. Οι δύο χώρες έχουν υψηλή παραγωγή πετρελαίου, με σχεδόν 4 και 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα. Αμφότερες, εν τω μεταξύ, είχαν συγκατανεύσει με τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής τους. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Capital Economics Τόμας Παφ, «η οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή, όπου παράγεται το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, αυξάνει τον κίνδυνο ανόδου των τιμών, αν και η Συρία, η οποία έχει διαλυθεί από τον εμφύλιο πόλεμο, παράγει πλέον πολύ λίγο πετρέλαιο». Η Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να στηρίζει τον Ασαντ, έχει στενές σχέσεις με το Ιράν, ενώ, ταυτόχρονα, συνάπτει συμφωνίες για παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού και ενέργειας με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία. «Η αντίδραση της Ρωσίας και του Ιράν στις ΗΠΑ θα επηρεάσει τις τιμές», επισημαίνει η Χέλιμα Κροφτ, υπεύθυνη εμπορευμάτων της RBC Capital Markets. «Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επειδή η Τεχεράνη στηρίζει τον Ασαντ, επανέρχονται στο προσκήνιο ανησυχίες μήπως ο Τραμπ θελήσει να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στην ιρανική παραγωγή πετρελαίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή