«Στον αέρα» 2,5 εκατ. ευρώ για δομές φιλοξενίας

«Στον αέρα» 2,5 εκατ. ευρώ για δομές φιλοξενίας

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να χαθεί χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών αλλά και της μεγάλης καθυστέρησης από την πλευρά του κράτους. Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια (Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής βοήθειας ECHO) μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ο οποίος έχει υπογράψει σχετική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, δύο στην Αθήνα, μιας στη Λάρισα και μιας στα Καλάβρυτα, όπου οι φιλοξενούμενοι θα παραμείνουν για έξι μήνες έως ότου δηλαδή ολοκληρωθούν οι ενέργειες και οι διαδικασίες ώστε οι ανήλικοι να μεταβούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου βρίσκονται μέλη της οικογένειάς τους.

Αν και η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί και οι ανάγκες είναι επείγουσες, οι δυσκολίες για την υλοποίηση του προγράμματος είναι πολλές.

Ιδιόκτητα κτίρια

Ο ΔΟΜ έχει ζητήσει από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τα κτίρια που θα χρησιμοποιηθούν να είναι ιδιόκτητα, δεδομένου ότι θα ανακαινιστούν και θα γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία ανηλίκων.

Ηδη από τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είχε ξεκινήσει εργασίες στο –γνωστό πλέον– κτίριο της οδού Αλκιβιάδου 4 (ιδιοκτησίας του) το οποίο όμως στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίου 2017, καταλήφθηκε από αλληλέγγυους για τη φιλοξενία προσφύγων. Μάλιστα, η κατάληψη πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός με επίσημο έγγραφό του είχε ενημερώσει τον αστυνομικό διευθυντή του αρμόδιου αστυνομικού τμήματος της Ομόνοιας για τις εργασίες που πραγματοποιούνται. Στο ιδιόκτητο κτίριο όπου πραγματοποιούνταν ανακαίνιση με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη λειτουργία δομής ανήλικων προσφύγων παρέμειναν ανενόχλητοι αλληλέγγυοι και περίπου 150 πρόσφυγες για περισσότερο από 40 ημέρες. Στις 13 Μαρτίου και αφού ο Ερυθρός Σταυρός είχε ασκήσει σειρά ένδικων μέσων, πραγματοποιήθηκε τελικά επιχείρηση εκκένωσης. Στο μεταξύ, βέβαια, το κτίριο είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές ενώ όπως αποκαλύφθηκε οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων δεν πληρούσαν κανέναν κανόνα υγιεινής και ασφάλειας.

Αντιδράσεις σημειώθηκαν και με την αναγγελία της πρόθεσης δημιουργίας του δεύτερου κέντρου φιλοξενίας για ασυνόδευτα ανήλικα, αυτή τη φορά στην Κηφισιά σε κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στην οδό Γεωργαντά.

Σε ερώτηση της «Κ», ο δήμαρχος Γεώργιος Θωμάκος ξεκαθαρίζει ότι «ο δήμος δεν εμπλέκεται άμεσα ούτε η νομοθεσία ορίζει ότι πρέπει να ερωτηθεί. Ωστόσο, έχουμε ζητήσει γραπτές διαβεβαιώσεις από τον Ερυθρό Σταυρό ότι στη δομή θα φιλοξενηθούν παιδιά κάτω των 12 ετών, το πολύ δέκα άτομα, για χρονικό διάστημα έξι μηνών». Ο δήμαρχος τονίζει πως ο Δήμος Κηφισιάς δεν προσφέρεται για λειτουργία δομών προσφύγων – δεν έχει μεγάλους χώρους όπως στρατόπεδα, εξηγεί. Αναγνωρίζει πάντως ότι ο χώρος όπου αναμένεται να λειτουργήσει η δομή «τώρα είναι ρημαγμένος και αποτελεί εστία μόλυνσης και συγκέντρωσης περιθωριακών στοιχείων».

Αυστηρές προδιαγραφές

Από την άλλη, οι δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων λειτουργούν με εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές, που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στα παιδιά θα παρέχονται τρία γεύματα την ημέρα, σε προστατευμένο και προφυλαγμένο περιβάλλον, καθώς και ψυχική και ιατρική υποστήριξη και εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται από τη μία ότι τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν θα είναι ασφαλή και θα έχουν την αναγκαία υποστήριξη από ειδικούς, ενώ παράλληλα δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

«Είναι εντυπωσιακό ότι η τοπική κοινωνία αντιδρά όταν ανακοινώνεται ότι θα δημιουργηθεί επίσημη δομή φιλοξενίας, που σημαίνει ότι θα υπάρχει υπεύθυνος φορέας και θα τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες. Την ίδια στιγμή, ανέχεται ή μπορεί και να στηρίζει καταλήψεις για τη φιλοξενία προσφύγων που δεν προσφέρουν κανένα εχέγγυο νομιμότητας και ασφάλειας», τονίζει στέλεχος άλλης ΜΚΟ που είναι υπεύθυνη για δομή φιλοξενίας προσφύγων σε άλλο σημείο της Αθήνας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αλκιβιάδου εκτός από την οικοσκευή βρέθηκαν επίσης γκαζάκια και λοστοί», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή