Ο Ερντογάν επιστρέφει στο AKP

Ο Ερντογάν επιστρέφει στο AKP

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιν Αλί Γιλντιρίμ λίγο μετά το τέλος του τουρκικού δημοψηφίσματος.

Ο κ. Γιλντιρίμ μιλώντας από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του ανακοινώνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ΑΚΡ θα ζητήσει από τον κ. Ερντογάν να επιστρέψει στο κόμμα του.

Μέχρι σήμερα, το τουρκικό σύνταγμα επέβαλλε στον Πρόεδρο της Τουρκίας ουδετερότητα στις σχέσεις του με τα πολιτικά κόμματα. Ωστόσο, με την αναθεώρηση του συντάγματος η ουδετερότητα του Προέδρου πλέον αποτελεί παρελθόν για την Τουρκία.

Στα πλαίσια της σημερινής τοποθέτησης του, ο κ. Γιλντιρίμ φρόντισε να στείλει «φιλικά» μηνύματα στην αντιπολίτευση.

Επίσης, αναφερόμενος στις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν στο εσωτερικό του ΑΚΡ κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος, ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το ΑΚΡ είναι «μια μεγάλη οικογένεια» που δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κάποιους κύκλους να προκαλέσουν ρήγματα στις τάξεις του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι οι φήμες για παρατυπίες στο δημοψήφισμα δεν είναι παρά μια μάταιη προσπάθεια αμφισβήτησης του αποτελέσματος.

«Η βούληση του λαού αποτυπώθηκε στην κάλπη και η συζήτηση έχει τελειώσει», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης το οποίο ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει επίσημο αίτημα ακύρωσης του δημοψηφίσματος στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

«Ολοι θα πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα, ειδικά η αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ενωσης Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία έκανε λόγο για παραβίαση του νόμου, με αφορμή την καταμέτρηση ψηφοδελτίων χωρίς σφραγίδα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναμένει από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να αναλάβει τις θεσμικές του ευθύνες λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές προσφυγές. Κατηγορεί παράλληλα το Συμβούλιο ότι με την απόφασή αυτή να θεωρήσει ως έγκυρα ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα, οδήγησε σε παρατυπίες παρεμποδίζοντας την ορθή καταγραφή των αρχείων.

Σημείωσε δε ότι η παραβίαση αυτή του νόμου ενδεχομένως να επηρέασε το αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, ο Αυστριακός βουλευτής και μέλος της αποστολής Ευρωπαίων παρατηρητών, Αλέβ Κορούν, δήλωσε και εκείνος πως οι παρατυπίες στο τουρκικό δημοψήφισμα ενδεχομένως να επηρέασαν το αποτέλεσμα της ψήφου.

«Υπάρχει η υποψία πως σχεδόν 2,5 εκατ. ψήφοι μπορεί να παραποιήθηκαν», ανέφερε ο κ. Κορούν  στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF.

«Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από το γεγονός πως ο νόμος επιτρέπει την καταμέτρηση μόνο των επισήμων φακέλων ψηφοφορίας. Όμως το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απεφάνθη πως παρότι οι φάκελοι χωρίς επίσημη σφραγίδα είναι παράνομοι, πρέπει να καταμετρηθούν κανονικά και να προσμετρηθούν στο αποτέλεσμα», προσέθεσε ο Αυστιακός βουλευτής.

Οι Τούρκοι ενέκριναν χθες με ποσοστό μόλις 51,4% την αναθεώρηση του Συντάγματος που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από παρατυπίες, όμως ο Τούρκος πρόεδρος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή