Αγορές σε αμηχανία λόγω γαλλικών εκλογών

Αγορές σε αμηχανία λόγω γαλλικών εκλογών

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σχετική ψυχραιμία με την οποία είχαν έως τώρα αντιμετωπίσει οι αγορές τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά της Μαρίν Λεπέν αρχίζει να ανατρέπεται και περίπου μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία οι επενδυτές εμφανίζουν συμπτώματα νευρικότητας. Τα spreads των γαλλικών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα και το ευρώ δέχεται πιέσεις από τη στιγμή που καταγράφηκε δημοσκοπικά η άνοδος του κομμουνιστή Ζαν-Λικ Μελανσόν. Οπως σχολιάζουν σε σχετικό ρεπορτάζ τους οι Financial Times, η άνοδος του Μελανσόν καταδεικνύει πόσο ρευστές είναι πλέον οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος στη Γαλλία. Εν ολίγοις, δεν μπορεί πλέον να αποκλεισθεί το ακραίο σενάριο ενός δεύτερου γύρου στον οποίο θα αναμετρηθεί αυτός με την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Στην ακραία αυτή περίπτωση, όποιος κι αν αναδειχθεί νικητής στον δεύτερο γύρο, θα έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της Γαλλίας στο ευρώ. Οπως σχολιάζει στο Reuters ο Γιουτζίρο Γκότο, αναλυτής της Nomura, «επικρατεί αίσθημα κινδύνου, εξαιτίας της έντασης στη Βόρεια Κορέα και της ανόδου του Μελανσόν».

Με τη σαφώς αρνητική στάση του προς την Ε.Ε. και το ενιαίο νόμισμα αλλά και με ένα πολιτικό πρόγραμμα που προβλέπει κατώτατο μισθό 1.300 ευρώ τον μήνα και φορολογία 100% σε εισοδήματα άνω των 33.000 ευρώ τον μήνα, ο κομμουνιστής υποψήφιος έχει οδηγήσει τους επενδυτές σε μαζικές πωλήσεις γαλλικών ομολόγων. Η απόκλιση μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών ομολόγων και των γερμανικών (spreads) βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων. Η διεύρυνση της απόκλισης οφείλεται εν μέρει και στην άνοδο που σημείωσαν χθες τα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης με υψηλή βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης (Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία) όταν ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα ήθελε να διατηρήσει η Fed χαμηλά τα επιτόκια.

Η απόδοση των δεκαετών γερμανικών ομολόγων, που παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλή καταφύγια σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, υποχώρησε στα χαμηλά πέντε μηνών, στο 0,277%, ενώ η απόδοση των δεκαετών της Φινλανδίας υποχωρούσε την ίδια στιγμή κάτω από το 0,3% για πρώτη φορά από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Τις τελευταίες 11 ημέρες, άλλωστε, το ευρώ έχει υποχωρήσει 2,3% έναντι του δολαρίου και 5% έναντι του γιεν, που αναδεικνύεται εκ νέου σε ασφαλές καταφύγιο στη θύελλα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά τη Μαρίν Λεπέν, η οποία έως τώρα δεν είχε τόσο θορυβήσει τις αγορές, καθώς προεξοφλούνταν η ήττα της από τον Εμανουέλ Μακρόν, ανεξάρτητο υποψήφιο αλλά πρώην μέλος της κυβέρνησης Φρανσουά Ολάντ, αρχίζει να προβληματίζει τους επενδυτές, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις φέρουν ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα τα ποσοστά των αναποφάσιστων. Στις παρενέργειες μιας ενδεχόμενης εκλογής της στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας ξαφνικά εμφανίζεται η προοπτική ενίσχυσης της στερλίνας που έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 10% μετά το δημοψήφισμα του Brexit. Αυτό, τουλάχιστον, εκτιμούν στελέχη της βιομηχανίας των hedge funds, όπως ο Μαρκ Νας, στέλεχος του Old Mutual Global Investors, που τονίζει πως, αν αναδειχθεί νικήτρια η Λεπέν, θα απειληθεί η οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα παντού και θα υπονομευθεί η ανάπτυξη. «Στην περίπτωση αυτή, η Βρετανία θα φαίνεται σε καλύτερη μοίρα από όλη την Ευρώπη», εκτιμά ο ίδιος και προσθέτει: «Θα υπάρχει προοπτική διάλυσης της Ευρωζώνης και, επομένως, η στερλίνα θα αναδειχθεί σε ασφαλές καταφύγιο».

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις του Λουντοβίτς Κόλιν, στελέχους του Vontobel Asset Management AG, που επισημαίνει πως μια νίκη της Λεπέν δεν συνεπάγεται αυτομάτως διάλυση της Ε.Ε., αλλά, αν η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου καταφέρει κάτι τέτοιο, «σίγουρα θα είναι καλά τα νέα για τη Βρετανία, που θα αποτελέσει καλή επενδυτική εναλλακτική έναντι όλων των άλλων οικονομιών». Και καταλήγει: «Το απλό Brexit ή το σκληρό Brexit θα είναι βρετανικό πρόβλημα, η Γαλλία μπορεί να καταστεί παγκόσμιο πρόβλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή