ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκτακτο δελτίο ειδήσεων από την Αθήνα

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Ο Μάικλ Λάντι ποζάρει για την «Κ» μπροστά σε δικό του έργο στο ιστορικό κτίριο της πλατείας θεάτρου.

Η documenta είχε μια παράλληλη ευεργετική δράση στην Αθήνα: εκτός από τις δικές της εκθεσιακές δράσεις, η έλευση του φιλότεχνου κοινού και των συλλεκτών για τα εγκαίνιά της πυροδότησε μια μικρή εικαστική άνοιξη στην Αθήνα. Ζούμε λοιπόν σε μια μικρή περίοδο στην οποία η πόλη έχει να επιδείξει εκθέσεις και δράσεις επιπέδου. Από όλες αυτές, ξεχωρίζω μία που μου φαίνεται πολύ ιδιαίτερη, διότι πιστεύω ότι είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πόλης, κοντολογίς μας αφορά άμεσα. Και κάτι ακόμη: έχει πολύ χιούμορ.

Πρόκειται για το αφιέρωμα με τίτλο «Breaking News» (ελληνιστί, έκτακτο δελτίο ειδήσεων), το οποίο έχει εμπνευστεί και επιμεληθεί ο Βρετανός εικαστικός Μάικλ Λάντι. Ο καλλιτέχνης, που ανήκει στη γενιά του Ντέμιεν Χερστ, ακολούθησε εντελώς διαφορετικό δρόμο αν και ανήκε στην τρομερή παρέα των Young British Artists: αφιέρωσε τον εαυτό του και την τέχνη του στην κοινωνία και όχι στη δημοσιότητα ή τη φιλαργυρία. Μία από τις δράσεις που κάνει τα τελευταία χρόνια είναι να αφουγκράζεται το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα μιας πόλης μέσα από τα συνθήματα στους τοίχους της. Και ενώ στην περίπτωση του Λονδίνου –αλλά και της Νέας Υόρκης που έχει έκθεση τον Σεπτέμβριο– τα αντιγράφει μόνος του, στην Αθήνα ζήτησε από τους κατοίκους να του τα στείλουν οι ίδιοι. Εκατοντάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και έτσι ένας ολόκληρος όροφος της Διπλαρείου έχει γίνει εργαστήριο παραγωγής έργων/συνθημάτων/λόγκο από μια ομάδα νέων παιδιών που βοηθά τον καλλιτέχνη που τα κρεμά στο εσωτερικό της Σχολής.

Το ενδιαφέρον στοιχείο δεν είναι μονάχα το ίδιο το περιεχόμενο, αλλά και το γεγονός ότι όντως πρόκειται για μια έκθεση σε εξέλιξη, καθώς προστίθενται και αφαιρούνται συνέχεια έργα. Αξίζει μια επίσκεψη και –γιατί όχι, αν το θέλετε– να κάνετε και εσείς πρόταση για ένα σύνθημα, μιας και η συγκομιδή κρατά έως και τα τέλη Μαΐου.

​​Διπλάρειος Σχολή, πλατεία Θεάτρου, Ψυρρή, μέχρι τις 11/6.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ