Μεγεθύνονται οι αντιδράσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Μεγεθύνονται οι αντιδράσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος λαμβάνουν νέες διαστάσεις κάθε ώρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση φτάνει στο σημείο να ζητήσει την επανάληψη της ψηφοφορίας. Την ίδια ώρα, μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν τους πολίτες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μπουλέντ Τεζτζάν, πριν από λίγη ώρα έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Λαμβάνοντας υπόψιν την εκλογική νοθεία και τις ατασθαλίες, ο κ. Τεζτζάν ζητά από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο την επανάληψη του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Τεζτζάν μάλιστα, υποστηρίζοντας το αίτημά του για επανάληψη της διαδικασίας, μοιράζεται με τα μέσα ενημέρωσης βίντεο-ντοκουμέντα που παρουσιάζουν διάφορες περιπτώσεις εκλογικής νοθείας.

Την ίδια ώρα, διάφορα κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις πραγματοποιούν καλέσματα για δυναμικές κινητοποιήσεις σε διάφορα σημεία της Τουρκίας κατά τις επόμενες ώρες. Για το βράδυ της Δευτέρας προγραμματίζονται πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη.

Παρόμοια είναι και η στάση του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Χθες το βράδυ, ένας από τους εξόριστους ηγέτες της πολιτικής πτέρυγας του κόμματος, ο Ρεμζί Καρτάλ ζήτησε από τους Κούρδους της Τουρκίας να ξεχυθούν στους δρόμους και να υψώσουν την φωνή τους.

Από την πλευρά του, το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ξεκαθαρίζει ότι η έντονη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης και των Κούρδων δεν πρόκειται να φέρει κανένα απτό αποτέλεσμα. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν χθες το βράδυ είχε δηλώσει ότι περίπου 25 εκατ. πολίτες ψήφισαν «ναι». Ο δε Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έκανε λόγο για μια αναμφισβήτητη νίκη.

Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι δεν είναι σε θέση να μετρήσει τα επίμαχα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν την επίσημη σφραγίδα.

Παράταση στον νόμο έκτακτης ανάγκης

Εν τω μεταξύ, στην Άγκυρα, υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν λαμβάνει χώρα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η τουρκική κυβέρνηση δίνει παράταση στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, και μελετά τους νέους νόμους που θα δρομολογηθούν μετά τη συνταγματική αναθεώρηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή