ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Οταν επιχείρησαν να με λιντσάρουν...»

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

Ο γνωστός Τούρκος σχεδιαστής μόδας Μπαρμπαρός Σιανσάλ μιλάει στην «Κ» μετά την αποφυλάκισή του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με τον διεθνούς φήμης Τούρκο μόδιστρο Μπαρμπαρός Σιανσάλ είχαμε συνομιλήσει μόλις λίγες ώρες πριν από την εκδίωξη του από τα Κατεχόμενα με τον γνωστό τρόπο, πριν από μερικούς μήνες. Οπως μας ανέφερε ο ίδιος, αυτή ήταν η τελευταία συνομιλία που είχε ως ελεύθερος άνθρωπος. Σε λίγες ώρες «απελάθηκε» από τα Κατεχόμενα, λιντσαρίστηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια φυλακίστηκε.

Σήμερα, μετά την αποφυλάκισή του, ο κ. Σιανσάλ, ο οποίος μέσα από μια σειρά δικαστικών μαχών στην Τουρκία και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας και των Κατεχομένων διεκδικεί τα δικαιώματά του, μιλάει στην «Κ» και μοιράζεται με τους αναγνώστες μας τις εμπειρίες του και τις απόψεις του για το μέλλον της Τουρκίας και της Κύπρου.

– Τι έχει να πει ο Μπαρμπαρός Σιανσάλ για τα όσα βίωσε από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς μέχρι σήμερα; Τι σημάδια τού άφησαν το λιντσάρισμα και η περίοδος φυλάκισης και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα;

– Σε ένα πολιτικό πεδίο όπου ο τουρκικός εθνικισμός συναντά τις συντηρητικές θρησκευτικές αξίες, δηλαδή στη σύγχρονη Τουρκία, αξίες και δικαιώματα όπως η ελευθερία έκφρασης, η σωματική ακεραιότητα, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα στη ζωή και στην ίση μεταχείριση από τη Δικαιοσύνη αντιμετώπιζαν ανέκαθεν μεγάλα προβλήματα. Ωστόσο, ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έπεφτα θύμα μιας επιχείρησης που στήθηκε με μαφιόζικες μεθόδους social engineering και η οποία ενορχηστρώθηκε από τις κρατικές δομές, χωρίς κανέναν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Με εξέπληξε το γεγονός ότι παραβιάστηκε με μεγάλη ευκολία το Σύνταγμα της Κύπρου και το τρίτο άρθρο του «Συντάγματος της ΤΔΒΚ». Το 2012 τραυματίστηκα εξαιτίας μιας επίθεσης που δέχθηκα στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, σε αυτή τη νέα περίπτωση, επιχείρησαν να με λιντσάρουν σε ένα διεθνές αεροδρόμιο και ενώ συνοδευόμουν από αστυνομικούς της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας. Αυτή η υπόθεση θα κοστίσει πολύ ακριβά στην «ΤΔΒΚ» και στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει να ρεζιλεύεσαι σε ολόκληρο τον κόσμο!

Αβάσιμες κατηγορίες

– Ποια είναι τα προβλήματα και οι απειλές που αντιμετωπίζετε μετά την αποφυλάκισή σας; Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Σκέφτεστε να επιστρέψετε στην Κύπρο;

– Φυλακίστηκα με μια κατηγορία που δεν έχει καμία βάση στον ποινικό κώδικα. Εκτός από τα πνευματικά τραύματα, αντιμετώπισα και πραγματικές βίαιες επιθέσεις (κατά της σωματικής μου ακεραιότητας). Παραβιάστηκαν τα ατομικά μου δικαιώματα. Ξεκίνησαν εκστρατείες για τη δυσφήμησή μου. Δέχθηκα απειλές θανάτου και υβριστικές επιθέσεις εξαιτίας του σεξουαλικού μου προσανατολισμού. Αυτές οι απειλές και οι επιθέσεις συνεχίζονται. Εκτός από εμένα, έχουν επηρεαστεί και δεκάδες εργαζόμενοί μου που έχασαν τη δουλειά τους. Ο δικηγόρος μου ξεκίνησε δικαστική διαμάχη για αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις των βασικών μου δικαιωμάτων. Η απάντηση που λάβαμε (από την εισαγγελία) ήταν πως (όσοι μου επιτίθενται) ασκούν το δικαίωμά τους στην «ελευθερία της έκφρασης»! Το κράτος αρνείται να μου παράσχει φρουρά. Καταπατούν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης και μου απαγορεύουν με παράνομο τρόπο να μεταβώ στο εξωτερικό.

– Πώς προσεγγίζετε τις εξελίξεις στη σκιά του κρίσιμου δημοψηφίσματος; Διατηρείτε τις ελπίδες σας για το μέλλον της χώρας σας;

– Αυτό που διενεργείται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία δεν είναι ένα (δημοκρατικό) δημοψήφισμα, αλλά ένα δημοψήφισμα από την περίοδο του ολοκληρωτισμού του Βοναπάρτη. Η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις της με όλους τους γείτονές της. Η οικονομία της εκπέμπει σήμα κινδύνου. Σε μια χώρα που έχει εγκλωβιστεί μέσα στη δυναμική των συγκρούσεων και της πόλωσης, ο πολιτικός και θρησκευτικός αυταρχισμός αποτελεί μονόδρομο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ