Τουρκία: Ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητά η αντιπολίτευση

Τουρκία: Ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητά η αντιπολίτευση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονάχα η ακύρωση του δημοψηφίσματος θα μετριάσει τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί στον απόηχο της επικράτησης του «ναι», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Μπουλέντ Τεζκάν.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, το κόμμα έχει λάβει αρκετά παράπονα πολιτών από πολλές επαρχίες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μυστικά, ενώ υπήρξαν και καταμετρήσεις ψηφοδελτίων οι οποίες έλαβαν χώρα υπό καθεστώς μυστικότητας. 

Επιπλέον, προσέθεσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει ένσταση αναφορικά με την εγκυρότητα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Πάντως, εν μέσω των ενστάσεων της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι έχει επιτρέψει ξανά στο παρελθόν την καταμέτρηση ψηφοδελτίων που δεν ήταν σφραγισμένα, σημειώνοντας ότι τόσο οι φάκελοι όσο και τα ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα. 

Σημειώνεται, ότι χθες ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο ηγέτης του CHP, δήλωσε πως η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας κατέστησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας αμφισβητούμενο με την παραπάνω απόφασή της, η οποία ελήφθη ενώ η ψηφοφορία βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη.

«Δεν μπορεί κάποιος να αλλάζει τους κανόνες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Βάσει του νόμου, ψηφοδέλτια που δεν έχουν σφραγίδες δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα. Σεβόμαστε τη λαϊκή ψήφο, αλλά η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής την επισκιάζει. Κάθε κρατικός φορέας οφείλει να συμμορφώνεται προς τον νόμο. Η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής κατέστησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αμφισβητούμενο», είπε ο Κιλιντσάρογλου στους δημοσιογράφους χθες.

Ακόμη, ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου τόνισε πως σύμφωνα με την καταμέτρηση του κόμματός του, το ποσοστό των ψήφων υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος ξεπέρασε το 50%.

Ο πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής Σαντί Γκιουβέν εξήγησε ότι η απόφαση να θεωρηθούν έγκυρα ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδες, με την προϋπόθεση ότι δεν μεταφέρονταν από αλλού στα εκλογικά τμήματα, ελήφθη για να εξασφαλιστεί πως οι πολίτες θα μπορούσαν να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα αν εξαντλούνταν τα σφραγισμένα ψηφοδέλτια. Ο Γκιουβέν σημείωσε ότι παρόμοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί στο παρελθόν.

Ο Γκιουβέν είπε ότι τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε 11 ως 12 ημέρες, αλλά τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το «ναι» επικράτησε.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα όπως τα μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το «ναι» συγκέντρωσε το 51,4% των ψήφων με το 99,9% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή